Hardware Wallet: Hoe bewaar je veilig jouw Bitcoin?

Voor iedereen die investeert in cryptocurrencies is het van belang om deze investering zo veilig mogelijk te bewaren. Er is één manier die op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak ver boven de anderen uitsteekt, de hardware wallet. Leer hier alles over dit handige apparaatje.

 

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een  cryptografisch  versleuteld  en  beveiligd  hardware  apparaat  en  is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren, verzenden en ontvangen. Het hoofdprincipe van de apparaatjes is het bieden van volledige isolatie tussen de cryptografische geheimen (‘private keys’; deze geven jou toegang tot jouw cryptocurrencies op de blockchain) en jouw makkelijk te hacken computer of smartphone. Beschouw een hardware wallet als jouw eigen bankrekening voor cryptocurrencies.

Een hardware wallet wordt doorgaans aangesloten op de computer via een USB poort. In de nabije toekomst wordt er ondersteuning voor tablets en smartphones verwacht, waardoor je jouw hardware wallet vanaf overal en op ieder gewenst moment kunt gaan gebruiken. Het beheren van cryptocurrencies op een hardware wallet gebeurt via software van de fabrikant die je op je computer installeert. Na het installeren van de hardware wallet en de software is het apparaat klaar voor gebruik en kun je aan de slag.

Hardware wallets zijn gemakkelijk te gebruiken, betaalbaar, zeer veilig, mobiel en hebben een geïntegreerde paper wallet backup mogelijkheid (‘seed phrase’). De seed phrase maakt gemakkelijk herstel van jouw wallet mogelijk in geval van verlies, diefstal of defect van het apparaat. Door deze backup hoef je je dus geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw cryptocurrencies. Als je een groter bedrag aan cryptocurrencies bezit dan zou het gebruik van een hardware wallet een no-brainer moeten zijn.

De populaire Ledger Nano S

Waar staan mijn cryptocurrencies opgeslagen? 

Technisch gezien worden cryptocurrencies niet opgeslagen op de hardware wallet. De coins zelf zijn niet echt iets specifieks wat opslag nodig heeft. Het aantal cryptocurrencies dat  jij bezit bestaat puur uit de geschiedenis en het berekende balanstotaal van jouw transacties op de blockchain.

Stel jij koopt één Bitcoin, dan staat op de blockchain alleen dat naar jouw adres één Bitcoin (BTC) is overgeschreven. Omdat jij beschikking hebt tot dit (jouw) adres met jouw private keys (die versleuteld bewaard worden op je hardware wallet), ben jij in het bezit van deze éne BTC op de blockchain. Het bezitten van cryptocurrencies is dus eigenlijk puur iets administratiefs op   de blockchain, je bezit niet ergens een bestandje met cryptocurrencies.

 

Cold storage en private keys

Een hardware wallet is een vorm van cold storage. Cold storage is een verwijzing naar het offline (‘koud’) bewaren van jouw private keys. Zelfs bij het aansluiten van een hardware wallet op een computer met internet, blijven de private keys gescheiden van het internet. Hierdoor hebben kwaadwillenden geen mogelijkheden om jouw private keys te onttrekken van jouw  hardware wallet.

Een private key is een geavanceerde vorm van cryptografie dat de eigenaar van een private key toestaat om toegang te verkrijgen tot de gerelateerde cryptocurrencies. Hiermee zijn private keys een integraal onderdeel van Bitcoin en altcoins. Je gebruikt jouw private keys om jouw transacties te ondertekenen en jouw adressen te herstellen. Het is daarom belangrijk om private keys zo goed mogelijk af te schermen. Hardware wallets blinken uit in dit veld door  het  geboden gebruiksgemak, in tegenstelling tot andere vormen van cold storage.

De gebruiksvriendelijke TREZOR One

 

Recovery phrase (‘seed phrase’)

De recovery phrase is een belangrijke eigenschap van hardware wallets en is een backup van jouw account en adressen. Iedere keer als jij een nieuwe account installeert op een hardware wallet krijg je een nieuwe recovery phrase voorgesteld door het apparaat. Deze phrase bestaat uit een reeks van 12- of 24- woorden (afhankelijk van de hardware wallet) en moet je uiterst zorgvuldig en in de juiste volgorde overnemen op de meegeleverde ‘recovery sheet’. Als je de woorden niet correct overneemt dan is de phrase niet bruikbaar.

De bezitter van een recovery phrase kan met behulp van deze phrase (dus ook anderen in het geval die jouw phrase in handen krijgen) weer toegang verkrijgen tot de beheerde cryptocurrencies. Dit is uiterst handig in het geval van verlies, defect of diefstal van een hardware wallet. Deze eigenschap maakt de seed phrase zo krachtig en daarom moet je deze altijd offline en op een veilige plek bewaren waar alleen jij toegang tot hebt. Deel de seed phrase NOOIT met iemand anders en bewaar het NIET op een computer of smartphone. De seed phrase beschermt niet tegen je eigen onzorgvuldigheid; als iemand jouw cryptocurrencies steelt ben je ze kwijt!

 

De belangrijkste spelers

De twee meest toonaangevende fabrikanten van hardware wallets zijn Ledger en TREZOR. TREZOR was het eerste bedrijf dat met een hardware wallet op de markt kwam. Concurrent Ledger is later opgestart maar is recent wel langszij gekomen. Die laatste is momenteel de grootste speler op de markt en heeft al $82 miljoen aan investeringen opgehaald, wat terug te   zien is in de ontwikkeling van het bedrijf. Een derde fabrikant die zijn betrouwbaarheid heeft bewezen is het Amerikaanse KeepKey.

Op het gebied van veiligheid doen de verschillende hardware wallets van Ledger, TREZOR en KeepKey niet voor elkaar onder. De producten onderscheiden zich voornamelijk op prijs, ondersteuning van cryptocurrencies, en ondersteunende software van de fabrikant.

 

De populairste modellen

Fabrikant Ledger heeft de populairste hardware wallet van dit moment in handen met de bekende ‘Ledger Nano S’. Het apparaat biedt de meeste ondersteuning voor verschillende cryptocurrencies. Daarnaast onderscheid Ledger zich in gebruiksvriendelijkheid en gemak met de eigen Ledger Live software voor op de computer. Daarentegen levert KeepKey een heel degelijk product voor een vriendelijkere prijs en scoort de TREZOR One hoog op het gebied van gebruiksgemak. De Ledger Nano S heeft in de TREZOR One en de KeepKey dus geduchte concurrenten.

 

Baseer jouw keuze op de volgende punten:

  1. Beslis welke cryptocurrencies jij wilt kopen en bekijk welke hardware wallet deze
  2. Prijs
  3. Gebruiksgemak
De smaakvol ontworpen KeepKey

 

 

De voordelen van hardware wallets op een rij

  • Private keys worden nooit blootgesteld aan de computer en het
  • De hardware is immuun tegen computervirussen, keyloggers en
  • De hardware vereist dat jij transacties bevestigd op het apparaat (en niet op de app op je computer) voordat er coins uitgegeven kunnen
  • De apparaatjes zijn uitgerust met een versleutelde PIN code die jij zelf kiest tijdens de installatie van het apparaat.
  • Tijdens de installatie van het apparaat wordt er direct een back-up gemaakt van de gebruiker zijn of haar fondsen door middel van een recovery phrase. Met deze phrase kan de eigenaar de fondsen die op de hardware wallet staan ten alle tijden herstellen op een nieuw apparaat in geval van verlies, defect of diefstal van het
  • Hardware wallets kunnen een veelvoud aan cryptocurrencies opslaan en er wordt constant nieuwe ondersteuning toegevoegd door de

 

De belangrijkste eigenschappen van de populairste modellen

De Ledger Nano S heeft momenteel de breedste ondersteuning voor verschillende cryptocurrencies. Daarnaast is de Ledger  Live  software voor  op de computer erg gebruiksvriendelijk. De TREZOR One blinkt uit in gebruiksgemak van het apparaatje zelf. Het schermpje en de knoppen werken net wat fijner dan die bij de Ledger Nano S. De KeepKey is de ideale hardware wallet voor diegene die niet al te veel verschillende cryptocurrencies wilt bewaren en de hoogste veiligheid wilt voor een vriendelijke prijs.

Waar koop ik betrouwbaar een hardware wallet?

Koop een hardware wallet altijd alleen bij een geautoriseerde reseller. Hardware Wallet Shop was de eerste officiële reseller partner van de grote hardware wallet merken in Nederland. De winkel wordt dus ook op de website van Ledger, TREZOR en KeepKey vermeld en zij staan onder toezicht om betrouwbare producten te leveren. Daarnaast verlenen zij prima service en ondersteuning aan hun klanten via de telefoon, chat, en mail. Ook de duidelijke handleidingen en video’s op hun site, waarin ze alle handelingen vanaf de installatie tot het versturen en ontvangen van cryptocurrencies toelichten, zijn erg gebruiksvriendelijk. Speciaal voor GadgetGear lezers: met de kortingscode ‘Gadget5’ ontvang je 5% korting op jouw bestelling. Mocht je nog vragen hebben over Wallets en Crypto dan horen wij dat graag.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Hardware Wallet Shop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Hardware Wallet Shop