Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de BlackBerry Key2 met 4 sterren.

The Good
  • Voelt snel aan
  • Eindelijk weer een toetsenbord!
  • Multitasking gaat prima
  • Veel beveiligingsapps
The Bad
  • Met name de selfie camera is qua prestaties niet super

BlackBerry Key2 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Ik was nooit een fan van BlackBerry, maar de BlackBerry Key2 is mijn eerste ervaring met het merk in combinatie met Android. Ik heb het toestel nu twee weken en ben onder de indruk van de unieke Android ervaring die het toestel heeft opgeleverd.

Het zal je niet verbazen dat ik iemand ben die dagelijks vele duizenden woorden tik. Niet alleen voor GadgetGear.nl en JustForKoks.nl, maar ook in e-mails en voor mijn eigen bedrijf, websitenazorg.nl. On-display toetsenborden blijven ook voor mij een enorme gruwel. Zeker nu de Android home knop vaak vlak onder de letters zit. Ik haat het om berichten te tikken op de smartphone. En dat lost de BlackBerry Key2 op dé manier op die je van BlackBerry verwacht. Met een echt toetsenbord. Heerlijk! Maar… dat toetsenbord vraagt ook een offer wanneer je een entertainment junkie bent…

BlackBerry is niet BlackBerry

Als je het BlackBerry van vroeger een beetje kende, weet je dat het merk vrijwel kopje onder is gegaan. De enige manier waarop het nu overleefd is om software te maken voor extreem beveiligde smartphones. En dat doen ze op basis van Android. Zo ontwikkelde het huidige BlackBerry onder anderen een deel van Samsung Knox. Ook de firmware van de BlackBerry Key2 lijkt door het originele BlackBerry onder handen te zijn genomen.

Maar wat heb je dan nu in de hand? Ook een BlackBerry, maar niet van het originele BlackBerry. Deze komt van TCL. Een enorm merk dat we beter kennen van Alcatel. Zij hebben het merk BlackBerry in licentie genomen en lijken het merk daarin zeer goed te behandelen. Dat maakt ons ook nieuwsgierig naar wat ze met het merk Palm gaan doen, dat ze inmiddels ook in licentie hebben.

Unboxing

First things first, wat zit er allemaal in het doosje? Een simtool, een stukje documentatie, een setje BlackBerry oordopjes (mooi!), een USB lader en laadkabel. Geen verrassingen.

Design

Qua design is deze BlackBerry echt weer een BlackBerry en dat is knap. Want dat is moeilijk. De oude toestellen waren veel meer vierkant, maar Android werkt nou eenmaal met anders georiënteerde displays. Niets is onmogelijk, maar de ontwerpers van BlackBerry moeten toch het balans zien te vinden tussen wat de Android gebruiker verwacht en wat de BlackBerry gebruiker verwacht… zonder een extreem lang toestel op te bouwen. Qua gevoel lijkt de vormgeving dan ook perfect.

De achterkant is ook een beetje zoals we dit van Blackberry gewend zijn. Plastic, maar zeer zakelijk qua uitstraling. En de knoppen op de zijkant, daar is ook over nagedacht. Duidelijke posities en goed voelbaar. Zelfs een ander ribbeltje op de power knop. Handig!

Display

Waar alle fabrikanten nu met FullHD+ displays over elkaar heen vallen, kiest BlackBerry voor iets wat we beter kunnen beschouwen als FullHD-. Met andere woorden, wel 1080 pixels breed, maar niet 1920 pixels hoog. In plaats daarvan meet het IPS LCD display 1620 pixels lang. Met een formaat van 4,5 inch levert dit 434 pixels per inch op. Scherp genoeg.

Voor entertainment junkies levert dit display wel een nadeeltje op. Netflix gaat niet op FullHD streamen, maar wordt iets teruggeschaald. Problematisch? Nee, maar als je echt iedere pixel wilt zien, kom je hier toch iets te kort. Onder en boven krijg je zwarte balken om het verschil op te lossen.

Het display wordt beschermd door Cornign Gorilla Glass 3. Dat is twee generaties ouder dan het beste Gorilla Glass, maar ik denk dat BlackBerry niet verwacht dat je gaat bergbeklimmen met het toestel.

Toetsenbord

Dit heb ik gemist. Jaren en jaren gemist. Dit is waarom ik vroeger een toetsenbord onder mijn eerste Ericsson klikte. Waarom ik Nokia Communicators kocht. Waarom ik de laatste jaren met een MacBook in mijn tas rondloop. En dat hoeft niet meer. BlackBerry geeft me de luxe van een toetsenbord om onderweg, zonder ergernis, lange mails te tikken. Moeiteloos klanten en andere contacten op het iets meer woorden te trakteren. Om onderweg mijn verhalen op deze site nog even snel bij te kunnen werken.

Na twee weken kan ik al bijna blind tikken op het toetsenbord, als is het nog steeds even wennen hoe het met cijfers werkt. Op de D knop zit ook een extra puntje zodat je voelt waar je jouw vinger op het toetsenbord hebt. Al is het puntje wel heel fijn waardoor ik het niet altijd voel.

Leuk detail is dat de BlackBerry Key2 ook een vingerafdrukscanner heeft. Deze zit in de spatiebalk verwerkt. Handig!

Multitasken

En dan is er toch één nadeel aan de combinatie van het display en toetsenbord. Heel veel fabrikanten met 18:9 displays promoten die displays omdat je heel fijn kunt multitasken. De resolutie van de BlackBerry Key2 en het formaat wijken iets af. Maar met het toetsenbord moet je apps vooral boven elkaar zetten. Dat is echt even wennen. Uiteindelijk werkt het gewoon heel fijn.

Specs

TCL heeft de BlackBerry Key2 ontwikkeld op basis van de Qualcomm Snapdragon 660 chipset. Een echte chipset gericht op het middensegment. Daarmee doet TCL met haar vlaggenschip dus niet meer met de GHz race die andere merken met hun vlaggenschepen voeren. Eerlijk is eerlijk, met Alcatel deed TCL daar ook al niet aan mee. Hier ligt de kracht van de fabrikant, in het midden. Dit is ook de reden dat de BlackBerry Key2 relatief goedkoop geïntroduceerd kan worden.

Toch heeft deze chipset 4 2,2GHz en 4 1,8GHz processorkernen aan boord. In combinatie met de 6GB aan werkgeheugen krijg je hiermee echt een prima gebruiksbeleving. Alleen net uit de doos merk je echt haperingen. Wanneer je jouw oude Android profiel aan het installeren bent, moet hij net even wat teveel taken tegelijk doen. Is jouw toestel eenmaal geconfigureerd, kun je lekker aan de slag en merk je weinig van de goedkopere chipset.

Draadloos geeft BlackBerry echt alles. Je krijgt Bluetooth 5.0, NFC, Dual-band WiFI en 4G. Zelfs een FM ontvanger is aanwezig. Bedraad doe je alles netjes via USB-C en ja, op 3.0 snelheid. Netjes!

Ook voor gamers is er goed nieuws. De chipset bevat de Adreno 512 GPU. Deze zorgt ervoor dat 3D games erg strak lopen op het toestel.

BlackBerry Android

We zijn doorgaans lovend over Android One. En we zien steeds meer Android fabrikanten steeds meer naar de standaard Android distributie van Google toe werken. Minder apps waar je niet op zit te wachten en hogere veiligheid door snellere updates.

Onder BlackBerry gaat Android compleet de andere kant op. Android wordt ingericht als een zakelijke tool en vooral compleet dichtgespijkerd. Een compleet andere aanpak om Android veilig te houden die velen zeker zal aanspreken.

Natuurlijk keert BBM terug op het toestel, de BlackBerry Messenger. De dienst was legendarisch na de eeuwwisseling. Het gebrek aan ondersteuning van non-BlackBerry toestellen leidde er toe dat er ruimte was voor WhatsApp. BlackBerry heeft later BBM wel vrijgegeven voor andere platformen, maar kon WhatsApp toen al niet meer van haar troon stoten.

BlackBerry levert een eigen wachtwoordenkluis mee. Perfect! Hetzelfde gebruiksgemak als onder de Apple iPhone en ja, ik durf deze best te vertrouwen. Al zou het fijn zijn als er uitwisseling zou zijn met PC/macOS.

Maar de echte beveiliging komt van de DTEK technologie van BlackBerry. De waakhond van Android die altijd op zoek is naar apps die zich niet netjes gedragen. Bijvoorbeeld door onverwacht foto’s te maken. Toegang te nemen tot de agenda, contacten, locatie etc. Maar ook apps die kunnen bellen en berichten versturen wanneer je dit mogelijk niet wilt. Of de microfoon open zetten op ongewenste momenten. De app laat zien hoe veilig jouw Android smartphone is. Ook helpt de app je om de gevaren op te zoeken en te verhelpen. Bijvoorbeeld door ongewenste apps te verwijderen.

Camera

BlackBerry gaat met de Key2 voor een dubbele camera. Beiden zijn 12 megapixels. Voor krijg je 8 megapixels. De selfiecamera heeft in onze test zeer veel moeite om scherp te stellen. Dat is jammer. Met de camera achter is echt niets mis. Hij zit qua prestaties net iets onder wat we bij toestellen als de Galaxy S9 en de Huawei P20 Pro zien, maar dit toestel is dan ook een stuk goedkoper. Net als bij Huawei en LG, gebruikt BlackBerry de tweede camera voor optische zoom. Slim! Wat opvalt is dat foto’s over het algemeen best warm zijn. Ook kan de camera prima overweg met HDR waardoor je niet snel uitgebeten foto’s krijgt.

Natuurlijk hebben we ook de camera getest tijdens het maken van filmpjes. Ook hier missen dure functies als optische beeldstabilisatie, maar is het algemene resultaat prima. Behalve dat selfies niet helemaal scherp zijn.

Conclusie: BlackBerry Key2

De BlackBerry Key2 is het eerste toestel dat is geproduceerd onder TCL. Wat meteen opvalt is de bouwkwaliteit. Het toestel voelt stevig, zoals we altijd van BlackBerry gewend zijn geweest. Het toetsenbord is uniek en voelt erg prettig. Het went snel en is als feature alleen al de overweging waard om voor een BlackBerry te gaan. Het toestel bevat dan wel niet de meest snelle chipset, alles voelt snel aan. En… veilig. Alleen de camera’s. Daar zouden we graag nog verbetering in zien.

BlackBerry Key2 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.