Review: LaCie DJI Copilot 2TB, snel mobiel backups maken

LaCie DJI Copilot 2000 GB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Wie met drones of actie camera’s filmt weet dat het best handig is om ter plekke een backup te kunnen maken. Drone marktleider DJI heeft samen met LaCie op papier de ideale backup harde schijf gemaakt. Snel een kopie van je beelden maken en deze direct of later gebruiken om ze te delen of te bewerken.

Gnarbox snapte als eerste dat er een markt is om, zonder tussenkomst van een computer, in het veld een backup te kunnen maken. LaCie heeft z’n beetje de robuuste harde schijf uitgevonden. Sinds eind vorige eeuw hebben ze het hart veroverd van Mac nomaden die met de ‘rugged drive’ hun projecten en bestanden overal mee naar toe slepen. Voor DJI heeft LaCie nu de Copilot ontworpen.

Design

Designer Neil Poulton heeft duidelijk vastgehouden aan de kenmerkende rubberen stootrand en de alu oppervlakten van de ‘rugged drive’. De Copilot heeft echter nu een magisch schermpje onder het oppervlak. Wanneer de schijf uit staat zie je niets. Zet je de schijf aan, dan licht een minuscuul display op. Anders dan de andere robuuste schijven van LaCie is de Copilot een actieve schijf met een eigen accu, besturingssysteem en schermpje. Op de CES, in Las Vegas gedurende de eerste week van dit jaar, hebben we een prototype gezien. Bij dat model leek het hele opvlak een scherm omdat je niet exact kon zien waar het echte schermpje ophield. Met de pre-productie versie die we testen is het scherm eigenlijk iets te helder, waardoor het verraadt hoe klein het eigenlijke schermpje is onder de oppervlakte folie. Misschien dat dit later met een firmware wordt bijgesteld.


In de doos zitten micro USB, USB-C en Lightning kabel om de Copilot met elke telefoon of tablet te kunnen verbinden. Met een USB-C kabel is de Copilot als externe schijf aan een computer te verbinden. Hij laadt dan ook op. Voor snel laden is een speciale adapter meegeleverd. Reizigers zullen deze liever thuis laten. Thuis of op kantoor is dat natuurlijk handig.
Bij gebruik selecteer je het meest relevante kabeltje en klik je deze op de de Copilot. Een kabelgeleidingsysteem werkt het kabeltje erg fraai weg. Met een extra blokje rubber is vervolgens het mogelijk om alle aansluitingen aan het zicht te onttrekken. Dat oogt lekker strak. Duidelijk de hand van de prijswinnende designer Poulton.

Gebruik

De Copilot vertrouwd op een verbinding met een kabel. Dus geen wireless verbinding. Voor DJI is dit eigenlijk wel begrijpelijk. Wanneer jouw drone al gepaired is met de controller of app voor besturing, dan wil je nooit dat er even geswitcht wordt met een andere verbinding. Een kabeltje is ook wel zo safe. Waar de Gnarbox een app nodig heeft voor elke actie, kan de Copilot echt geheel autonoom werken. Gewoon een gehele SD-kaart kopiëren kan zonder tussenkomst van een app, smartphone of computer. Je zet de unit aan, steek een kaart er in en bevestigt dat je deze wilt kopiëren. De Copilot heeft één knop waar je alles mee moet bedienen. Kort indrukken, lang indrukken of twee keer indrukken. Het lijkt een beetje op morse code taal. Jammer. We hadden liever drie knoppen gezien. Aan/uit; bevestig; cancel/terug. Nu moet je echt even wennen aan de bediening en die is zeker niet intuïtief. Gelukkig kan je niet per ongeluk de schijf wissen. Dat zou desastreus zijn geweest. Toch is het advies de schijf niet even aan iemand anders te geven voor een kopietje.

App

Sluit de Copilot aan op jouw mobiel en je kan alle bestanden zien. Elke backup krijgt een eigen mapje. De gehele originele structuur wordt gekopieerd. Dus alle bestanden in hun originele formaat. Het grote voordeel is dat er niet getranscendeerd wordt. Een video opname blijft het relatief kleine formaat wat op de SD kaart staat. Er zit ook een klein nadeel aan de kopieermethode van de Copilot. De backups zijn niet incrementeel. Met andere woorden; het zijn telkens gehele kopieen en niet enkel een backup van wat nieuw is. Dat zou een verbeterpunt kunnen zijn voor een update. Foto’s en video’s previewen gaat razendsnel. Met 2TB aan opslag zien we de Copilot niet snel volraken en gemakkelijk geschikt voor veel hobbyisten voor maanden of jaren opslag zonder noodzaak tot opschonen. Voor een backup van de Copilot kan je een externe schijf aansluiten.

Je kan ook backups maken van alle media op jouw telefoon. Supersnel en superhandig. Zeker nu steeds meer van de belangrijke momenten op je telefoon staan. Zelf gefotografeerd of ontvangen via een appje.

Conclusie

De DJI/LaCie Copilot is een A-merk product. Schitterend ontworpen, fraai afgewerkt en met robuuste software. Het gebruiksnut is groot. Hoewel de dronegebruiker de doelgroep is, raden we de Copilot elke fotograaf, filmer en zelfs elke smartphone gebruiker aan, als backup drive on-the-go. De bekabelde data uitwisseling werkt altijd, zonder hapering en razendsnel. Enkel de 1 knop bediening vraagt gewenning. Zo’n grote opslag in zo’n fraaie behuizing met rock-solid software is de prijs meer dan waard.

De LaCie DJI Copilot 2TB kost 399 Euro.

 

 

LaCie DJI Copilot 2000 GB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • geheel stand-alone backup
  • 2TB opslag
  • fraai ontwerp
  • compleet geleverd
  • goede app
  • goede accu
  • spaarzaam met opslag

THE BAD

  • bediening met 1 knop vraagt gewenning
  • (nog) geen incrementele backup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events