Review: Synology DS418play (NAS)

Synology weet dat lang niet iedereen een NAS alleen maar gebruikt voor kantoortoepassingen. Daarom maken ze al een tijdje de ‘play’ series. NAS servers gericht op entertainment gebruik.

Unboxing

Synology levert haar Synology DS418play met een externe adapter, sleutels voor de harddrive trays, twee LAN kabels en de nodige documentatie.

Design

Qua design is de Synology DS418play niet heel bijzonder. Dat wil zeggen, we zien wat we al jaren van Synology gewend zijn, gewoon een hele strakke bak. De HDD trays zijn van voor goed toegankelijk en aan de achterkant zitten twee enorme ventilatoren om de warmteproductie onder controle te houden. De belangrijkste aansluitingen zijn allemaal achterop geplaatst. Op de zijkanten staat het Synology logo dat dienst doet als luchtinlaat voor de ventilatoren.

Aansluitingen

Achterop vinden we twee LAN poorten. Daarmee kun je de NAS bijvoorbeeld toegankelijk maken onder twee IP adressen op het netwerk, maar je kunt ook de twee aansluitingen gebruiken om gelijktijdig een grotere datastroom naar de eerste netwerk switch te maken. Mits dit wordt ondersteund. Bij onze Netgear switch is dit geen enkel probleem.

Chipset en performance

De Synology DS418play is uitgerust met een dual-core chipset die op 2.0GHz draait. Deze heeft een turbo van 2.5GHz. Handig wanneer meerdere mensen tegelijk veel kleinere bestanden raadplegen op de server. Synology leverde onze sample uit met 2GB DDR3L werkgeheugen.

Wanneer we een lees- en schrijftest uitvoeren komen we op een datasnelheid van rond de 212MB per seconde op ons eigen netwerk. Wanneer we de bestanden versleutelen komen we nog op een hele nette 178MB per seconde.

Data veiligheid

De Synology DS418play maakt gebruik van het Btrfs besturingssysteem. Dit is nog een relatief vers besturingssysteem waar veel ontwikkeling in zit. Het wordt ook al op bepaalde Windows systemen gebruikt. Het bestandssysteem laat zich namelijk erg gemakkelijk herstellen en dat is weer een pluspunt voor dataveiligheid.

Daarnaast kan Synology dus ook gebruik maken van encryptie. Zeker wanneer je de NAS ook zakelijk gebruikt, moet je dit eigenlijk wel activeren. Je valt als ondernemer dan immers onder de AVG wetgeving en die verwacht technische en organisatorische maatregelen om persoonsgegevens die je opslaat veilig te stellen.

Ook gaat Synology inmiddels anders om met de ‘admin’ account. Deze gebruikersnaam is niet standaard meer beschikbaar op de server. Je wordt verplicht een andere naam te gebruiken. Slim en veilig omdat hackers dan niet alleen het wachtwoord moeten gokken. Ze moeten dan ook jouw gebruikersnaam gokken.

Het is ook mogelijk om maandelijks S.M.A.R.T. scans uit te voegen op de harddrives in de NAS. Daarmee zoekt het systeem effectief naar slechte sectoren. Ook kun je een waarschuwing inschakelen als een bepaald aantal beschadigde sectoren is gevonden. Je krijgt dan een waarschuwingsmail vanuit de NAS.

In de eigen app store van Synology vinden we ook anti-virus producten. Je kunt McAfee rechtstreeks installeren, maar houdt er rekening mee dat je daar wel een los abonnement voor moet kopen. Deze valt niet onder de ondersteunde apparaten van bijvoorbeeld het Total Protection plan. Wil je hier geld besparen, kun je ook het gratis Antivirus Essential pakket installeren.

Tenslotte levert Synology echt enorm veel updates af voor haar DSM besturingssysteem. Het gros is om (mogelijke) veiligheidsproblemen op te lossen.

Installatie

Standaard komt de Synology DS418play zonder harddrives. Wij hebben de Synology DS418play gevuld met vier WD drives van 10TB. Het gaat daarbij om WD RED WD100EFAX drives met een speciale firmware waar de NAS handig mee om gaat om prestaties en betrouwbaarheid zo goed mogelijk te garanderen.

Configuratie

Daarna is het tijd om de NAS aan te zetten en deze op te zoeken in de browser. Ga gewoon naar find.synology.com en jouw NAS is binnen no-time bovenwater. Handig! Daarna kiezen wij meteen voor de automatische installatie. De vier harddrives worden daarbij netjes geformatteerd en klaargemaakt voor gebruik. Ook zal de NAS zelf de laatste versie van het DSM besturingssysteem downloaden.

Je kunt ook bij Synology een QuickConnect account aanmaken. Daarmee kun je zonder portforwarding op jouw router, toch van buitenaf bij jouw NAS. Als ondernemer onder de AVG moet je even nadenken of je dit wilt. Je kunt deze stap overslaan. Net als de stap voor het installeren van voorgestelde apps waar je misschien niet op zit te wachten. Niets is zo lekker als een echt schoon systeem toch?

Apps

Synology heeft haar eigen app store op haar DSM besturingssysteem. Daarnaast kun je ook apps sideloaden, maar dan is het wel handig iets meer van Linux besturingssystemen te weten. Wat in de app store staat kun je als veilig en stabiel beschouwen.

Het app aanbod op Synology is echt enorm. Dit begint met de eigen suite aan handige oplossingen om bijvoorbeeld multimedia te managen. Synology heeft voor veel van haar NAS apps ook bijbehorende apps voor iOS en Android. Maar de server gaat nog heel veel verder. Moeiteloos bouw je jouw server om tot webserver, mailserver en zelfs gameserver. Met de Synology DS418play kun je echt alle kanten op, maar er is maar één ding waar hij echt voor is gemaakt. Juist, het streamen van 4K video’s.

4K streamen op jouw netwerk

Synology levert de Synology DS418play uit met hardware om live H.264 en H.265 streams te transcoden met een maximale resolutie op 4K. Dit werkt echt perfect binnen Synology’s eigen DS Video applicatie. Een populaire app als Plex lijkt geen gebruik te maken van de extra hardwarekracht die beschikbaar is. Daar zijn de prestaties veel minder. In de praktijk zie ik dan ook regelmatig lag op de verbinding vanaf Plex.

Gebruikservaring

Synology was de eerste die met DSM een virtuele desktop aanbood om een NAS te beheren. Anderen volgden al snel en dat is logisch. Het DSM systeem is hierdoor oersterk in gebruiksvriendelijkheid. Ook het werken in meerdere vensters is geen enkel probleem en levert een hoop voordelen op. Zeker wanneer je jouw weg niet kent binnen Linux.

Inmiddels is de hoeveelheid Nederlandse documentatie ook enorm en ik heb het gevoel dat Synology deze ook echt redelijk up to date houdt. Wil je de veiligheid van de belangrijkste data vergroten, kun je ook gemakkelijk offsite backups instellen. Dit kan naar grote IT leveranciers als Amazon AWS, maar ook gewoon naar een Dropbox of OneDrive.

Qua behuizing merken we echt dat dit een NAS is voor mediagebruik. Er zitten twee hele grote ventilatoren in die betrekkelijk rustig draaien om zo de harddrives en de overige hardware koel te houden. Doordat ze niet op vol vermogen hoeven te werken, heb je weinig last van bijgeluiden. Wel wil het type harddrive het verschil maken of je veel of weinig lawaai meekrijgt.

Conclusie: Synology DS418play

In het verleden verliepen testen van Synology *play servers niet altijd even vlekkeloos. Vooral bij het inbranden van Nederlandse ondertitels werd het ze al snel te zwaar om nog goed te blijven streamen. Bij de Synology DS418play merken we eigenlijk niets meer van deze problemen in het verleden. Ook in 4K staat deze server haar mannetje en dat is exact waar je hem voor koopt. Dat je er verder ook nog een hoop dingen mee kunt doen, is mooi meegenomen.

Synology DS418play kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snel en stabiel
  • Relatief stil
  • Gemakkelijk in gebruik te nemen
  • Goed besturingssysteem
  • Veel aandacht voor veiligheid van data
  • Enorm veel opties om bij te installeren

THE BAD

  • (Uiteraard) niet geoptimaliseerd voor bedrijfsgebruik, daar zijn de andere NAS systemen van Synology voor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Synology DS418play kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl