Zeeman Albert
Zeeman Albert

Apple introduceert macOS Mojave

SAN JOSE, Californië – 4 juni 2018 – Apple heeft vandaag een preview gegeven van het nieuwe macOS Mojave. De belangrijkste feature is de Dark-modus. De donkere interface is meer dan een nieuwe look en legt de nadruk op gebruikerscontent. De professionele apps van Apple waren al ‘dark’. Met de nieuwe functie Stacks tover je een rommelige desktop om in een goed georganiseerde weergave. Apple introduceert nu ook bekende iOS-apps, waaronder nieuws, aandelen, spraakmemo’s en Home, voor het eerst op de Mac. De Mac App Store krijgt een volledig herontwerp met rijke redactionele inhoud en de toevoeging van apps van topontwikkelaars, waaronder Microsoft, Adobe en anderen.

Donkere modus

macOS Mojave-gebruikers kunnen overschakelen naar de donkere modus om hun bureaublad naar een donkerder kleurenschema te transformeren, waarbij de nadruk wordt gelegd op gebruikersinhoud terwijl de bedieningselementen naar de achtergrond verdwijnen. Gebruikers kunnen schakelen tussen een lichte en een donkere desktop en ingebouwde Mac-apps zoals Mail, Berichten, Kaarten, Agenda en Foto’s bevatten allemaal Dark Mode-ontwerpen. macOS Mojave beschikt ook over een nieuwe dynamische desktop die de bureaubladafbeelding automatisch aanpast aan het tijdstip van de dag. Er is een API beschikbaar, zodat ontwikkelaars de donkere modus kunnen implementeren in hun apps. Dat betekent heel veel updates dus. Overigens is het leuk er op te wijzen dat in macOS 7, 8 en 9 het al mogelijk was om de interface te wijzigen dankzij speciale extensions.

Desktop en Finder

Met Stacks voor de desktop wil Apple zelfs de meest rommelige desktops ordenen door bestanden automatisch te stapelen in overzichtelijke groepen op basis van het bestandstype. Eigenlijk kan dit al met slimme mappen. De praktijk zal leren of het echt een killer feature is… Apple toonde meer handige ingebouwde hulpjes zoals het Voorvertoningsvenster van een bestand, waardoor het gemakkelijker wordt om media-items te beheren. Met een toetsencombinatie kunnen gebruikers dingen doen zoals PDF’s maken en beveiligen met een wachtwoord en aangepaste Automator-acties in bestanden uitvoeren vanuit de Finder. Quick Look biedt een snelle, volledige preview van een bestand, zodat gebruikers afbeeldingen kunnen roteren en bijsnijden, PDF’s kunnen markeren en video- en audiofragmenten kunnen trimmen zonder ooit een app te openen. Hoewel dit voor veel gebruikers nog altijd abracadabra zal blijven, zal de nieuwe mogelijkheid om gemakkelijk screenshots te maken erg handig blijken. Het is zelfs mogelijk om te filmen wat op jouw Mac gebeurt. Nu gebruiken we daar ScreenFlow voor. Handig als dat straks direct in de macOS zit.

Nieuws, aandelen, spraakmemo’s en Home

In macOS Mojave zijn handige apps zoals nieuws, aandelen, spraakmemo’s en Home nu voor het eerst beschikbaar op Mac. In de app Nieuws zien de artikelen, foto’s en video’s er geweldig uit op het Mac-display en kunnen gebruikers hun favoriete publicaties vanuit één app volgen. Met Home kunnen Mac-gebruikers hun HomeKit ™ -accessoires bedienen om bijvoorbeeld verlichting uit en aan te doen of de instellingen van de thermostaat aan te passen zonder ooit van hun computer te hoeven stappen. Althans, dat is de belofte….
Met spraakmemo’s kunt u eenvoudig persoonlijke notities, lezingen, vergaderingen, interviews en liedideeën opnemen en deze openen vanaf iPhone, iPad of Mac. Stocks levert samengesteld marktnieuws naast een gepersonaliseerde watchlist, compleet met citaten en interactieve grafieken.

Groep FaceTime

Met Group FaceTime kun je gemakkelijk met meerdere mensen tegelijkertijd chatten. Deelnemers kunnen op elk moment worden toegevoegd, later deelnemen als het gesprek nog steeds actief is en ervoor kiezen om mee te doen met video of audio van een iPhone, iPad of Mac – of zelfs deelnemen met FaceTime-audio van Apple Watch.

Nieuwe Mac App Store

In 2011 introduceerde Apple de Mac App Store. Een superhandig en gebruikersvriendelijke manier om software op al jouw Macs te installeren en up-to-date te houden. In MacOS Mojave krijgt de Mac App Store een compleet nieuw ontwerp met een nieuw uiterlijk en een rijke redactionele inhoud die het gemakkelijker moet maken om de juiste Mac-app te vinden. Het nieuwe ontwerp benadrukt nieuwe en bijgewerkte apps op het tabblad Ontdekken, terwijl tabbladen voor Maken, Werken, Spelen en Ontwikkelen, gebruikers helpen apps voor een specifiek project of doel te vinden. Een aantal apps van topontwikkelaars komen binnenkort ook in de Mac App Store, waaronder Office van Microsoft, Lightroom CC van Adobe. Zoals altijd kunnen gebruikers apps van de Mac App Store downloaden met vertrouwen dat Apple ze heeft goedgekeurd voor veiligheid en beveiliging.

Privacy en beveiliging

Zoals met alle software-updates van Apple, blijven verbeterde privacy en beveiliging een topprioriteit in macOS Mojave. In Safari helpt verbeterde Intelligent Tracking Prevention de knoppen “Vind ik leuk” of “Delen” van sociale media te blokkeren en commentaar widgets van het volgen van gebruikers zonder toestemming. Safari presenteert nu ook vereenvoudigde systeeminformatie wanneer gebruikers op internet surfen, zodat ze niet kunnen worden gevolgd op basis van hun systeemconfiguratie. Safari maakt nu ook automatisch krachtige wachtwoorden, vult deze automatisch in en slaat deze op wanneer gebruikers nieuwe online accounts en vlaggen opnieuw gebruikte wachtwoorden maken, zodat gebruikers deze kunnen wijzigen. Nieuwe gegevensbescherming vereist dat apps toestemming van de gebruiker krijgen voordat ze de Mac-camera en -microfoon gebruiken of toegang hebben tot persoonlijke gegevens, zoals gebruikersmailgeschiedenis en berichtendatabase.

Kortom macOS Mojave is vooral een update met een nieuwe interface en veiliger internet gebruik. Veel nieuwe features zullen eerder de ervaren Mac gebruikers bekoren dan nieuwe gebruikers aanzuigen. Misschien dat met de iOS app route wel de deur is geopend naar een route die wel nieuwe gebruikers zal binnenhalen. De hardware zal dan wel iets laagdrempeliger moeten worden qua prijsstelling.

macOS Mojave zal in de herfst gratis te installeren zijn op Mac nieuwer dan mid-2012 en enkele 2010 Mac Pro modellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.