Het was een spannende strijd. Sinds 2016 was het Amerikaanse Qualcomm bezig met een overname van het Nederlandse NXP (voorheen Philips Semiconductors) uit Nijmegen. NXP is een belangrijke uitvinder van chipset en zit onder anderen achter NFC.

Terwijl Qualcomm bezig was met de overname, plaatste het eveneens Amerikaanse Broadcom weer een bod op het gezamenlijke Qualcomm en NXP. Dankzij de Chinese overheid gaat de overname niet door.

De Chinese mededingingsautoriteit moest uiterlijk gisteren haar goedkeuring verlenen voor de overname. Dit omdat beide bedrijven voor de productie deels in China zitten en daar productielocaties bezitten.

China en Amerika zitten echter in een handelsoorlog. Hoewel het officiële bericht is dat de Chinese mededingingsautoriteit verwacht dat de overname tot oneerlijke concurrentie zal leiden, komt het niet met exacte details. De politiek tussen China en de VS zou goed een rol gespeeld kunnen hebben.

Het gevolg is in ieder geval dat het techbedrijf voorlopig Nederlands blijft, al duurt het vast niet lang voor ook andere overnamekandidaten zich melden. Ook krijgt NXP een premie van 2 miljard dollar van Qualcomm als fee voor het mislukken van de overname.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.