Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Wolf Garten Loopo S300

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Maait enorm netjes
 • Lekker compact vormgegeven
 • Werkt twee kanten op
 • Veel aandacht voor veiligheid
 • Gemakkelijk te installeren
 • App bediening mogelijk
 • Anti-diefstal beveiliging

THE BAD

 • Bump & Ride is nog steeds niet erg handig uitgedacht
 • Qua installatie zien we liever nog een luxere uitvoering met afstandsbediening en handigere bekabeling zoals bij de grotere grasmaaiers
 • Smart home integratie is nog niet in zicht

Dat een tuin wat klein is, is geen excuus om geen robot aan het werk te zetten om het gras te maaien. Speciaal daarvoor introduceerde Wolf Garten de Loopo S150 en Loopo S300. Die laatste komt met Bluetooth en hebben we getest.

Wolf Garten vs. Robomow

Misschien heb je het al gemerkt. Het klassieke Robomow is niet meer. De hele productlijn is over gegaan naar Wolf Garten. Als gevolg hiervan zijn de kappen nu rood en zie je er het gele Wolf Garten logo op staan. In de doos kom je nog regelmatig onderdelen tegen met het Robomow logo en ook de funfactor van Robomow is bewaard gebleven. Dus ben je altijd een Robomow klant geweest, ga je nu over naar Wolf Garten.

Wolf Garten Loopo S150 vs. Wolf Garten Loopo S300

Deze twee robots lijken sterk op elkaar. Het prijsverschil zit hem niet in capaciteit, maar in de bluetooth functionaliteit. Nu heb je misschien niet meteen behoefte om joue robot grasmaaier via bluetooth aan te sturen maar… zonder bluetooth ook geen mogelijkheden om hem te beveiligen tegen diefstal. Dé reden dat wij voor de Loopo S300 kozen.

Unboxing

In de doos vinden we naast de Loopo S300 ook het laadstation, een rol perimeterdraad, haringen voor het basisstation en de perimeterdraad, connectors, een voeding, de roboruler, de handleiding en de RoboTool. Die laatste heb je nodig om het mes te kunnen vervangen.

Design

Qua design is de Wolf Garten Loopo S300 iets heel anders dan wat we voorheen hebben gezien. Het zwenkwiel aan de voorkant is er niet meer. Enkel nog twee wielen aan de zijkant. Verschil tussen een voor- en achterkant is er ook niet meer. Tijdens het maaien kiest hij zelf zijn richting en wisselt daar regelmatig in. Eigenlijk is dat een prima gedachte.

Geen gras opvangbak?

Nee, natuurlijk niet. Dat zie je nooit op dit soort robots. Dit heeft er mee te maken dat het zogenaamde mulchers zijn. Dat wil zeggen dat ze het gras op een enorm hoge snelheid maaien waardoor het zo fijn is, dat het als bemesting voor het gras terugvalt tussen de grassprieten. Krijg je dan vieze kleding als je op het gras ligt? Nee, dat ook niet.

Installatie

Mijn vorige Robomow review was van de grote RC304. Destijds het kleinste model, maar wel fors in omvang en capaciteit. We zien bij de installatie dat de Loopo S300 niet alleen gericht is op kleinere tuinen, er is ook minder flexibiliteit. Zo zit er nu een kabel van 10 meter met een adapter aan het laadstation. Deze plug is fors en is niet door een leiding onder de grond door te trekken. Ik knipte de kabel gewoon door en zette de twee polen in de kabel met een kroonsteentje weer aan elkaar vast. Ik geef toe dat het even vervelend voelt om op de gok in de kabel te knippen, maar dit kun je zelf prima oplossen. Ook het comfort van een startknop bij het laadstation is nu geen optie meer.

Qua positionering van het laadstation moet je zowel voor als achter een meter rechte draad hebben zodat deze goed kan starten en terugkeren. Ook moet je een meter van sproeiers af zitten en moet het laadstation op vlakke grond staan.

Je moet ook een perimeterdraad aanleggen op het gras. Dit is een groene draad die een magnetisch veld genereert om de Loopo S300 aan te sturen. Om deze goed te plaatsen, krijg je de handige Roboruler meegeleverd. Deze liniaal helpt je voldoende afstand te houden tot randen van het gras.

Ook hier heb ik nog een tip voor je. Gras langs muren kan de Loopo S300 nauwelijks maaien omdat hij een stukje weg moet blijven van de muur. Maak dus kleiner borders die gelijkvloers zijn. In mijn geval heb ik die gemaakt van waaltjes met grind tussen de waaltjes en de muur. Zo kan de perimeterdraad dicht langs de waaltjes liggen en maait de Loopo S300 keurig al het gras. Net als bij robot stofzuigers moet je de omgeving dus een beetje aanpassen voor het beste resultaat.

Qua aanpassingen aan de tuin zijn kinderen in de praktijk ook erg onhandig. Hoewel het mes stopt wanneer de Robomow wordt opgetild, kun je last hebben van rondslingerend speelgoed. Met een beetje geluk maakt hij daar gehakt van en anders slaat in ieder geval het mes van de Robomow erop kapot. Hou het gras dus opgeruimd. Heb je een trampoline staan zoals ons met een vlakke buis aan de onderkant? Barricadeer dit zodat de Loopo er niet overheen kan rijden en zo het mes zal beschadigen. In ons geval waren drie vuren latjes en zes ti-rips voldoende om dit probleem op te lossen. Houdt er ook rekening mee dat hij een maximale helling van 15% kan nemen.

Nu heb ik voor de RC304 al eens een perimeter draad aangelegd, dus ik dacht die handig te kunnen gebruiken. Fout… de afstanden zijn net iets anders. Als je de Roboruler ooit kwijt bent, moet je dus niet de Roboruler van iemand met een ander model lenen. Dat gaat niet goed.

De draad die je legt ligt in eerste instantie op de grond. Vastgezet met plastic haringen. Maak je geen zorgen over de zichtbaarheid. Na enkele maaibeurten groeit het gras over de draad heen en valt deze alleen nog op wanneer je op de kortste stand aan het maaien bent.

Wolf Garten laat in onderstaand filmpje de installatie heel nauwkeurig zien.

Bluetooth App

Met de Wolf Garten Loopo S300 krijg je ook toegang tot bediening via de app. Deze is er voor zowel Android als iOS en laat de robot via bluetooth bedienen. Wi-Fi ondersteuning is er helaas ook nu niet bij. Jammer, want dan hoefde je er het huis niet voor uit. Nu moet je toch redelijk in de buurt staan.

In de praktijk gebruikte ik Bluetooth alleen om de anti diefstal goed in te stellen. In de praktijk loop ik naar buiten en druk ik gewoon op de groene knop van de machine om deze te starten en is de app dus echt overbodige luxe. Tenzij je de kinderbeveiliging gebruikt zoals je verder zal lezen.

Smart Home integratie

Door het gebrek aan WiFi ondersteuning, is het integreren van de S300 in een smart home geen haalbaar scenario. Je moet wel heel creatief zijn om dit werkend te krijgen. Jammer, want Alexa kan ik wel vragen om met mij Roomba de vloer te zuigen, maar niet om het gazon te maaien. Hier moeten ze echt een slag gaan maken anders laat Wolf Garten veel ruimte open voor concurrenten.

Diefstalbeveiliging

Het grote verschil tussen de Wolf Garten Loopo S300 en de S150 zit hem in de aanwezigheid van Bluetooth en een alarmsystem met pincode. Loopt iemand met jouw Loopo S150 weg, is dat dikke pech. Loopt iemand met jouw Loopo S300 weg is dat nog steeds dikke pech, maar je weet dat hij of zij er niets mee kan. Het ding is immers aan jou gekoppeld. Bovendien zit er een alarm in, dus hij maakt non-stop lawaai ;-).

Kinderbeveiliging

Voor kinderen is de grasmaairobot ook volledig te beveiligen. Dit begint met een magneetcontact aan de voorkant. Deze kun je er als een sleutel uit trekken. Daarna kan de machine alleen nog maar opladen. Daarnaast kun je via de app de bedieningsknoppen uitschakelen. De robot is dan alleen nog te starten met de app.

Mes

Het driehoekig mes van de grotere serie is bij de Loopo S300 ingewisseld voor een dubbel snijdend blad. Veel simpeler, veel dunner. Net als bij de grotere machines is het advies deze niet zelf te slijpen. Is het mes bod, koop je een nieuw mes. Deze is gemakkelijk zelf te verwisselen.

Bump & Ride

Bij de review van de Robomow RC304 kregen we veelvuldig de feedback dat de machine slipt en gaten maakt. De wielen van de Wolf Garten Loopo S300 zijn compleet anders van vorm. Deze hebben namelijk spikes meegekregen voor meer grip op het gazon.

Het risico op gaten blijft wel bestaan. Zeker bij een drassig gazon. Stoot de Loopo S300 met haar neus ergens tegenaan, draait hij een stukje en probeert hij het nog eens. Of hij ergens tegenaan stoot, meet hij niet met een druksensor op een bumper. In plaats daarvan zijn het de servomotoren van de wielen die dit laten weten omdat ze teveel weerstand voelen… en bij een hele vochtige bodem voelen ze dat niet. Dus ook hier komt het voor dat de Wolf Garten Loopo S300 zo nu en dan geulen graaft. Dan zijn de spikes in eens een stuk minder fijn ;-).

Capaciteit

De Wolf Garten Loopo S300 is ontwikkeld voor en gazon van maximaal 300 vierkante meter met een ideale afmeting van maximaal 200 vierkante meter. Dat is namelijk wat hij in één keer kan maaien. Met een oplaadtijd van 16-20 uur duur het namelijk even. De baan waarin de Loopo S300 maait is 18CM breed met een instelbare maaihoogte van 15-45mm. Hij maait zo’n 55 vierkante meter per uur.

Weerbestendig

Nederland is een slecht weer land. De Wolf Garten Loopo S300 kan daar zonder problemen mee overweg. Hoewel je het advies krijgt minimaal een meter weg te blijven bij sproeiers, zal de robot geen problemen hebben met een regenbui. Het is alleen niet zo dat er een regensensor op zit. Forceer je hem aan het werk tijdens een regenbui. Zal hij dat gewoon doen en dat is niet handig. Zeer nat gras plakt. Plakt aan het mes, aan de binnenkant en aan elkaar wanneer de wielen het gras omlaag drukken. Maaien op de automatische piloot zou ik niet zo snel doen.

Accessoires

Bij Robomow hebben ze het altijd geweten, als eigenaar van een robot grasmaaier wil je dat deze er altijd mooi blijft uitzien. Daarom verkochten ze al nieuwe kappen die je erop kon zetten wanneer je na een paar jaar verkleuring zag of er krassen op kreeg. Voor de Loopo S series zijn er de Robohome behuizingen. Deze gaan over het laadstation en beschermen de Loopo S series tegen slecht weer.

Conclusie: Wolf Garten Loopo S300

De Wolf Garten Loopo S300 houdt mijn gazonnetje alweer een half jaar kort en strak. Ik geef toe dat ik na de RC304 zowel voor- als nadelen zie. Zo was de adapter en de afstandsbediening op de kabel van de RC304 wel heel erg fijn om te hebben. Het voelt een beetje alsof je in een kleinere tuin die luxe niet zou willen. Het formaat van de S300 is namelijk wel een heel stuk fijner. Geen gigantische machine op een gigantisch laadplatform. Toch zijn er maar twee echte puntjes van kritiek. Door de manier waarop de machine moet voelen dat hij ergens tegenaan botst, graaft hij te snel geultjes in het gras. Jammer, maar in een tuin zonder objecten om tegen aan te botsen heb je daar geen last van. Daarnaast is het ook wel een beetje jammer dat hij fel rood gekleurd is. Voor een duur ding in de tuin valt hij mij teveel op. Dan toch liever het oude donkergroene van Robomow. Neemt niet weg dat mijn tuintje er al de hele zomer lekker strak bij ligt.

Wolf Garten Loopo S300 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

4 reacties

 1. Arjan,
  Kan de s300 ook over een pad naar een ander deel van het gras. Onder het pad ligt een buis om de geleide draad door te voeren.

  Gr gildwin

 2. Beste Arjan,
  Ik heb de s 300 nu al 2 jaar. En in mijn nieuwe tuin blijft het nieuwe gras erg onregelmatig. Lijkt wel alsof accu niet volledig opgeladen is. Heb nu nieuwe besteld.
  Vanwege lelijke rode kleur wilde ik hem tussen een hoge gras border plaatsen als soort garage. Maar in handleiding staat dan dat je de dealer moet raadplegen. Na 4 e-mails en telefoontjes nog geen antwoord op deze vraag hoe ik dit ( wat volgens handleiding moet kunnen) moet doen.
  Heb jij tips?
  Vriendelijke groeten Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.