Picture of Henk van Zwam
Henk van Zwam

Review: Campingaz Black Edition Master 4 series Classic LXS

Henk van Zwam beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Fraai ontwerp en degelijk gebouwd
  • Praktisch en flexibel in gebruik
  • Snel op temperatuur door geïsoleerde kap
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Groot werkvlak

THE BAD

Het voorjaar heeft goed ingezet en het mooie weer trekt ons het huis uit. Terrassen worden opgetuigd, tuincentra leeggekocht. Heerlijk weer: met vrienden in de tuin, gaan we weer buiten kokkerellen!
Campingaz zond ons een gigantische doos, groot genoeg om voor twee kleinkinderen als een tiny house te dienen. De doos moet vanwege het gewicht en de afmetingen met twee man gehanteerd worden. In die doos een bouwpakket, dat uiteindelijk moet leiden tot de Black Edition, Master 4 series, Classic LXS buitenkeuken.

Unboxing van de Campingaz Master 4 series, Classic LXS buitenkeuken

Buitengewoon goed verpakt, treffen we alle onderdelen aan om de buitenkeuken te kunnen opbouwen. Alle delen zijn individueel verpakt, tot de schroefjes aan toe, om beschadigingen, en in het geval van de schroefjes, verlies, te vermijden. Hier is goed over nagedacht en er is zeker géén sprake van een product dat met “Franse slag” is gemaakt. Ook aan handleidingen, garantiebepalingen, onderhoudsaanwijzingen en batterijen voor de elektronische ontsteking ontbreekt het niet. Je moet zelf zorgen voor wat gereedschap. Een paar steeksleutels (maten 13 en 17) en kruiskopschroevendraaier zijn voldoende. Een elektrische schroevendraaier kan het bouwproces aanmerkelijk versnellen.

De opbouw

De stap-voor-stap handleiding van 31 pagina’s (!) laat weinig te raden over. Zeer duidelijke tekeningen loodsen je door het bouwproces en het is een genoegen te ervaren hoe goed alles past. Een van de zaken die direct opvallen, is het icoon van twee mannetjes dat her en der is afgedrukt. Op zo’n moment heb je echt een tweede persoon nodig om te tillen of te monteren. Wanneer je een goed huwelijk hebt of een daaraan gelijk te stellen samenlevingsvorm met een (of meerdere) (gender-neutrale) partner(s), dan kun je daarop een beroep doen, in het andere geval: vraag je buurman of -vrouw en beloon die na afloop met de eerste test-hamburgers.

Ons bouwproces verliep voorspoedig, mede door de hulp van Arjan Olsder, ervaringsdeskundige van Justforkoks.nl. De elektrische verbindingen werden snel gemaakt door middel van hufter-proof stekkerverbindingen. De gasaansluiting van de zijbrander is uitgevoerd met een luxe snelkoppeling, dus ook die verbinding was snel en veilig gemaakt.

Daarna was het een kwestie van het apparaat op zijn plaats rollen en de wielen op de rem te zetten. Let’s coock!

Wat staat er nu op mijn terras?

Een zeer fraai ogende, stijlvolle buitenkeuken op onzichtbaar weggewerkte zwenkwielen. Donkergrijs tegen zwart aan, een dikke, matte poedercoating. Verchroomde handgrepen aan de kastdeurtjes en het zwart geëmailleerde deksel. Solide ogende, dikke zijtafels. De vormgeving doet denken aan de beroemde vormgeving van Franse auto’s uit de jaren 1960/70: afgerond en luxe. Geen scherpe hoeken of randen waaraan je je lelijk kunt stoten of je handen kunt openhalen. En het geheel oogt R-U-I-M. Om specifiek te zijn: het grondvlak meet ongeveer 100 cm breed en 60 cm diep. Over de zijtafels heen gemeten kom je aan 160 cm breedte! De hoogte van het werkblad is 94 cm en de klep voegt daar nog eens 26 of 57 cm (geopend) aan toe. Over het gebruikte materiaal: overal dik plaatstaal, vandaar het gewicht. In het brandergedeelte: dik roestvast staal. Op het materiaal is niet bezuinigd!

Onder de dubbelwandige klep met grote thermometer vinden we twee zware, gietijzeren bakplekken: links een rooster en rechts een grillplaat. Die kun je overigens ook van plaats verwisselen en de grilplaat kan worden omgekeerd, zodat je op een vlakke grilplaat kunt werken. Flexibel en veelzijdig! Samen bieden zij een oppervlak van maar liefst 78 x 45 cm, groot genoeg om een gezelschap van 12 tot 16 personen van lekkernijen te voorzien. Het rooster heeft een uitneembaar middendeel, waarin (optioneel aan te schaffen) een wok, een pizzasteen of een paella pan geplaatst kan worden. Dit noemt men bij Campingaz: het Culinary Modular systeem. Het is ook mogelijk een automatisch draaiend spit te monteren, wat de mogelijkheden van de buitenkeuken aanzienlijk vergroot. Boven de bakplekken zijn nog twee rekjes geplaatst om producten op warm te houden.

De plaatsing van de 4 branders (effectief 26 cm lang en dubbelzijdig) is zodanig, dat een egale verwarming van de bakplaten gewaarborgd is, waardoor het gehele oppervlak van grill en bakplaat kan worden gebruikt, en een temperatuur (op de plaat) van 250 graden mogelijk is. Deze warmtespreiding wordt aangeduid met de term: Even Temp technologie.

In de vuurkuil, als ik die zo noemen mag, zijn langs de wanden dikke, roestvast stalen, half-ronde platen geplaatst. Die platen dienen als spatschermen en geleiden vet naar de opvangbakken, onderin, maar door hun vorm drijven ze tevens de warmte omhoog waardoor het rendement van het brandersysteem wordt verhoogd. Tevens houden ze de buitenwanden van de keuken koeler. Deze platen, zes in totaal, zijn eenvoudig uitneembaar en zo gemaakt dat ze in de vaatwasser passen. Slim, nietwaar? Dit noemt men bij Campingaz: InstaClean. Ideaal voor mij, ik kook liever dan dat ik schoonmaak.

Boven de twee branders, links, zijn uitneembare, geëmailleerde deflectieplaten geplaatst. Die hebben een tweeledig doel: ze zorgen voor een gelijkmatiger warmteverdeling onder het rooster en ze voorkomen dat vet en ander ongerief op de branders terecht komt. De deflectieplaten kunnen ook aan de rechterzijde worden geplaatst, wanneer je de grill rechts zou willen gebruiken.

De branders zijn voorzien van een elektronische ontsteking: wanneer je een van de knoppen een kwart slag linksom draait, tot aan een voelbare aanslag, opent de gaskraan voor die betreffende brander en hoor je een tikkend geluid, ten teken dat de ontsteking vonkt. Direct daarna hoor je het gas ontsteken. Dit is dus geen piezo-ontsteking, zoals in goedkopere apparaten wordt gebruikt en waarbij je herhaaldelijk op een terugverende knop moet drukken totdat ontbranding volgt. Dit nieuwe systeem heet: Instastart®-ontsteking en verhoogt het gebruikscomfort en zeker ook de veiligheid.

De kastdeurtjes worden met magneetslotjes dicht gehouden, ook als de keuken niet geheel waterpas staat. In de kast, achter het linker deurtje,  is plaats voor een 10 kg gasfles. Wij testen de keuken met een lichtgewicht kunststof fles van Benegas. Om die te kunnen gebruiken dien je nog wel zelf even een metertje slang en een drukregelaar aan te schaffen. In elk tuincentrum met een barbecue-afdeling kun je dat vinden.

Achter de rechter deur is een grote, open bergruimte voor allerhande accessoires. Hier zouden een paar schapjes handig zijn geweest. Beide deuren zijn aan de binnenzijde voorzien van handige ophanghaken.

Ook aan de linker zijtafel zijn een paar haken waaraan je gereedschap en een theedoek kunt ophangen. Handig!

De rechter zijtafel herbergt een grote brander met een diameter van 10 cm. De brander is verzonken in het blad en wordt, wanneer hij niet wordt gebruikt, door een klep afgedekt, waardoor nóg een vlakke zijtafel ontstaat.

Mocht je midden in de nacht zin hebben om even een kip te grillen, dan kun je de blauwe LED-verlichting van de knoppen inschakelen. Handig, toch? Nou ja, in ieder geval een eye catcher.

Even over het gas

De Campingaz Master 4 series, Classic LXS kan overweg met beide soorten gas: zowel butaan als propaan. Wat moet je kiezen? Hangt af van je gebruik. Je merkt geen verschil tussen beide soorten, maar butaan bevriest ’s winters. Zo’n fles moet je dan niet buiten laten staan. Wil je ook ’s winters buiten kunnen kokkerellen, dan neem je propaan. Propaangas is ietsje duurder. Benegas heeft beide, levert lichtgewicht kunststof flessen en heeft dealers door heel Nederland.
Bij gebruik van welk gas dan ook, moet je tussen de fles en het kooktoestel een drukregelaar plaatsen. De druk in de fles (enkele bars) moet worden teruggebracht tot millibars. Bij butaan moet je een regelaar tussen 28 tot 30 mbar gebruiken, bij propaan 30 mbar. Tuincentra zullen in de regel maar één universeel setje (slang, klemmen en regelaar) hebben liggen.

Tip: bestel, samen met je eerste fles, de bijbehorende regelaar. En vergeet de slang niet. En de klemmen.

De Campingaz Master 4 series, Classic LXS-buitenkeuken in gebruik

Barbecueën op een buitenkeuken met kap is iets anders dan werken op een open bak met een houtskoolvuurtje. Je zult er even aan moeten wennen, net als je aan een kamado moet wennen, als je daar nog nooit mee gewerkt hebt. Een met gas gestookte buitenkeuken met geopende kap werkt als een klassieke barbecue, zij het dat de warmteverdeling aan de onderzijde gelijkmatiger is. Met gesloten kap is het apparaat vergelijkbaar met een heteluchtoven en je kunt er dan ook gemakkelijk een appeltaart in bakken. Of een pizza. Een buitenkeuken is dus veelzijdig, snel op temperatuur en geeft minder rommel dan een houtskool barbecue. Is je vlees ontdooid, dan ben je met 5 minuten aan de braai.

Het referentiemateriaal wat wij in onze barbecue reviews gebruiken om tot een steak-houdend oordeel te komen, is een vleespakket dat welwillend beschikbaar wordt gesteld door Beefensteak.nl. Wij gebruiken dit hoge kwaliteitsmateriaal graag omdat daardoor de invloed van de barbecue op het eindresultaat groter is dan de kwaliteitsverschillen in het vlees: leg twee biefstukken naast elkaar en je ziet dat ze verschillend zijn. Voor hen die dit mooie materiaal ook eens willen uitproberen: Beefensteak.nl levert het bestelde op de gewenste datum, diepgevroren in een handige koeltas aan huis af.

Achtereenvolgens testen we:
– Varkenshaassaté (van Hollands wroetvarken, 200 gr, gemarineerd);
– Braaiworst (rund, varken, kruiden, 500 gr, geheel Nederlands product);
– Beefburgers (Iers Sherwood grass-fed rund, 95 % vlees, 200 gr, geheel Iers product);
– Bommelse Blonde biefstuk (200 gr, geheel Nederlands product).

Geen haasje over

De gemarineerde varkenshaassaté laat zich goed bakken. Je hebt een ruime portie op je bord. Het vlees is heerlijk zacht. Je proeft als het ware dat het varken een goed leven heeft gehad. De gebruikte marinade is een smaakvolle toevoeging. Naar mijn smaak hoeft er dan ook niets aan worden toegevoegd. Saté- of knoflooksaus of welke andere smaakverpester dan ook zouden dit heerlijke stukje vlees ruïneren. En het varken beledigen.

Braaien die worst

We zeggen het zo vaak: het zal me een worst zijn. Daarmee geven we ook aan wat we van worst vinden. Toch is de braaiworst van Beef&Staek een ambachtelijke stuk worst en wezenlijk anders dan het in plastic gehulde vetmengsel uit de gemiddelde supermarkt. Na een minuut of 20 langzaam garen ligt er een lekker gekruide vleeslekkernij op je bord. Een natuurdarm gevuld met een grof gemalen mengsel van rund en varkensvlees. De natuurdarm is wat dikker dan de algemeen gebruikte kunststof darmen en geeft een aparte bijtsensatie. Een lekkere kruidenmix met o.a. kruidnagel maken dit worstje bijzonder.

TIP: de worst wordt opgerold aangeleverd. Leg hem echter niet opgerold op de grillplaat, omdat dan de warmte niet het tegen elkaar liggende oppervlak van de darm bereikt, en de garing hier veel langer duurt. Trek de houten pennen er uit en spreid de rol en het gaart beter.

Een beefburger van formaat

In een hamburger kun je zowat alles vermalen wat je als vleesverwerker maar kwijt moet. Ik treed niet in detail! Dus voor een smulpaap is het lastig om iets echt goeds te vinden. In ieder geval niet in de goedkope supermarkt. Tenzij je de hamburger enkel nodig hebt om grote hoeveelheden smaaksmurrie tot je te nemen. Ik stortte een paar beefburgers van Beef&Steak op de bakplaat. Stortte, want die dingen wegen 200 gram per stuk, maar de Classic LXS kan dat hebben ????. Dit vlees is afkomstig van het Iers Sherwood rund, dat met gras is gevoederd. Kent u het spreekwoord: je bent wat je eet?

Even snel de buitenkanten dichtschroeien en dan langzaam laten garen. Goede wijn heeft ook tijd nodig. Dan op het bord en proeven: Lekker! Er hoeft verder niets op. Lekkere stevige bite, de smaak van vol, licht gekruid rundvlees. Perfect product.

Een lekker blondje op je bord

Tenslotte echte biefstukken, op het grillrooster. De biefstukken zijn afkomstig van het Bommelse Blonde d’Aquitaine rund uit de Gelderse Bommelerwaard. Een veelbelovend stukje vlees dat we met plezier zullen testen. Je moet vaak biefstuk bereiden om het in de vingers te krijgen. Mijn manier: de buitenkanten snel dichtschroeien om het vocht te behouden en dan langzaam doorgaren. Regelmatig keren zodat de garing gelijkmatig de kern kan bereiken. En dan: het mes er in. Sappig, mals, mooi van structuur. Smaakt zoals je denkt dat het zou moeten smaken. Hier gaan we er nog meer van eten.

Conclusie Campingaz Black Edition Master 4 series Classic LXS

De Campingaz Black Edition, Master 4 series, Classic LXS buitenkeuken is een apparaat dat goed is ontworpen en degelijk gemaakt. De vormgeving geeft het allure, de klasse straalt er van af. Maar je koopt het ding natuurlijk om op te koken. En dat gaat uitstekend. De temperatuur is goed te regelen, de werkplek is groot en veelzijdig. De keuken staat als een blok en wiebelt niet. Koken op dit apparaat is puur plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.