Review: Arctic Air (De revolutionaire airco killer)

Hij wordt nooit bij naam genoemd, maar wellicht heb je dit vrolijke blokje uit China op heel veel plekken gezien. Onze vrienden van GearBest verkopen de Arctic Air ook voor nog geen drie tientjes. Tijd dus om deze poor man’s airco te testen.

Unboxing

In het doosje van de Arctic Air vinden we de machine zelf met een filter er al in. Vervangingsfilters zijn te koop. Ook vinden we een micro-USB kabel in de verpakking, maar geen adapter voor in het stopcontact. Dat moet je zelf even regelen.

Filtering

De Arctic Air bevat een ‘evaporative air filter’. Dit suggereert dat het lucht filtert, maar daar is simpelweg niets van waar. Het filter bestaat uit een soort katoenvezel die water opzuigt en het vocht in de luchtstroom houdt. Zo wordt de uitgeblazen lucht vochtiger. Je ervaart de lucht hierdoor als koeler.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden, dat de luchtvochtigheid in huis daarmee ook omhoog gaat, al is het minimaal. Je hoeft het reservoir niet noodzakelijk met koud water te vullen om de temperatuur omlaag te brengen. Sterker nog, het water wordt zo langzaam opgenomen dat het gros op kamertemperatuur is.

Overigens stinkt hij behoorlijk de eerste paar uren dat hij in gebruik is. Er komt echt een hele foute fabriekslucht uit. Gelukkig neemt deze na een paar uur af.

Deze tekening klopt dus totaal niet met de werkelijkheid.

Verlichting

De Arctic Air bevat LED moodlights. Zo nadrukkelijk als op de reclamevideo’s zijn ze overdag echt niet. Het moet echt al donker zijn wil de moodlight in het waterreservoir zien. Je kunt naast blauw, ook andere kleuren kiezen. Helaas kleurt dan alleen het reservoir. De power cirkel blijft blauw schijnen en behoorlijk fel. Dit maakt de Arctic Air niet geschikt voor in de slaapkamer.

Ontwerp

Het idee van de Arctic Air is briljant, maar de het ontwerp brengt de nodige problemen met zich mee. Dit begint met het filter. Tegen de tijd dat het per post bij ons is aangekomen, moeten alle lamellen weer goed terug worden gehangen. Het filter is niet gemaakt om aan gesleuteld te worden. Dus het is klooien met lange pincetten en schroevendraaiers om het filter weer in het gareel te krijgen.

Dan is er gekozen voor een filter met relatief losse vezels. Bij het uitpakken kom je al veel stof tegen. In droge toestand zal het filter veel stof de ruimte in blazen. Onhandig dus.

De lamellen van het filter liggen in een waterbadje. Dit zorgt ervoor dat je de ventilator niet schuin neer kunt zetten. Dan loopt het water eruit. Hij moet waterpas blijven staan. Wil je de koelte op jouw gezicht, zal je dus een platformpje moeten maken waar hij op kan staan. Hoewel de Arctic Air claimt de lucht in meerdere richtingen uit te blazen, valt dit in de praktijk nog behoorlijk tegen. Hij blaast vooral vooruit.

Service

Wat opvalt is hoe het bedrijf achter de Arctic Air zich opstelt. Kennelijk is het qua marketing aan topproduct om in de markt te zetten, maar de fabrikant verschuilt zich graag voor de verkopen buiten de VS. Alle domeinen die in de handleiding worden genoemd worden geblokkeerd voor verkeer dat niet direct vanuit de VS komt. Ze verkopen graag overzees, maar willen dus geen gezeur. Je moet het uitzoeken met de verkoper.

Hier in Europa zie je toch best veel vooraanstaande webshops met de Arctic Air. GearBest is met verzending uit China veruit de goedkoopste (scheelt al snel zo’n 40%), maar Tommy Teleshopping verkoopt hem ook evenals Conrad. En de eerste reacties van gebruikers (wij hebben hem slechts enkele uren getest) is dat de filters snel aan vervanging toe zijn. Gezien de hoeveelheid stof die van de filters af komen, kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen.

Conclusie: Arctic Air

Het idee achter de Arctic Air is interessant, maar onder kostenreductie gewoon slecht uitgevoerd. Het werkt, maar slechts een beetje, op een kleine afstand, met het nodige lawaai. Het kan precies genoeg zijn, maar wij zien hier echt geen airco killer in. Meer een grappige gadget.

Arctic Air kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij GearBest

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

  • Goed marketingpraatje
  • Interessant idee
  • Leuke vormgeving

THE BAD

  • Zeer beperkte capaciteit
  • Beperkte plaatsingsmogelijkheden
  • Stinkt

2 reacties

  1. Het zou interessant zijn om te onderzoeken hoe het staat met bacteriegroei in het waterreservoir en in het filterdoek. Ultra-violet, bacteriedodend licht zou misschien wat kunnen betekenen maar een dergelijke voorziening zit er vast niet in. Voor mensen met luchtwegaandoeningen lijkt mij dit apparaat niet geschikt.

    1. Klopt, het water gaat zonder nabehandeling de filters in. Bij langdurig gebruik zouden de filters kunnen gaan schimmelen. Daar hebben we nog niet aan gedacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arctic Air kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij GearBest