Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te bedienen (auto functie is heerlijk)
  • Zeer gevoelige sensoren
  • Gescheiden filters
  • Accurate meting levensduur filter
  • Gemakkelijkere installatie

THE BAD

  • Maakt in slaapmodus toch teveel geluid
  • Display oogt wat goedkoop

Dit jaar vernieuwde Dyson haar luchtreinigers. De Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator is één van de twee machines die de afgelopen maanden mijn huis schoon heeft mogen houden. Schoon, want dat doen ze.

Unboxing

In de doos vinden we vier halve filters. Daarvan zijn twee filters de HEPA filters en twee filters de actieve koolstoffilters. Daarnaast vinden we twee roostertjes voor over de filters, de documentatie en de afstandsbediening van de machine.

De evolutie van de Dyson luchtreiniger

Toen Dyson met de eerste generatie luchtreiniger op de markt kwam, zette het een nieuwe benchmark. Het liet zien dat luchtreinigers wel degelijk slank en strak vormgegeven konden zijn. Maar het waren toch vooral ventilatoren met een filter. En in de winter zit niet iedereen graag in de luchtstroom van een ventilator.

Ook de meting van de levensduur van de filters was discutabel. Er was een gemiddelde levensduur. Waarom? Iedere ruimte in ieder huishouden heeft een andere vervuilingsgraad. Dit zijn dingen die Dyson dit jaar allemaal oplost. Bovendien kun je de filters nu in delen vervangen en krijg je een handig display op de ventilator zelf.

Design

Qua design heeft Dyson flinke veranderingen doorgevoerd. De filters zitten nu achter eigen, halve roosters. Het zijn er twee per kant. Aan de buitenkant een HEPA filter en aan de binnenkant, een actief koolstoffilter. Daarmee kan de Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 zowel fijnstof als gassen uit de lucht trekken.

De Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 kan nu ook naar achteren blazen. Het gevolg is dat het ontwerp van de luchtring is veranderd. Er loopt nu een geultje over de gehele lengte. Daarmee valt ook in één keer op dat je een machine uit 2018 te pakken hebt.

Display

Een andere grote vernieuwing is het display. De ventilator is nu in staat je rechtstreeks feedback te geven. Dit kan de luchtkwaliteit zijn, maar ook de luchtvochtigheid of bijvoorbeeld de temperatuur. Dit is allemaal erg handig, maar Dyson maakt in het design toch echt wel een stomme fout.

Achter het ronde display zit namelijk een relatief goedkoop, vierkant LCD display. Hierdoor ziet iedereen dat het display niet mooi rond is zoals het ontwerp suggereert. Vooral ’s avonds zie je het verschil heel goed. Zonde!

Assemblage

Het in elkaar zetten van de Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 is niet moeilijk. Je hoeft er enkel de filters in te plaatsen. Daarna de torenventilator aan het stroom en klaar.

Installatie

De installatie van de app is ook sterk versimpeld. Je opent de app en geeft aan welk model je gaat toevoegen. Daarna is het een kwestie van even jouw smartphone in de buurt van de ventilator houden. Niet veel later voeg je deze toe aan jouw WiFi netwerk en komt de eerste software update binnen. Alles verloopt extreem soepel.

Nieuwe filters en sensoren

De filters zijn dus flink aangepakt door Dyson. Je krijgt nu twee halfronde HEPA filters en twee halfronde actieve koolstoffilters.

Doordat de HEPA filters van glasvezel zijn ontwikkeld om (fijn)stof uit de lucht te onttrekken, kun je ze zelf redelijk goed schoonmaken. Door ze zo nu en dan uit te kloppen dan wel met een Dyson stofzuiger even uit te zuigen. Zo voorkom je dat jouw HEPA filters al snel aan vervanging toe zijn.

De reden dat dit werkt is briljant. Dyson meet nu namelijk de effectiviteit van de filters. Zo weet de machine exact wat de luchtkwaliteit is die hij uitstuurt. En zo vertelt de machine je eerlijk wanneer je nieuwe filters moet bestellen. Rook je bij de machine, zal het filter natuurlijk eerder vervuilen dan wanneer je niet rook. Hetzelfde geldt ook voor huisdieren. Dit is de belangrijkste verbetering ten opzichte van het vorige model.

Statistieken

Wat de prestaties van jouw Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 zijn, zie je ook terug in de statistieken. De machine kan 24 uur per dag bijhouden wat de luchtkwaliteit is. In auto stand zal deze zelfstandig reageren. En dat laatste doet hij al heel vlot. Hebben we ramen en deuren open staan, slaat deze luchtreiniger al meteen aan om de verse lucht te filteren. In het pollen seizoen had ons gezin dan ook veel minder last van hooikoorts. Immers werd alle rotzooi al uit de lucht getrokken.

De statistieken van de Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 geven inzicht in de aanwezigheid van PM2,5 (fijnstof), PM10 (fijnstof), VOS (Vluchtige Organische Stoffen), NO2 (Stikstofdioxide), luchtvochtigheid en temperatuur.

Bediening

De Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 bedien je onder anderen met de afstandsbediening die is meegeleverd. Deze is qua vormgeving briljant. Hij is zo gemaakt dat hij bovenop de machine kan liggen. Met een magneetje voorkomt Dyson dat deze van de ventilator valt. Slim!

Je kunt de Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 ook bedienen met de app. Deze bevat alle knoppen behalve de i knop. Met de i knop bepaal je wat je op het display ziet. De kwaliteit van de filters is overigens niet in de app af te lezen. Deze is enkel inzichtelijk via het display.

Dyson ondersteund ook spraakbesturing, maar beperkt zich tot Alexa. Ook integratie met andere smart home platforms zit er nog niet in. Eerlijk is eerlijk, ik heb die dingen alleen maar op de automatische stand staan. De afstandsbediening, de app, Alexa, ik laat za allemaal niet het proces beïnvloeden.

Slaapmodus

De Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 kent ook een slaapmodus en heeft zelfs het quiet mark gekregen. Voor in de slaapkamer vinden wij hem niet stil genoeg. Hij maakt soms wat hoge geluiden. Weliswaar met een zeer laag aantal decibel, maar van hoge tonden wordt de gemiddelde mens sneller wakker. Zo ook ik. Het tafelmodel heeft hier ook last van. Hier zit dus een verbeterpunt.

Conclusie: Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018

Met de eerste generatie luchtreinigers liet Dyson zien dat het anders kon. Maar qua functionaliteit waren er machines in de markt die nog slimmer waren. Met de Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator 2018 lost Dyson dit op. In één klap loopt het bedrijf voorop in de markt maar… hij is niet stil genoeg voor in de slaapkamer ’s nachts en het display oogt wat goedkoop. Er zijn dus wel wat verbeterpuntjes.

Dyson Pure Cool toren luchtreinigingsventilator kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Eind juni 2020 hebben wij een Dyson Pure Cool ventilator aangeschaft. Gisteravond (15 sept 2020) gaf de ventilator bij het aanzetten een driehoek met uitroepteken. Het apparaat werkt niet meer. Dit probleem kan ik ook niet op hun website vinden. Ik probeer sinds vanmorgen 8 uur inmiddels 9.30 Dyson klantenservice te bereiken, maar ze zijn telefonisch niet bereikbaar. Via socialmedia ook geen gehoor. Voor zo’n duur apparaat mag de service naar klanten wel beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.