Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te bedienen (auto functie is heerlijk)
  • Zeer gevoelige sensoren
  • Gescheiden filters
  • Accurate meting levensduur filter
  • Gemakkelijkere installatie

THE BAD

  • Maakt in slaapmodus toch teveel geluid
  • Display oogt wat goedkoop

Dyson vernieuwde dit jaar haar assortiment luchtreinigers. Na een filter upgrade verledenjaar zien we nu echt iets nieuws. Nieuwe displays. Nieuwe filters en nieuwe sensoren om ons huis nog intelligenter van schone lucht te voorzien.

Unboxing

In de doos van de Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 vinden we twee filter roosters en vier halfronde filters. Twee daarvan zijn HEPA filters en de andere twee zijn actieve koolstoffilters. Daarnaast vinden we de afstandsbediening en handleiding in de doos.

Een grote sprong tussen 2017 en 2018

Vorig jaar kwam Dyson al met nieuwe filters op de markt voor haar vorige generatie luchtreinigers. Dit jaar zien we opnieuw nieuwe filters. Ditmaal zijn de twee filters van elkaar gescheiden. Dit heeft ook weer te maken met de nieuwe sensoren die in de luchtreiniger zitten. Daarnaast krijgen we een nieuw display en een sterk versimpelde installatieprocedure. Een enorme stap vooruit dus.

Design

Qua design heeft Dyson flinke wijzigingen doorgevoerd. Dit omdat Dyson begrijpt dat we niet altijd de wind van voren willen krijgen als we schone lucht nodig hebben. Daarom kan de nieuwe Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 nu ook naar achteren blazen. Dit is mogelijk de reden dat we een inkeping over de buitenkant van de blaasring zien lopen. Dit laat ook iedereen meteen zien dat je het nieuwe model in huis hebt.

Wanneer de Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 naar achteren blaast, krijg je geen voelbare luchtstroom, maar werkt het reinigen van de lucht dus wel.

Ook nieuw is het ronde display. Nouja, rond… het is een rond donker plaatje met daarachter een simpel vierkant LCD display. Hoewel ik altijd best wel onder de indruk ben van Dyson design, is dit wel echt een afknapper. Het zwarte deel van het display wordt namelijk ook verlicht, dus zeker in een iets donkere ruimte is het duidelijk dat er gewoon een vierkantje achter het ronde plastic zit. Hier hadden de Dyson designers echt een duurder display moeten kiezen om te verhullen dat het niet rond is (denk AMOLED) of gewoon echt voor een rond display moeten gaan.

Assemblage

Het in elkaar zetten is wederom gemakkelijk en wederom anders. Geen geklooi meer met een enorme kap die over de hele lengte van de ventilator geschoven moet worden, maar twee roosters die je op de unit moet klikken.

Achter die twee roosters plaats je de nieuwe HEPA en actieve koolstoffilters van de Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018. Beiden hebben een eigen kleur.

Installatie

De installatie is nu flink versimpeld. Geen geklooi met codes. Gewoon in de app aangeven dat je de nieuwe generatie luchtreiniger hebt en jouw smartphone in de buurt van de ventilator houden. Daarna start al snel de setup om de luchtreiniger in jouw WiFi netwerk op te nemen.

Nieuwe filters en sensoren

Bij de vorige generatie luchtreinigers maakte Dyson een denkfout. De belasting op de filters werd berekend op een gemiddeld aantal gebruiksuren en niet daadwerkelijke vervuiling van de filters. Een beetje onhandig. Mensen met huisdieren en mensen die roken verstoppen de filters immers veel sneller dan mensen zonder.

In de Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 meet Dyson daadwerkelijk de effectiviteit van de filters, al kijkt Dyson nog niet naar het verschil tussen de filters voor en achter. Je krijgt nu dus exact inzicht in hoe snel de filters vervuilen en welke je exact zal moeten vervangen. Handig! Alleen krijg je deze info niet via de app. De kwaliteit van de filters is op dit moment alleen af te lezen via het interne display. En dat roep je op via de i knop op de afstandsbediening.

Besparen op filters, doe je zelf

Je kunt de levensduur van jouw filters flink verlengen, maar dan moet je bereid zijn af en toe de ventilator open te maken. Vooral de HEPA filters gaan langer mee als je ze af en toe voorzichtig uitklopt. Wissel ook de filters aan de voorkant met die aan de achterkant. Beiden worden anders belast. Net als bij het wisselen van autobanden.

Statistieken

Met de nieuwe filters, geeft Dyson ook veel inzicht in de kwaliteit van de lucht waarin je leeft. Daarbij krijg je inzicht in PM2,5 (fijnstof), PM10 (fijnstof), VOS (Vluchtige Organische Stoffen), NO2 (Stikstofdioxide), luchtvochtigheid en temperatuur.

Bediening

Bediening van de Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 kan op drie manieren. De afstandsbediening, de app en via spraak.

De afstandsbediening is klein en bolvormig. Hierdoor blijft hij mooi op de ventilator liggen wanneer je deze niet gebruikt. Geen zorgen, door een magneetje valt deze er niet af. Nieuw op de afstandsbediening is een knop om de luchtrichting te veranderen en een knop die de informatie op het display aanpast. Via de app kun je ook schema’s programmeren. Zoals wanneer de nachtmodus echt aan moet.

Je kunt dus ook de app gebruiken. Op de i knop na, zitten alle knoppen ook in de app verwerkt. De i knop heb je niet noodzakelijk nodig omdat de app veel meer informatie kan laten zien. Alleen informatie over de kwaliteit van de filters ontbreekt dus.

Alexa only

We hebben pech in Nederland. Google Assistant is eindelijk in het Nederlands verkrijgbaar, maar Dyson negeert de virtuele assistent van Google. Voorlopig is het Alexa Only. Maar… eerlijk gezegd gebruik ik die koppeling nooit. Ik heb de machine op automatisch staan.

Slaapmodus

De Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 is van een slaapmodus voorzien. Hij heeft zelfs een quiet mark gekregen. Hoewel de ventilator in de slaapstand nauwelijks decibels produceert, ervaar ik hem wel als zeer hinderlijk. Het geluid dat eruit komt bestaat uit hoge tonen en daar worden mensen sneller wakker van. Ook hier in huis. Voor de slaapkamer achten we deze dan ook als minder geschikt tenzij je gehoorproblemen hebt.

Gevoeligheid

Wat ook handig is om te weten, is dat de Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 echt hypergevoelig is voor huisvuil. Wanneer we de ramen open zetten, slaat de luchtreiniger vrijwel meteen aan om de lucht te reinigen. Wanneer hier veel bouwverkeer langs huis rijdt en de dieseldampen via de luchtroosters naar binnen komen, gaat de Dyson ook meteen aan het werk. Sterker nog, zelfs een scheet binnen een straal van 3 meter wordt al vlot opgemerkt. Wouw!

Conclusie: Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018

Toen Dyson de eerste generatie luchtreinigers introduceerde werd ik erg blij. Eindelijk een luchtreiniger die qua design gezien mag worden en ook nog redelijk compact is. Maar zoals bij elke eerste generatie, zijn er leerpunten. Bij de Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator 2018 zien we dat Dyson echt verschillende stappen heeft gezet. Alleen de kwaliteit van het display is een echte misser. Verder is het weer een topproduct.

Dyson Pure Cool tafel luchtreinigingsventilator kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.