\r\n\r\n \r\n\r\nDie klik is de \u00a0vergrendeling met de linerlock. Als extra beveiliging vind je op de rug een palletje waarmee je de secundaire vergrendeling activeert. Liner lock is betrouwbaar en door een schuifje te blokkeren, dat is wel bijzonder. Want dat voorkomt dat hij dicht kan klappen. Het extra schuifje is iets wat je niet vaak ziet bij Linerlocks.\r\n

Staalsoort

\r\nHet Zweedse staal Sanvik, met de 14C28N codering heeft uitstekende scherpteprestaties, een hoge hardheid 60hrc en goede corrosieweerstand. Het staal kan zeer scherp geslepen worden en heeft een goede gemiddelde tijd dat het mes scherp blijft. Dit is een prima staalsoort, met een goede algemene waardering.\r\n\r\nProduct\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
Afwerking lemmetgesatineerd
MerkRuike
Graveerbaarja
Rechts- of linkshandigrechtshandig
Materiaal handgreepG10
Lemmetvormtanto
Type snedeplain edge
Opbergetuinee
Foedraalnee
Gereedschappenmes
Openingssysteemflipper
Land van herkomstChina
Typetactisch mes, everyday carry
Pocketclipja, tip-up (rechts)
Blokkeringlinerlock
Eenhandig te openenja
StaalsoortSandvik 14c28n
Slijpwijzewesters geslepen, flat
Garantie op materiaal- en fabricagefouten5 jaar
MOLLE-compatiblenee
Slijphoek20\u00ba
SerieP series
Pocket clip positietip-up
Pocket clip zijderechts
Gewicht160 gram
Lemmethoogte3.2 cm
Lemmetlengte9 cm
Hardheid60 HRC
Totale lengte gesloten13.2 cm
Lemmetlengte snijvlak9.3
Lemmetdikte3.5 mm
Aantal tools1
Totale lengte geopend22.2 cm
\r\nMateriaal\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
Kleurzilver, zwart
\r\n[gallery type=\"rectangular\" size=\"medium\" ids=\"79513,79512,79511\"]\r\n

Conclusie

\r\nDe Ruike P138-B Tanto is een prachtig mes. Hij is wat aan de zware kant, met 160 gram wat je voelt na een ochtendje stokken slijpen in het bos met de kinders. Opvallend is de reactie die hij ontluikt bij iedereen. Een Wow klinkt vooral na het demonsteren van de flipper. Hij voelt stevig en geeft geen speling. Er zit verder geen gereedschap bij om het mes uit elkaar te houden of aan te draaien, dit zal je los moeten kopen als wordt er niet meer geadverteerd. De clip geeft voldoende klem, en draagt het lekkerste met het mes in de broekzak. Bij aanlevering was het mes niet enorm scherp geslepen, dit heb ik zelf gedaan met nu een grote tevredenheid. Tip mijnerzijds zou zijn om hem ieder geval razor sharp aan te leveren. Al met al ben ik enorm tevreden met de looks, de flipper, de stevigheid en de Tanto stijl. Een prachtig mes!\r\n\r\n "}
Jeroen
Jeroen

Review: Ruike P138-B Tanto zakmes, zwart

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Stevig
 • Prachtig
 • Flipper
 • Linerlock
 • Prijs
 • Clip

THE BAD

 • Geen

Ruike, daar zit geen luchtje aan. Ruike is een redelijk nieuw merk, gefabriceerd door Feniks, een oude vertrouwde van de Feniks Zaklampen. Deze Fenix led-zaklampen worden op grote schaal gebruik door professionals zoals politieagenten, beveiligingsmedewerkers en ambulancepersoneel. Met hetzelfde kwaliteitsoogmerk hoog in het vaandel presenteren zij de Ruike messen. Wij van JFK, mesliefhebbers ten top, testen deze review een stoer zakmes voor alledaags gebruik: de Ruike P138-B Tanto zakmes .

Tanto, dat is een messoort afkomstig uit Japan; een door de Samuarai gedragen kort zwaard met sierlijke Aziatische kenmerken. Ruike presenteert met de P138-B Tanto een Europees product, met de Tanto looks uit Japan. Opvallend, met een stoer uiterlijk. Neem daarbij de flipper opening, dan kom je Ă©cht met iets voor de dag. Maar laten we eerst even wat vertellen over de fabrikant.

Ruike

Alles staat met elkaar in verbinding, een leuke filosofie en in de praktijk een grappig voorbeeld. Ruike is het merk van Fenix. Fenix Nederland kennen we dus van de zak- en LED lampen, zij vallen weer onder de KATO Group die sinds 1999 begonnen met het zeer bekende Knivesandtools. K.A.T. (Knives And Tools) zijn weer bekend bij ons met de messenreview van bijvoorbeeld de scherpe Eden messen. Zie je wel, zo staan we allemaal met elkaar in verbinding.

P138-B Tanto zakmes

Wat een plaatje dit Tanto mes! De vorm van het lemmet geeft echt een robuuste mix van Japan en Europa. Met een Zweeds 14C28N-staal dat roestvast is en een gemiddeld scherptebehoud geeft. Het is zelf erg gemakkelijk vlijmscherp te maken en mooi geprijsd is, vandaar dat het ook zo enorm populair is onder fabrikanten.

De handgreep is gemaakt van composietmateriaal van glasvezel en kunststof wat ze G-10 noemen. Licht van gewicht en beresterk. Het voelt een beetje aan tussen plastic en een papierachtige variant. Aan het mes zit een broek clipp. Erg makkelijk, al is dit mes wel vrij groot voor aan je broek. Minpuntjes zijn dat de clip niet tipdown kan worden gezet, dus ook niet naar de andere zijde wat lastig kan maken voor linkshandige gebruikers. Een voordeel van de pocket clip is dat hij mooi hoog zit waardoor er weinig mes uitsteekt als hij in je zak zit.

Flipper

Je opent de Ruike P138 met de flipper. De openflippende manier van in gebruik nemen is wel een hele coole manier van openen, waar je al uren mee kunt spelen😁 Het klapt bijna net zo snel open als een stilleto en krijgt een beetje dezelfde look al gaat het op de gewone zakmeswijze open. Door de kogellagers vliegt het lemmet uit de greep met een mooie klik.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Ruike Tanto Zakmes met flipper!

Een bericht gedeeld door Jeroen Andreasen (@jeroenandreasen) op

 

Die klik is de  vergrendeling met de linerlock. Als extra beveiliging vind je op de rug een palletje waarmee je de secundaire vergrendeling activeert. Liner lock is betrouwbaar en door een schuifje te blokkeren, dat is wel bijzonder. Want dat voorkomt dat hij dicht kan klappen. Het extra schuifje is iets wat je niet vaak ziet bij Linerlocks.

Staalsoort

Het Zweedse staal Sanvik, met de 14C28N codering heeft uitstekende scherpteprestaties, een hoge hardheid 60hrc en goede corrosieweerstand. Het staal kan zeer scherp geslepen worden en heeft een goede gemiddelde tijd dat het mes scherp blijft. Dit is een prima staalsoort, met een goede algemene waardering.

Product

Afwerking lemmet gesatineerd
Merk Ruike
Graveerbaar ja
Rechts- of linkshandig rechtshandig
Materiaal handgreep G10
Lemmetvorm tanto
Type snede plain edge
Opbergetui nee
Foedraal nee
Gereedschappen mes
Openingssysteem flipper
Land van herkomst China
Type tactisch mes, everyday carry
Pocketclip ja, tip-up (rechts)
Blokkering linerlock
Eenhandig te openen ja
Staalsoort Sandvik 14c28n
Slijpwijze westers geslepen, flat
Garantie op materiaal- en fabricagefouten 5 jaar
MOLLE-compatible nee
Slijphoek 20Âș
Serie P series
Pocket clip positie tip-up
Pocket clip zijde rechts
Gewicht 160 gram
Lemmethoogte 3.2 cm
Lemmetlengte 9 cm
Hardheid 60 HRC
Totale lengte gesloten 13.2 cm
Lemmetlengte snijvlak 9.3
Lemmetdikte 3.5 mm
Aantal tools 1
Totale lengte geopend 22.2 cm

Materiaal

Kleur zilver, zwart

Conclusie

De Ruike P138-B Tanto is een prachtig mes. Hij is wat aan de zware kant, met 160 gram wat je voelt na een ochtendje stokken slijpen in het bos met de kinders. Opvallend is de reactie die hij ontluikt bij iedereen. Een Wow klinkt vooral na het demonsteren van de flipper. Hij voelt stevig en geeft geen speling. Er zit verder geen gereedschap bij om het mes uit elkaar te houden of aan te draaien, dit zal je los moeten kopen als wordt er niet meer geadverteerd. De clip geeft voldoende klem, en draagt het lekkerste met het mes in de broekzak. Bij aanlevering was het mes niet enorm scherp geslepen, dit heb ik zelf gedaan met nu een grote tevredenheid. Tip mijnerzijds zou zijn om hem ieder geval razor sharp aan te leveren. Al met al ben ik enorm tevreden met de looks, de flipper, de stevigheid en de Tanto stijl. Een prachtig mes!

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Knivesandtools

2 reacties

 1. Beste Jeroen ,
  Een leuke review om te lezen , komt ook deskundig over .

  Vraagje , hoe onderhou jij je Ruike qua slijpen of wel welk slijpapparaat heb je hiervoor gebruikt ?
  Mvg. R.J.

 2. Dankjewel RJ, ik gebruik een messenslijper. Die zijn gemakkelijk en snel in gebruik. Je kunt het ook professioneler aanpakken, maar dat vergt mij te veel skills. Google eens op messenslijper van Knives and Tools. Die zijn goed en compact. Gr Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.