Honey, I shrunk the kids! Dit was één van de leukste films in mijn jeugd. Een film waar ik meteen aan terugdacht toen ik de trailer van Downsizing bekeek. Alleen is het onderwerp nu in een meer serieus jasje gegoten.

De wereld heeft immers een enorm probleem en dat is overbevolking. De wereld kan het aantal inwoners niet aan. Er is te weinig ruimte en er is te weinig voedsel. Iets dat in de meeste doomscenario’s alleen opgelost lijkt te kunnen worden door uitdunning. Door ziekten, door armoede of door selectie. Downsizing bekijkt het van een minder vervelende manier.

Door de mens zelf te laten krimpen. Hierdoor ontstaan twee soorten mensen. De grote en de kleine. Voor de grote mens is een fles sterke drank vlot op, de kleine mens kan op een enkele literfles jaren vooruit. En dat geldt ook voor een koekje dat al snel groter is dan de kleine mens. Met een klein vermogen kun je dus op grote voet leven en dat spreekt velen aan. Zo ook het gezin van Paul Safranek (Matt Damon) en Audrey Safrenek (Kristen Wiig).

De twee besluiten ook om zich te laten verkleinen. Belangrijk om te weten, is dat het niet mogelijk is jezelf weer te laten vergroten. Het is een one-way trip. Wanneer Audrey zich letterlijk op het laatste moment terugtrekt, ontstaat er een enorm probleem. Het voorheen gelukkige gezinnetje bestaat nu uit een grote Audrey en een kleine Paul. En dat geeft heel veel wrijving.

Extra’s

Paramount Pictures levert de nodige extra’s bij Downsizing. Daarbij kijken we niet alleen achter de schermen van deze film. Er is ook ruimte gemaakt om uit te leggen hoe groot het probleem van overbevolking is en gaat worden. Ja, daar moet snel wat aan gedaan worden en ik zou het fantastisch vinden als dit in werkelijkheid zou kunnen. Maar de special over overbevolking drukt onze neuzen toch keihard op de problemen en het feit dat een echte oplossing nog ver weg is.

Conclusie: Downsizing

Downsizing pakt een mondiaal probleem op een fantasievolle wijze aan, maar gaat daarbij relaties en emoties niet uit de weg. Dit maakt Downsizing vooral een satirische film die je gezien wilt hebben.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.