Review: Dyson 360 Eye (stofzuigerrobot)

In 2016 bracht Dyson een stofzuigrobot op de markt, maar alleen in Japan. Ruim een jaar geleden druppelde deze ook andere markten binnen en nu is Nederland aan de beurt. Na ruim een maand lees je mijn ervaring.

Unboxing

De Dyson 360 Eye robot zit keurig verpakt. Samen met een basisstation, een lader en heel veel documentatie.

Design

Waar het gros van de robots plat en groot is, is de Dyson smal en hoog. Ja, hij kan dus onder wat minder stoelen en banken door. Maar ja, hij is ook gemakkelijker in huis te plaatsen. Het laadstation heeft toch al snel een derde minder ruimte nodig dan dat van een iRobot om te docken. De handvatten zitten bij de dyson aan de zijkant en zijn net iets te ondiep om hem comfortabel met één hand te dragen… ja, tijdens de testperiode is hij twee keer uit mijn handen gevallen. Goed nieuws, een val van een meter blijkt geen enkel probleem ;-).

Verder ziet hij er echt uit als een snoerloze stofzuiger. Het grijze plastic, maar ook het vuilreservoir met cyclonen, het is allemaal waar we Dyson van kennen. De missie is dan ook de beste stofzuigtechniek in een robot te stoppen.

Luchttechniek

Dyson is een expert op het gebied van luchtstromen. Dat zien we ook terug in de Dyson 360 Eye robot. Met de cyclonen wordt vuil uit de binnenkomende luchtstroom geslingerd. Wat weer wordt uitgeblazen is door verschillende filters helemaal gereinigd. Hierdoor moet de lucht die wordt uitgeblazen, schoner zijn dan de lucht in huis. Opvallend detail, mijn luchtreinigers slaan inderdaad niet aan wanneer de Dyson 360 Eye hen passeert. Dus het klopt!

Alle ondergronden

De Dyson 360 Eye is veruit de stoerste robotstofzuiger die ik tot nu toe heb gezien. Dit komt door de stoere rupsbanden van siliconen. Deze beschadigen de vloer niet, maar leveren wel heel veel grip en zorgen voor veel minder gestuiter over naden en drempels.

Onderop de Dyson 360 Eye zit de bekende rolborstel die we ook al een tijdje tegenkomen in de snoerloze stofzuigers van Dyson. Met de lange haren van verschillende materialen weet de robot haar weg op zowel gladde vloeren als op tapijt. Hier is het vloertje dus echt schoon na een zuigbeurt.

Navigatie, it’s in the name

De Dyson robot heeft naar naam te danken aan haar ontwerp. Er zit namelijk een 360-graden camera bovenop die exclusief wordt gebruikt voor de navigatie. Tijdens het schoonmaken meet hij daarmee bewegingen ten opzichte van muren en andere objecten. Dit doet de robot heel slim en aan het einde van de zuigbeurt krijg je ook een keurige kaart van waar hij heeft gereden… en deze klopt ongeveer. Bovendien, merkt hij dat de batterij op is voor het huis schoon is? Dan gaat hij na het opladen gewoon weer verder. Slim! Alleen… gebruik de Dyson 360 Eye niet in het donker. Dan kan hij de weg echt niet vinden. Het is dus een stofzuiger die overdag zijn rondjes moet maken. Lijkt geen probleem, maar zo af en toe is het ook winter. Laat licht, weinig licht, vroeg donker etc. Ook onder het bed kan het al wat lastig zijn voor de camera.

Slim laadstation

Dyson heeft een laadstation ontwikkeld met een enorm vlak profiel en dat is erg fijn in de huiskamer. De robot kan het altijd perfect terugvinden en is altijd netjes aan het laden. Zelfs aan cable managment is gedacht. De kabellengte die niet nodig is, wikkel je om de lader. Slim!

Maar ik mis iets…

En toch mis ik iets aan de Dyson 360 Eye. Namelijk een hoekborstel. Dat lelijke borsteltje waar andere machines er soms zelfs twee van hebben. Dat mis ik echt op de Dyson 360 Eye. Het machientje beweegt echt keurig langs de randen van de huiskamer, maar laat daarmee een centimeter of twee onaangeraakt. Hoeken blijven helemaal buiten beschouwing. Daar zijn andere merken toch echt nauwkeuriger.

Waar je bij andere merken virtuele muren op kunt werpen om de robot uit bepaalde kamers te houden, kan dit bij Dyson niet. Je moet gewoon deuren sluiten. Weinig moeite toch? Maar wat als je alleen niet wilt dat hij onder het bed zuigt waar jouw zoontje zijn LEGO heeft, maar wel in de rest van de kamer? Ook hier kan het vollediger.

Conclusie: Dyson 360 Eye Stofzuigrobot

Laat het aan Dyson om compleet anders over een redelijk standaard product na te denken. Ik ben bijna verliefd op de vorm, maar zeker op de zuigkracht van de Dyson 360 Eye. Neemt niet weg dat een hoekborstel echt een enorm gemis is en dat we ook op andere gebieden nog wel wat kleine opmerkingen hebben. Dyson heeft een interessante weg ingeslagen, maar is de duurste optie op de markt… en dan wegen alle kleine puntjes best zwaar.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Beste zuigkracht
  • Zeer effectieve navigatie
  • Slim programma werkt echt de hele verdieping af
  • Rupsbanden zijn zeer effectief

THE BAD

  • Pakt geen randen en hoeken van de kamer mee
  • Geen manier om hem ergens weg te houden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.