Het is al een oud concept, maar het is leuk om over te schrijven. Het concept om straten te verlichten met behulp van wind. Een project zo simpel dat het niet raar is dat het er nog niet is.

Inderdaad. De Nederlandse en Europese wetgeving met betrekking tot windmolens is niet heel vriendelijk voor innovatie. Vandaar dat het niet snel zal gebeuren dat we onderstaande tekening in het echt gaan tegenkomen.

Het ontwerp is namelijk heel simpel. Iedere lantarenpaal langs de weg zou kunnen worden uitgerust met een verticale wind turbine. Deze genereert de stroom die nodig is om de lampen aan te zetten. Natuurlijk is dat een uitdaging als het windstil is, maar andersom zal ook gebeuren. Namelijk dat de lampen uit staan en dat het wel waait.

Sterker nog, veel verlichting langs de weg is al op basis van LED’s. Dan hoeven deze turbines mogelijk maar heel zacht te draaien om voldoende stroom te leveren. Ze zouden dus prima stroom terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet.

En dan lopen we tegen een ander probleem aan; namelijk onze oude kolencentrales. Die kunnen we niet even kort stilleggen op het moment dat het hard waait in Nederland. Daarom worden de windmolens die we nu hebben al vaak stilgelegd. Al de windmolens in de lantarenpalen ook rembaar maken vraagt veel extra onderdelen en daarmee de nodige productiekosten.

Mogelijk zijn dit enkele redenen dat we deze ontwikkeling nog steeds niet in Nederland zien. Jammer, want anno 2010 was het een goed idee. En wat ons betreft nu nog. Wind en zon hebben we genoeg, dus laten we er vooral veel gebruik van maken.

Via Engadget.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.