Review: Makita Heggenschaar DUH523Z (18v)

Makita Heggenschaar kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Enkele weken terug las je bij ons over de nieuwe 18v accu grasmaaier van Makita. Nouja, stiekem was het een 36v machine want hij combineerde, heel slim, twee 18v accu’s. Op één zo’n accu valt ook prima een heg te snoeien. Dat bewijst de Makita Heggenschaar DUH523Z.

Makita Heggenschaar DUH523Z of DUH523RT?

De Makita heggenschaar is in twee uitvoeringen verkrijgbaar. Wij ontvingen de Makita Heggenschaar DUH523Z, maar er is ook een DUH523RT. Die laatste is met 18v accu en lader. Dat maakt de machine een stuk duurder. Maar als je al twee accu’s hebt… dan hou je een hoop geld in de zak door de accu loze uitvoering aan te schaffen.

Unboxing Review

Qua unboxing valt er weinig te vergellen over de Makita Heggenschaar DUH523Z. De machine zit compleet in de doos met een stukje documentatie en een hoes voor over het mes. Meer heb je niet nodig.

Design

Veiligheid is erg belangrijk bij Makita. Zo ook bij de Makita Heggenschaar DUH523Z. De machine is zo gemaakt dat je twee handen op de juiste plaats moet hebben om deze aan te kunnen zetten. Op de bovengreep en de achtergreep. Pas wanneer beiden worden ingedrukt, gaat de machine aan.

Met een bladlengte van 52 centimeter kun je aardige slagen maken met deze machine. Het blad is dubbelsnijdend. Bovendien zit voorop nog een extra schild om te voorkomen dat takken op jouw armen vallen. Slaat de machine vast, slaat deze keurig af door de slipkoppeling.

Er is één dingetje dat Bosch bij haar 18v heggenschaar beter heeft gedaan. Daar is de sleeve die om de messen gaat ook te gebruiken als beugel om de machine mee aan de wand te hangen. Een paar schroefoogjes in die van Makita zou een welkome aanvulling zijn.

Prestaties

De Makita Heggenschaar DUH523Z werkt op basis van één 18v LXT accu van Makita. Deze zorgt er voor dat het mes 2.700 snijbewegingen per minuut kan maken. Het mes is van een coating voorzien die levenslang meegaat. Waar ik mijn vorige heggenschaar in de olie moest zetten, heb ik dat bij deze structureel niet gedaan de afgelopen drie maanden. In deze periode heb ik nog geen problemen gehad met (bijvoorbeeld) roestvorming of verkleving door de hars.

Natuurlijk is het te adviseren iets zuiniger met jouw gereedschap om te gaan dan dat wij dat doen. Haal er dus gerust even een doekje over de snijbladen wanneer je klaar bent. Wat ik mis is een stukje beveiliging aan de voorkant om te voorkomen dat je ineens in een muur aan het snijden bent. Dit zien we wel bij andere merken terug.

Gebruikservaring

Qua gebruikservaring kan ik kort en krachtig zijn. De Makita Heggenschaar DUH523Z is een hele comfortabele heggenschaar. Naast dat je geen irritant snoer hebt dat je per ongeluk kunt beschadigen, heb je ook weinig last van trillingen van de machine. De accu houdt het echt wel een paar uurtjes uit (niet echt op gelet). Bovendien blijft het prettig om op deze manier de accu’s van gereedschap het hele jaar door ge blijven gebruiken. Dat houdt ze fit en het gereedschap is zonder accu een flink stuk goedkoper.

Conclusie: Makita Heggenschaar DUH523Z

Een heggenschaar is niet het meest spannende product om te reviewen. Het is ook een product waarbij weinig fout kan gaan. Vooral een slechte verzorging van de machine kan een straf zijn. Maar… daar hebben wij bij ons exemplaar nog geen problemen mee gehad. Mogelijk speelt de speciale coating die Makita op de snijbladen aanbrengt daarin een rol.

Makita Heggenschaar kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: Makita Heggenschaar DUH523Z (18v)”

  1. Hallo Arjan,

    Ik heb veel accu's van 18 v met 3 ah.
    Is een accu van 18 volt met 3.0 ah ook goed of heb je dan te weinig kracht?

    Mvg Bert.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Blijft mooi schoon, ook na langer gebruik
  • Veilige opbouw
  • Handig gebruik van de 18V LXT accu's

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram