GadgetGear.nl

Straten verlichten met wind? Het kan!

Het is al een oud concept, maar het is leuk om over te schrijven. Het concept om straten te verlichten met behulp van wind. Een project zo simpel dat het niet raar is dat het er nog niet is.

Inderdaad. De Nederlandse en Europese wetgeving met betrekking tot windmolens is niet heel vriendelijk voor innovatie. Vandaar dat het niet snel zal gebeuren dat we onderstaande tekening in het echt gaan tegenkomen.

Het ontwerp is namelijk heel simpel. Iedere lantarenpaal langs de weg zou kunnen worden uitgerust met een verticale wind turbine. Deze genereert de stroom die nodig is om de lampen aan te zetten. Natuurlijk is dat een uitdaging als het windstil is, maar andersom zal ook gebeuren. Namelijk dat de lampen uit staan en dat het wel waait.

Sterker nog, veel verlichting langs de weg is al op basis van LED’s. Dan hoeven deze turbines mogelijk maar heel zacht te draaien om voldoende stroom te leveren. Ze zouden dus prima stroom terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet.

En dan lopen we tegen een ander probleem aan; namelijk onze oude kolencentrales. Die kunnen we niet even kort stilleggen op het moment dat het hard waait in Nederland. Daarom worden de windmolens die we nu hebben al vaak stilgelegd. Al de windmolens in de lantarenpalen ook rembaar maken vraagt veel extra onderdelen en daarmee de nodige productiekosten.

Mogelijk zijn dit enkele redenen dat we deze ontwikkeling nog steeds niet in Nederland zien. Jammer, want anno 2010 was het een goed idee. En wat ons betreft nu nog. Wind en zon hebben we genoeg, dus laten we er vooral veel gebruik van maken.

Via Engadget.

Reageren

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze website maakt gebruik van diensten van derden. Om bezoek te indexeren zodat we weten welke artikelen populaire zijn (Google Analytics), om video's te laten zien (o.a. YouTube), tweets te laten zien (Twitter) en andere zaken. Deze derden zetten analytische/tracking cookies op jouw computer. Zo kunnen ook wij onze boodschappen bij de supermarkt blijven betalen en deze site blijven maken. Accepteer je de cookies niet, zullen verschillende delen van de website niet functioneren - Sorry.

Sluiten