Review: Samsung Galaxy Note9 voelt hetzelfde, is toch anders

Galaxy Note9 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Als je de Samsung Galaxy Note9 op tafel ziet liggen, weet je misschien niet meteen dat het de nieuwe is. Qua design staat Samsung op zowel de Note als de S lijn al een tijdje stil. De strijd wordt gevoerd ‘in’ de Android smartphone.

Unboxing

Samsung doet het qua unboxing weer geweldig. Zoals we inmiddels gewend zijn, wordt het vlaggenschip in alle luxe afgeleverd. Naast documentatie en een SIMtool, krijg je een goede, analoge AKG headset, een USB-C naar USB-A verloopplug, een USB0C naar microUSB verloopplug en een enigszins vlotte lader met USB-C kabel.

Design

Is de Samsung Galaxy Note9 helemaal gelijk aan de Samsung Galaxy Note8? Nee. Qua uiterlijk herken je de twee het gemakkelijkst aan de hoeken. De Note9 is wat puntiger geworden. Voor- en achter is het weer glas en ja, achterop zie je al snel de vingerafdrukken. En ja, hij is enorm glad. Maar ja… hij is ook enorm mooi afgewerkt. Het frame is van metaal. Het geheel is IP68 stof- en waterdicht.

Infinity Display

Met 6,4 inch heb je met de Galaxy Note9 een enorm schermdiagonaal voor jouw neus. Het display is weer met 0,1 inch gegroeid ten opzichte van haar voorganger en ja, de randjes zijn dus net weer wat dunner. Die randen zijn ook weer keurig gebogen. Dit is ook waarom Samsung dit haar Infinity Display noemt. Alleen onder en boven zit nog een dikke rand. En nee, Samsung doet dus niet mee met de rage om een inkeping in het display te maken. 18:9 is al dolletjes genoeg. Persoonlijk heeft dit ook wel mijn voorkeur.

Samsung kiest opnieuw voor Super AMOLED en opnieuw vallen we voor de intense kleuren van het display. In volle zon presteert het display subliem en met 2.960x1.440 pixels heb je een enorme hoeveelheid ruimte beschikbaar. Lekker ook is dat je Netflix in volle resolutie kunt streamen.

Overigens kun je de resolutie van het display flink terugdraaien. Dit is vooral bedacht voor wanneer de accu bijna leeg is. Minder pixels staat gelijk aan minder rekenwerk voor de chipset.

Bediening

Qua bediening weinig spannends… toch? Ja, die S-Pen is flink vernieuwd, maar daar kom ik zo op terug. Qua knoppen is er weinig spannends. Rechts de power knop, links de volumeknoppen en de Bixby knop die je veel te makkelijk, veel te snel indrukt. Inmiddels kun je die in de software uitschakelen, maar niet vervangen voor bijvoorbeeld Alexa of Google Assistant.

Nieuwe S-Pen met bluetooth

Het lijkt alsof Samsung (met partner Wacom) de S-Pen opnieuw heeft uitgevonden. Ten eerste, is deze nu ook IP68 stof- en waterdicht. Daarnaast is hij door de bluetooth verbinding in staat om meer sensordata te communiceren. Zo kun je de nieuwe S-Pen ook als controller gebruiken in games als Fortnite.

Prestaties

Qua prestaties krijg je in de Samsung Galaxy Note9 opnieuw de Exynos 9810. De Exynos 9810 chipset vonden we ook al in de Galaxy S9. Samsung geeft wel aan dat de chipset inmiddels is verbeterd. We kunnen dus spreken van een tweede generatie. Het is vooral de 6GB aan werkgeheugen waar je erg veel plezier aan zou kunnen beleven.

Met de Samsung Dex dock is het namelijk mogelijk de Samsung Galaxy Note9 als Android desktop computer in te zetten. Daarbij kan het display van de smartphone gedupliceerd worden, maar ook echt als tweede display gebruikt worden. Of als interactief touchpad. Samsung zoekt hier echt lekker de grenzen op.

Toch lijkt de Samsung Galaxy Note9 het zwaar te hebben. Het heeft wat te leiden onder de zware grafische skin van Samsung. Hoewel de veel goedkopere OnePlus 6 met 8GB werkgeheugen komt in plaats van 6GB, zouden we verwachten dat chipset en geheugen bij Samsung heel strak op elkaar worden afgestemd. Immers, Samsung produceert beiden in-house. En waarschijnlijk is dit ook zo, maar heeft het toestel simpelweg te leiden onder een hele zware grafische interface van Samsung. Is de Note9 traag? Nee, dat zeker niet. Maar hij zou een stuk sneller kunnen zijn. Sterker nog, in de AnTuTu benchmark komt onze Note9 slechts op de 11de plaats. Nog onder de S9 series…

Ook lekker is het nieuwe geheugenbeleid van Samsung. Er ligt 128GB of 512GB in. Daarmee zien we duidelijk dat Samsung haar Chinese concurrenten in de smiezen heeft. We krijgen hier steeds meer Chinese smartphones ter test die al standaard over 128GB beschikken. Samsung gaat hier dus lekker in mee. En nog iets waarmee Samsung opvalt. Het is één van de weinige vlaggenschepen met Android waar je een microSD kaartje bij kunt prikken. Met de 512GB kaart die Samsung ook zelf produceert, kun je dus een terrabyte aan data op het toestel kwijt.

Biometrische gegevens

Snel het toestel unlocken doe je het best met de camera van de Samsung Galaxy Note9. Met een combinatie van gezichtsherkenning en retina scan kan het toestel snel en zonder fouten unlocken. Gebruik je de traditionele vingerafdruk scanner, wordt het wat lastiger allemaal. Die zit nu op een plezierigere plek onder de camera, maar dat is nog steeds ver weg. Ook is hij niet super snel, maar wel precies.

Android

De Android 8.1 installatie van Samsung krijgt keurig haar maandelijkse patches, maar een releasedate voor Android 9.0 is nog niet aangekondigd. De Galaxy Note8 moest daar vorig jaar toch zo’n zeven maanden op wachten. We hopen de update dit jaar sneller te zien.

Qua bloathware vraagt Samsung je bij het in gebruik nemen keurig wat je wel en niet op het toestel wilt hebben staan. Een paar dingen kom je niet onderuit, maar Samsung stelt hier wel het voorbeeld dat anderen wat ons betreft vlot mogen volgen.

Bixy nog steeds niet heel relevant

En dan Bixby…. Daar heb je nog steeds weinig aan in Nederland. Ja, Samsung werkt er hard aan en ja, er komt dit jaar een grote aankondiging voor Nederland. Maar zoals het er nu voor staat, kun je die beter uitschakelen. Helaas is de Bixby knop niet voor een andere assistent te configureren. Hier blijft Samsung hardnekkig vasthouden aan iets dat niet iedereen zal waarderen. Jammer.

Entertainment

Qua entertainment stelt de Samsung Galaxy Note9 niet teleur. Het streamen van Netflix in volle resolutie is prachtige op het Super AMOLED display. En het geluid, speakers tuned by AKG, is ook heerlijk. Zelfs de meegeleverde headset is gewoon goed. Ook leuk zijn de entertainment functies in de camera. Zo kun je bijvoorbeeld een geannimeerde selfie van jezelf maken (al geef ik toe dat ik mezelf niet direct herkende). Ook kun je met de camera app en de stylus een soort van live bericht sturen. Je tekent iets over de foto en de ontvanger ziet dit terug.

Camera’s

Qua camera’s lijkt de Samsung Galaxy Note9 hetzelfde te zijn uitgerust als de Samsung Galaxy S9+, maar die laatste heb ik zelf niet getest. Ik heb de Samsung Galaxy S9 getest en die is niet te vergelijken met de Note9.

Achterop krijg je van Samsung een 12+12 megapixel camera. Daarbij heeft één van de twee een variabel diafragma waarmee het toestel ook in het donker net wat meer licht naar binnen kan halen. De prestaties zijn zeer goed, zowel overdag als ’s nachts. Daarbij kan de camera overdag moeiteloos prachtige HDR shots vastleggen.

Qua AI heeft Samsung een leuke functie toegevoegd. De camera app beoordeelt de genomen foto meteen om te zien of iemand bijvoorbeeld met de ogen dicht erop staat. In dat geval zal de app adviseren de foto opnieuw te nemen. Top!

Qua camera spant het er dan ook om of je de Huawei P20 Pro camera of de Samsung Galaxy Note9 camera beter zal vinden. Het is aan de foto experts om dat uit te leggen. Wij zien vooral wat andere aanpakken, maar beiden stellen totaal niet teleur. In beide gevallen heb je het beste van het beste in huis.
Qua filmen gaat Samsung weer voor het uiterste. Net als bij de LG G7 ThinQ zien we een enorme focus op professionele opnamen. Helaas nog niet met ondersteuning voor LUT’s, maar wel met beeldstabilisatie, UHD en HDR ondersteuning. Prachtig!

Accuduur

En dan de accuduur. Daar zit echt een enorm verschil met de Galaxy Note8. Samsung legt er nu een 4.000mAh accu in. Hetzelfde formaat als in de Huawei P20 Pro en een aantal andere toestellen. En met de zware hardware van de Galaxy Note9 leidt dat ook meteen tot een comfortabele anderhalve dag gebruiksduur. Heerlijk! Met de meegeleverde snellader zit het toestel in een half uur half vol. Draadloos laden kan ook met behulp van de qI standaard. Daarbij is het vermogen dat wordt afgegeven flink hoger dan wat bijvoorbeeld de draadloze laders van Apple kunnen. Draadloos blijft langzamer, maar gaat wel zo snel als de techniek dit momenteel toelaat bij Samsung.

Conclusie: Samsung Galaxy Note9

De Samsung Galaxy Note9 is qua design misschien een beetje saai, maar het heeft eindelijk de accuduur waar we bij de Note8 al op hoopten. Dit is pure productiviteit. Hoewel Samsung duidelijk haar best heeft gedaan een enorm krachtig toestel neer te zetten, zien we in de benchmarks toch dat de Exynos chipset het niet echt trekt ten opzichte van de Qualcomm Snapdragon 845. Jammer. De S-Pen is wel weer een enorme verbetering en de camera is, ten opzichte van de kleinere Galaxy S9, een flinke verbetering. Er liggen dus wat verbeterpuntjes, maar als je een smartphone met een stylus en een hoog entertainmentgehalte zoekt, zal deze niet teleurstellen.

Galaxy Note9 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Heel fijn AMOLED display
  • Nieuwe S-Pen werkt heel goed
  • Erg goed geluid
  • Eindelijk ruim een dag te gebruiken
  • Hele fijne camera

THE BAD

  • Net iets trager dan de S9 series
  • Bixby knop blijft niet heel relevant
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram