Review: Lynksys Velop Dual-Band Mesh Systeem

Lynksys Velop kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Begin 2017 bracht Linksys haar eerste Velop Mesh WiFi systeem naar de markt. Toen alleen nog in een high-end tri-band uitvoering. Dat werkte perfect, maar is nog steeds stevig aan de prijs. Met deze dual-band starter kit kan iedereen nu voor een veel interessantere kostprijs instappen.

Wat zit er in de doos?

De doos die wij ontvingen is een 3 pack. In de verpakking treffen we aan:

 • 3 x Whole Home Wifi Node
 • 3 x Power adapter
 • een netwerkkabel
 • een CD
 • een Set up Guide
 • veiligheids- en garantiebepalingen

Een Mesh-netwerk, wat is dat nu weer?

Waarschijnlijk is er in uw huis één Wifi-router, die met alle draadloze apparaten verbonden is. Hoe groter de afstand tot die router, hoe slechter het signaal en hoe trager de verbinding.

Een Mesh-netwerk is een netwerk met meerdere Wifi-routers, nodes genaamd, in één huis (of kantoor, enz.). Die nodes zijn onderling verbonden en versterken zo het Wifi-signaal.

Bij het Lynksys Velop Multiroom Mesh netwerksysteem geven de nodes het signaal zoals gezegd aan elkaar door. Dit doen ze via de Wifi- of via de kabelverbinding. Hierdoor wordt een overlappend, homogeen Wifi-veld opgebouwd tussen de nodes wat resulteert in snellere verbindingen. Om dit te bereiken gebruikt Linksys Tri-Band- Technologie (2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz). Valt een node uit, dan wordt de verbinding via de andere nodes omgeleid. Tot zover de theorie.

De praktijk

De vloeren/plafonds in mijn huis bestaan uit voorgespannen betonplaten. Dat zijn betonplaten met daarin niet het bekende gevlochten betonijzer, maar een constructie met dikke stalen kabels. Het resultaat is dat radio-ontvangst met bijvoorbeeld een draagbare radio zeer slecht is. FM is bar slecht, AM nog slechter. Naarmate de frequenties van het radiosignaal hoger zijn, dringt het signaal beter door het grove rooster van de staalkabels heen. Maar Wifi is in mijn huis niet geweldig. Op zolder en in de garage is het signaal te laag en de verbinding traag.

Met behulp van de gratis app “WiFi Explorer”, te vinden in de app-store, zal ik de veldsterkte hier in huis op verschillende plekken meten. Vervolgens installeer ik het Lynksys Velop Multiroom Mesh netwerksysteem en zal ik opnieuw meten. Maar éérst: de app installeren!

Installeren

De Setup Guide geeft u de keus uit twee situaties: één waarbij u een modem heeft en een losse WiFi-router en de andere, die waarbij u een alles-in-één modem-WiFi-router heeft. Voor de meeste mensen geldt de laatste situatie. Als de eerste node met de meegeleverde netwerkkabel aan de modem-router combi is aangesloten, is de volgende instructie: de app downloaden.

De installatie is een eitje door de hulp van de zeer duidelijke, Nederlandstalige Linksys app. U dient wel de tijd te nemen, want de installatie verloopt niet erg snel. Met de Linksys-app kunt u uw Wifi-netwerk overal beheren en controleren. Push-berichten houden u op de hoogte van de status.
Enkele screenshots van het installatieproces:

Tijdens het proces houdt de kleur van de led bovenop de Lynksys Velop node u op de hoogte van de status en voortgang van het proces. In de setup guide kunt u lezen wat de verschillende kleuren betekenen. Uiteindelijk moeten de ledjes blauw branden, dan is er een Internet connectie en voldoende signaal.

Mesh-Netwerk gereed, nu: Beheer!

Als alle nodes zijn geïnstalleerd, verandert de app in een beheerstool, herkenbaar aan de zwarte achtergrond. U kunt hier de naam van uw netwerk veranderen, de namen van de nodes, wanneer u ze besluit te verplaatsen, ip-adressen, wachtwoorden, ouderlijk toezicht, gasttoegang, enzovoort.

Resultaten

Ik heb op diverse locaties signaalmetingen verricht met de gratis app WiFi Explorer. Dit is natuurlijk geen geijkte veldsterkte meter, maar alle signalen worden op dezelfde manier gemeten en dat geeft in ieder geval een trend aan en verschaft een indicatie waarmee we de diverse bronnen kunnen vergelijken. Verder geeft het aan welke zenders er allemaal bij jou in de buurt actief zijn (schrikken!) en welke kanalen door welk modem of node zijn bezet. Bedenk: metingen zijn momentopnamen en signalen fluctueren. Al met al, toch een nuttig appje.

Opmerkingen bij de grafiek:

Signaalsterktes worden gemeten in dB (Decibel). Het nulpunt (= 100% signaal) is IN het Velop kastje, strak tegen de antenne. Hoe verder van de antenne, hoe groter de verzwakking, hoe zwakker het signaal. Vandaar negatieve waarden. Voorbeeld: In de huiskamer komt het meeste signaal van Gasten 3 (-48 dB) en Columbus 3 (-50 dB), zijnde de node Huiskamer. Tegelijkertijd komt het Ziggo modem niet verder dan -57 dB. Wat scheelt mij dit? 7 dB en aangezien 3 dB een verdubbeling van de veldsterkte inhoudt, is dit een verviervoudiging van de sterkte, wat resulteert in behoorlijk snellere verbinding.

Is het dat?

Nee, er is veel meer mogelijk met dit systeem wat de aanschaf kan helpen rechtvaardigen:

 1. Het systeem is modulair, d.w.z. u kunt het naar behoefte met meerdere nodes uitbreiden en zo optimale dekking in huis, kantoor, school of bedrijf realiseren. Er zijn 1, 2 en 3 packs te koop. Let op bij aanschaf of je een dual of tri-band systeem koopt.
 2. U kunt met behulp van de Linksys app “Ouderlijk Toezicht” op het internetgebruik van uw kinderen uitoefenen.
 3. Gasttoegang is gemakkelijk te realiseren en biedt Internet-toegang aan 255 incidentele bezoekers zonder dat deze bij uw privébestanden kunnen geraken. U kunt uw gasten van het gastnetwerk via SMS of email op de hoogte brengen.
 4. Elke node beschikt over twee Gigabit ethernetpoorten. Daarmee kunt u de node aan het bedraadde netwerk hangen en/of een bedraad toestel direct aan de node aansluiten. Of via een switch meerdere.
 5. Uw Wifi-netwerk voert één naam over alle nodes in tegenstelling tot andere expander oplossingen.
 6. Apparaat voorrang. U kunt een belangrijk apparaat voorrang geven op het netwerk. Bijvoorbeeld het apparaat waarop u films streamt.
 7. Autofix. Met een druk op de knop laat u een node een nieuw/beter kanaal zoeken, mocht het op het gebruikte kanaal te druk zijn en de verbindingssnelheid teruglopen.

Ten slotte….

Toen GadgetGear de set ontving en ik er mee aan de slag ging, was het resultaat niet geweldig. Het signaal was zwak, nodes konden elkaar niet vinden. Huiskamer en Meterkast, op 7 meter afstand van elkaar en gescheiden door een wandje van hardboard en een gasbeton tussenmuurtje, konden geen verbinding krijgen met elkaar. Ik heb door tijdgebrek de zaak de zaak gelaten met de gedachte Linksys te bellen voor technische ondersteuning. Uit dit overleg bleken mijn nodes de fabriek te hebben verlaten met een firmware met daarin een bug waardoor niet de volle zendsterkte werd gebruikt. Linksys heeft direct nadat de fout werd ontdekt een update uitgebracht. Alle voorraad werd vóór uitlevering van de nieuwe firmware voorzien, dus wat nu in de winkels ligt is up-to-date.
Om updates automatisch binnen te krijgen, dienen de nodes altijd onder stroom te blijven staan, want elke nacht, om 00:00 uur, wordt er gekeken of er firmware updates zijn. Kantoor en Meterkast bleken inmiddels de laatste update te bezitten, Huiskamer niet. Ook hier bleek weer de kracht van de installatie-app, want telkens als ik de app opstartte, wilde hij een installatie afmaken, n.l. die van Huiskamer. Als die installatie niet is voltooid, komt hij namelijk niet aan updaten toe. Nu de signalen van Meterkast en Kantoor sterker zijn, vindt ook Huiskamer zijn maatjes en verloopt de installatie zoals het moet.

Conclusie Linksys Velop

Op dit moment werkt het Velop-netwerk zoals het moet en is de WiFi-verbinding in mijn huis aangenaam snel. Ik vind het een aanwinst. De installatie verloopt soepel, zeker met de foutloze firmware aan boord en is ook door iemand met geringe tot geen kennis van netwerken uit te voeren door de duidelijke aanwijzingen op het scherm.

Lynksys Velop kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Henk van Zwam beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Eenvoudige en goed verlopende installatie
 • Te installeren door een leek
 • Levert echt een verbetering t.o. van het bestaande WiFi-netwerk

THE BAD

 • De installatie kost nog relatief veel tijd.
Henk van Zwam

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram