Review: Ledger Nano S (Crypto Wallet)

Vanuit webshop Cryptomaan kregen we de Ledger Nano S toegestuurd ter review. Een hardware wallet voor crypto muntjes die wereldwijd goed aangeschreven staat. Wij bekijken deze hardware wallet.

Belangrijk

Heel belangrijk, check of de verpakking van de Ledger Nano S keurig gesealed is wanneer deze binnenkomt. Zeker op Marktplaats is nogal wat fraude met dit soort hardware wallets. Men past de software op de wallet aan waardoor jouw crypto worden doorgesluisd naar wallets van hackers. Is de Ledger Nano S niet gesealed, stuur hem terug.

Ledger geeft in de documentatie aan dat het apparaat volledig bestand is tegen geklooi door hackers en heeft daarvoor wat aanpassingen aan de software gemaakt. Maar… better safe than sorry. Je koopt een dure wallet niet om er slechts een paar tientjes aan crypto op te zetten… toch?

Waarom een hardware wallet?

Dat is heel simpel. Met enige regelmaat worden online wallets gekraakt. Een hardware wallet gebruik je als offline cash. Niemand kan er vanaf het internet bij. Veilig dus.

Unboxing

In het doosje van de Ledger Nano S vinden we volop documentatie, een langere micro-USB kabel, een keycord en sleutelhanger. Handig als je het ding echt altijd bij je wilt hebben. Lekker compleet dus.

Design

De Ledger Nano S ziet eruit als een swivel USB stick. Dit ontwerp is slim omdat je geen kapje hebt, maar wel de USB plug en het display van de Ledger Nano S goed kunt beschermen. Leuk is ook op de achterkant de slogan ‘vires in numeris’. Dit staat ook op de screensaver en is latijn voor ‘kracht in cijfers’.

Tenslotte voelt het blokje van de Ledger Nano S zwaar aan. Je hebt dus echt het gevoel iets belangrijks in de hand te hebben.

Bediening

Bediening van de Ledger Nano S gebeurd via de twee knoppen bovenaan het display. Je krijgt de knoppen om te schakelen tussen apps en menu’s. Door twee knoppen tegelijk in te drukken start je een app of bevestig je een opdracht. Heel simpel allemaal.

Installatie

Iedere installatie begint met het instellen van de pincode. Deze is maximaal 8 cijfers lang. Instellen doe je met de twee navigatietoetsen en gaat verrassend snel.

Hierna kom je meteen in het instellen van de recovery zin. Hierin genereert het apparaat 24 woorden die je moet noteren. Deze woorden zijn nodig om het apparaat te herstellen als je er ooit geen toegang meer toe hebt. Een fail-safe dus. Je krijgt bij de documentatie een kaartje om deze op te noteren. Bewaar die dus goed, maar niet naast de ledger!

Apps

Net als jouw smartphone, werkt de Ledger Nano S met apps. Standaard staan de Bitcoin, Etherium en Fido U2F al geïnstalleerd. Meer apps voeg je toe via de Ledger Manager app. Daarnaast is er ook de Ledger Authenticator waarmee je transacties met jouw smartphone kunt bevestigen, maar die werkt niet samen met de Ledger Nano S. De Ledger Nano S heeft namelijk een display en de app is gemaakt voor apparaten zonder display zoals de Ledger Nano en de Ledger HW.1.

Ledger Manager

De Ledger Manager is, heel slim, een Chrome app. Je moet dus de Chrome browser op jouw computer hebben. Hierdoor kan het team gemakkelijk de software aanbieden op Mac, PC en Chromebook hardware. Deze software zorgt er ook voor dat je altijd de laatste firmware draait op de Ledger Nano S.

Bij ingebruikname stond voor mij meteen al een update klaar. Het updateproces is niet heel vanzelfsprekend en vraagt echt even de aandacht. Dit in tegenstelling tot de rest van het gebruik dat gewoon helder is. Eenmaal gedaan ware in mijn geval de aanpassingen in de beveiliging van de hardware wallet meteen zichtbaar.

Ondersteunde crypto valuta

Een hardware wallet kan niet standaard met iedere virtuele valuta overweg. Zo ook de Ledger Nano S. Op dit moment ondersteund deze wallet de Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Private, Digibyte, HCash, Qtum, PIVX, Stealthcoin, Vertcoin, Viacoin, Ubiq, Expanse, Dash, Dogecoin, Etherium, Fido U2F, Litecoin, Stratis, Ripple, Zcash, Zencash, Komodo, PoSW, Ark, Neo, Stellar, en Woleet. Het is onmogelijk om letterlijk alle crypto te ondersteunen omdat ze allemaal andere protocollen gebruiken. Maar de Ledger Nano S komt duidelijk een heel eind en de grootste namen zijn er allemaal wel.

Gebruikservaring

Het blijft natuurlijk altijd spannend. Een groot portfolio aan crypto op een hardware wallet zetten. Maar laten we wel zijn, we hebben hier misschien wel de belangrijkste wallet in crypto land. En deze is niet goedkoop. Dus je mag ook wel wat verwachten van de hardware. Als je, zoals mij, €1.000 aan crypto op het apparaat zet, ben je een kleine 10% kwijt aan de aanschaf van de wallet. De crypto die erop staan moeten dus even renderen voor die investering. Zoals ik al eerder vertelde, je doet dit niet voor een paar tientjes.

Qua gebruik is de Ledger Nano S acceptabel. De twee knoppen worden slim ingezet, maar gelukkig gebruik je de Ledger niet iedere dag. Tenminste, dat zal voor het gros van de gebruikers het geval zijn. Het is vooral de veiligheid van de crypto die voor mij gewoon enorm belangrijk zijn.

Conclusie: Ledger Nano S

Met de Ledger Nano S die we van Cryptomaan ter test ontvingen, hebben we de bekendste oplossing in crypto wallets in de hand. Het ding voelt enorm veilig. Qua gebruiksvriendelijkheid kan vooral het updateproces beter. Toch hebben we verder niet echt iets om over te klagen. Dus een perfecte 5 sterren willen we niet geven, maar die 4,5 sterren zijn dik verdiend.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Cryptomaan

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel ondersteunde crypto
  • Handige app manager
  • Bediening is goed te doen
  • Display is goed af te lezen

THE BAD

  • Het updateproces verloopt nog wat onhandig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Cryptomaan