Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Apple Watch Series 3

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • veelzijdig
  • degelijk
  • sportmogelijkheden
  • accuduur

THE BAD

  • siri

Vorige week kondigde Apple het nieuwe WatchOS5 aan. Nog geen half jaar geleden stapten we over op de WatchOS4 en een Series 3 Apple Watch. Na een half jaar een review schrijven is wat laat. Maar de inzichten zijn zuiver. Apple Watch is een goede investering.

Sinds de allereerste smart watches gebruik ik deze. MetaWatch was zo’n beetje de eerste en Withings Activite was de eerste die niet steeds aan de lader moest. Ondanks alle voordelen van een smart watch, blijft laden een punt. Een horloge moet dik een dag meekunnen. ’s Nachts het horloge aan een lader leggen is geen probleem. Ik wil immers geen bluetooth product tijdens het slapen om mijn pols. Wel is het handig als het slimme horloge minimaal 48 uur zonder opladen kan. Zeker wie reist weet dat dan 24 uur vaak net te beperkt is. Het goede nieuws is dat met Series 3 de accuduur duidelijk verbeterd is. Dat komt niet door een andere accu, maar door de verbeteringen in het besturingssysteem. Ons oude Series 1 horloge is duidelijk beter gaan presteren met de systeem upgrade.

Gebruik

Optisch verschilt het Series 1 horloge niet van de Series 3 versie. Het display is iets beter geworden, de kast is nu waterdicht en het glas is beter bestand tegen krassen. In de praktijk eigelijk niet wezenlijk zichtbaar. De betere waterdichtheid van het horloge zorgt overigens wel dat je het veel vaker zorgeloos kan gebruiken. Nou is douchen met een horloge sowieso geen aanrader, maar met de Series 3 is het officieel geen enkel probleem.
Het nieuwe WatchOS gaat op een of andere manier slimmer met de meldingen om. De eerste maanden na de introductie van Apple Watch werd ik een beetje dol van de vele meldingen. Het horloge verdween daarom voor een tijdje in een la. Met het nieuwe OS lijkt er toch iets verandert. Apple is er niet erg duidelijk over, maar in de praktijk stoort het horloge duidelijk minder tijdens dagelijks gebruik. Het lijkt alsof het besturingssysteem slimmer is geworden met alleen dan zaken te melden als het er echt toe doet. Het is overigens aan te raden om bij in gebruiksname van een Apple Watch niet alle apps van de gekoppelde telefoon direct te installeren. Je hebt echt niet elke app nodig.

Sporthorloge

Fitbit, Withings, TomTom, Garmin, ik heb ze allemaal gebruikt voor sporten. Met diverse online platforms is het handig als de data goed integreert. En dat is met Apple Watch en watchOS4 absoluut geslaagd. Voor fietsen bijvoorbeeld gebruik ik mijn Wahoo om routes te plannen en data te zien tijdens het fietsen. De hartslag vind ik het prettigst wanneer deze aan de pols wordt gemeten. Nauwkeurig genoeg voor iedereen die geen Olympische ambities heeft. Eigenlijk gebruikte ik het Apple horloge om enkel de hartslag te monitoren. Die is met het nieuwe besturingssysteem voor alle modellen beter geworden. De accu is natuurlijk wel sneller leeg, maar ik heb tot heden elke sport kunnen voltooien met een volle accu aan de start. Of het nu wandelen, hardlopen, fietsen of skiën is, het Apple horloge is eigenlijk een verdomd goed sporthorloge. Het mechanisme om bandjes te verwisselen maakt het ook mogelijk om voor het sporten tijdelijk een zweetvriendelijke uitvoering te gebruiken. Het is nu ook mogelijk om horloges te switchen. Heb je bijvoorbeeld nog een Series 1 horloge voor dagelijks gebruik, maar gebruik je de Series 3 met GPS en barometer voor sport in de bergen, dan wisselt iOS ongemerkt tussen het gebruikte horloge. Doe het om de pols en de software doet de rest. Je stappen tellen lekker door en alle activiteiten komen samen. Wat een genot! Ook fijn voor diegenen die zo’n rete dure versie van het eerste AppleWatch hebben gekocht. Die kunnen ze gebruiken voor speciale gelegenheden. Oh ja, natuurlijk kan je de Nike versie kopen, maar dat enkel interessant als je ook de Nike software gebruikt.
Hoe slim en nauwkeurig het Apple Watch is geworden, blijkt wel uit de wetenschappelijke studies waarbij het Apple horloge voor steeds meer metingen wordt ingezet. Het is inmiddels zelfs mogelijk om symptomen van Parkinson te detecteren bij een drager van het horloge.

Bandjes en uitvoeringen

Apple heeft inmiddels heel wat bandjes voor het Apple horloge. Het mechanisme om een bandje te verwisselen is even uniek als geniaal. De kunstofband heeft mijn voorkeur met de klittebandversie (geweven) als sportbandje. Helaas zijn er erg weinig echt goede lederen bandjes te koop. Apple heeft ze niet en de reguliere horloge handel wil zijn handen niet branden aan het Apple Watch. Ze zien blijkbaar Apple te veel als concurrent. Een alternatief zijn de vele opties op (helaas) de AliExpress en AliNogwat online winkels. Je weet vaak niet wat de kwaliteit is wat je in huis haalt en al helemaal niet hoe duurzaam het gemaakt is. Hier is echt nog braakliggend terrein voor een ondernemer die kwalitatief goede en mooie lederen bandjes gaat maken.

Siri

Zo goed als het horloge omgaat met accuduur, meldingen en sporttoepassingen, zo gehandicapt blijft het met spraakherkenning. Met het nieuwe WatchOS en de Series3 uitvoering is Siri namelijk bruikbaar geworden. Althans volgens Apple. Ik blijf Siri te veel fouten blijven maken om echt handig te zijn. Siri praat via het horloge terug. Maar de antwoorden zijn vaak nutteloos. Misschien ken ik de commando’s onvoldoende of misschien is Siri gewoon nog niet goed genoeg. In de praktijk wil ik dat het 9 van de tien keer werkt. Dat is nog steeds niet met Siri in het Nederlands en dus ook niet op het horloge.

Conclusie

Wij zeiden het al bij de introductie van Apple Watch: dit wordt een hit. Meer dan de helft van de pers geloofde dat niet. De feiten zijn inmiddels duidelijk. Met miljoenen verkochten horloges is Apple nu een horloge maker tussen de andere gevestigde merken. Met Series 3 heb je een veelzijdig horloge dat met diverse wijzerplaten aan jouw smaak en behoefte is aan te passen. De accuduur is inmiddels prima. Ook voor de eerste generatie. Iedere iPhone gebruiker moet het AppleWatch ervaren. Zeker voor sporters is het een onbetwiste aanrader waar je meer aan hebt dan een sporthorloge wat vaak nog meer kost. Ik kan inmiddels bijna niet meer zonder. Alleen voor bijzondere gelegenheden haal ik mijn klassieke horloge uit de la.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.