Logo GadgetGear.nl
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Y6 2018 (Android Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Groot LCD display
  • Nette afwerking
  • Prima camera

THE BAD

  • Regelmatig traag (op te lossen door een alternatief voor EMUI te installeren)
  • Veel bloathware

De categorie smartphones onder de €150 is erg populair in deze periode. Eerder deze week zag je al de Nokia 3.1 voorbij komen en morgen hebben we de Wiko View 2 voor je. Maar vandaag is het de beurt aan de Huawei Y6 2018.

Geschiedenis van de Huawei Y6

Huawei is de laatste jaren aardig bezig met het recyclen van toestelnamen. Zo lanceerde het onder anderen de Huawei P8 Lite 2017 en krijgen we nu de Huawei Y6 2018. Dit omdat het toestel ooit enorm goed verkocht en de naam mogelijk is blijven hangen. De originele Huawei Y6 kwam uit in 2015. Destijds ging het ook om een toestel in het bovenin het laagste segment werd gepositioneerd. Huawei herhaalt die propositie nu met de 2018 uitvoering, als is deze aan alle kanten opgepoetst.

Unboxing

In het doosje van de Huawei Y6 2018 vinden we alles dat we van het toestel mogen verwachten. Een USB lader, micro-USB kabel en een SIMtool. Niets bijzonders, maar dat verwachten we ook niet op dit prijspunt.

Design

Qua design is de Huawei Y6 2018 gewoon een heel net apparaatje. Het metalen frame is glanzend afgewerkt. De achterkant is van plastic en de voorkant van glas. Strak, simpel en zakelijk qua uitstraling.

Display

Huawei heeft voor een S-IPS LCD display gekozen dat in vol zonlicht bruikbaar is. Het meet 5,7 inch en is daarmee een stuk groter dan de Nokia 3.1 waar het in deze prijsklasse tegen op moet nemen. Een andere pre is dat dit display een 18:9 beeldverhouding heeft, maar het is HD+ qua resolutie. Dus 1.440×720 pixels. Prima om mee te werken en prima om films op te kijken, maar niet topscherp. Dit is dus waar Huawei de prijs van het toestel drukt.

Ook heeft de Huawei Y6 relatief dikke randen, maar dat komt door de keuze voor LCD. Nogmaals, we hebben het over een toestel van onder de €150.

Specs

Ook Huawei heeft voor Qualcomm gekozen. Ditmaal de Qualcomm Snapdragon 4254 chipset die we meer in het lage segment tegenkomen. Met 2GB aan werkgeheugen merken we dat wisselingen tussen apps niet al te vlot gaan, maar dat de apps zelf prima op snelheid blijven. Je krijgt 16 GB opslagruimte.

Draadloos krijg je 2.4GHz WiFi in combinatie met Bluetooth 4.2 met A2DP ondersteuning. NFC is aanwezig net als een FM ontvanger. Ook GPS en GLONASS worden ondersteund.

Android

Huawei levert Android Oreo op het toestel en daar hebben we zojuist ook al de eerste update van ontvangen. Deze bestaat vooral uit een beveiligingspatch voor Android.

Over Android heen ligt Huawei’s EMUI interface versie 8.0. Daarmee krijg je dezelfde interface die in toptoestellen als de Huawei P20 Pro te vinden is. Huawei levert wel veel bloathware mee. Games van Gameloft, Booking.com apps etc etc. Alles om nog net iets meer omzet uit jouw smartphone te halen. En dat is op dit prijspunt natuurlijk prima.

Prestaties

Qua prestaties merk je gewoon dat de hoeveelheid werkgeheugen en de processorkracht wat aan de krappe kant is. Voor alledaagse taken als appjes versturen en bellen is het prima. Wil je gamen, is dit geen topervaring. Wil je films streamen, dan is het wel weer oké, al heb je een wat lagere resolutie om naar te kijken.

Het probleem is de EMUI interface. Die vraagt gewoon net iets teveel van de chipset. Zeker wanneer we deze vergelijken met een toestel als de Nokia 3.1. Daar zien we Android One en prestaties die best plezierig zijn voor hetzelfde prijspunt. Al heb ik persoonlijk liever een groter display zoals bij deze Y6.

Camera

Qua camera krijg je een enkele beeldsensor achter met een resolutie van 13 megapixels. Voor moet je het doen met 5 megapixels voor selfies. De kwaliteit van de camera is voor Huawei belangrijker dan de megapixels. De plaatjes die we zien zijn voor dit prijsniveau zeer acceptabel al houdt het niet over. Zeker in schemer omstandigheden krijgt deze camera het lastig.

Qua video’s is de kwaliteit echt prima. Hier en daar wat moeite met tegenlicht, maar over het algemeen mooi scherp. Zowel voor als achter film je op Full HD met 30 frames per seconde.

Conclusie: Huawei Y6 2018

De Huawei Y6 2018 wordt gelanceerd terwijl we gelijktijdig een paar zware concurrenten de markt in zien komen. De Nokia 3.1 en de Wiko View 2 toornen aan de markt voor dit toestel. Ten opzichte van de Nokia is het verschil meteen te zien. Je krijgt gewoon een groter display. Maar de crux in de gebruikersbeleving is de snelheid die flink moet inboeten op het toestel. Installeer een snellere launcher en je wint veel terug. Maar als dat teveel gevraagd is voor je, is de Y6 2018 niet de topervaring waar je na de Y6 uit 2015 wellicht op hoopt.

Huawei Y6 2018 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Ik denk niet dat de Y6 de best bod van Huawei is om de markt te te veroveren, maar de aankoop prijs van slechts 150 euro zal zeker veel mensen aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.