Review: Bowers en Wilkins PX

In 1966 openden de heren John Bowers en zijn goede vriend Roy Wilkins een klein winkeltje in Worthing, West Sussex. B&W Electronics genaamd. In de afgelopen 52 jaar is B&W, beter bekend als Bowers & Wilkins, uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming waarbij alleen al de naam, menig fanatiek audiofiel het water in de mond doet lopen. Bowers & Wilkins dames en heren, Bowers en Wilkins.

GadgetGear.nl test de B&W PX. Één van de premium headsets die de britse heren aan hun fanatieke aanhang ter beschikking stelt. En aan ons dus ook!

Bowers & Wilkins PX

Nadat John een stel handgemaakte speakers voor ene Miss Knight heeft gemaakt raakt ze zo onder de indruk van zijn werk dat ze besluit hem £ 10.000,- na te laten. Dit zodat John Bowers zijn eigen bedrijf kan beginnen en zijn speakers kan aanbieden bij een groter publiek. Zoals eerder al verklapt begint de geschiedenis van deze PX dus in West Sussex.

Twee grote klassieke muziek-fanaten openen en winkel met als doel dé perfecte speaker te ontwikkelen. Het resultaat: Een rijke geschiedenis met menig legendarisch speaker, een naam die garant staat voor een uitmuntende kwaliteit en een bijna bovennatuurlijke luisterervaring.

Design          

Na het openen van de doos blijkt direct dat we hier met een premium product te maken hebben. De PX van Bowers & Wilkins is netjes verpakt en voorzien van de gebruikelijke stroom en geluidskabel. De PX is voorzien van een erg luxe reishoes zodat deze headset niet beschadigd tijdens zijn vervoer.

De PX zelf is bijzonder stijlvol vormgegeven. De oorkappen zijn uit metaal vervaardigd en bekleed met bijzonder zacht leer waardoor je oren ongetwijfeld goed van de buitenwereld worden afgesloten. De oorkappen zijn met elkaar verbonden door een elegante hoofdband.

De rechter oorkap is voorzien van de aansluitingen en bedieningstoetsen. Deze zijn subtiel op de oorkap geplaatst en doen zo geen afbruik aan de bijzonder stijlvolle vertoning.

Constructie

Wat de elegante verschijning een klein beetje doet vermoeden is gelukkig totaal niet van toepassing. De gehele headset is uit metaal gemaakt, en als er dan toch plastic verbindingen zijn gebruikt, dan zijn deze bekleed met luxe canvas of leder. De headset is door de premium materiaalkeuze bijzonder stevig en zeker bestand tegen gemiddeld dagelijks gebruik.

De oorkappen zijn van metaal, de bedieningsknoppen voelen duurzaam aan en reageren goed op de gegeven commando’s. de buitenste ring van de oorkap is bekleed met een luxe canvas en hierop zitten de met superzacht leer beklede oorkussens bevestigd die voor de verbinding met je hoofd verantwoordelijk zijn. De hoofdband is wederom geheel van metaal gemaakt. De scharnieren zijn stevig en de hoofdband is traploos op het formaat van je schedel aan de passen. Wederom is de hoofdband bekleed met het fijne leer dat ook op de oorkussens is aangebracht.

In de oorkappen is de accu van deze PX weggewerkt en deze laat je 22 uur genieten van jouw favoriete muziek zonder de koptelefoon aan de laadpaal te hoeven leggen. Maak je geen gebruik van de Noise-cancelling, dan gaat hij zelfs nog veel langer mee dan deze 22 uur. En dat alles op één acculading.

Bij de constructie van deze Bowers & Wilkins PX is duidelijk geen enkele concessie gedaan. Alles zit stevig vast, er zit nergens speling in en niets piept of kraakt bij het buigen van het materiaal. Dit is premium zoals premium hoort te zijn! Chapeau!

Geluid

Oke, voordat ik begin over mijn ervaringen met deze PX wil ik even aangeven dat Bowers & Wilkins deze PX werkelijk heeft volgepropt met noviteiten om het eindresultaat zo vol en kraakhelder als mogelijk te laten zijn. Deze B&W PX is voorzien van aptXHD Bluetooth. Met deze nieuwste technologie is het mogelijk om 24bits audiostreams naar de PX te sturen. Want zoals iedere audiofanaat weet: Garbage in = Garbage out…

Daarnaast verbetert de PX de inkomende audiosignalen naar 768kHz. Een toevoeging waardoor akoestische details beter worden weergegeven. De drivers zijn in een hoek naar voren geplaatst. In plaats van de audiosignalen recht je gehoorgang in de vuren verspreiden deze drivers het geluid dus gedeeltelijk binnen de oorkappen voordat deze je trommelvliezen bereiken. Het geluid dat deze PX produceert zou hierdoor een stuk ruimtelijker moeten klinken.

 

Mooi allemaal die foefjes. Maar jullie willen weten hoe dat nou klinkt… Nou, deze PX presteert zoals we dat van Bowers & Wilkins gewend zijn. Het geluid dat deze Bowers & Wilkins machine voortbrengt is erg indrukwekkend. Klassiek, folk, pop, rock, harder gedreun. Alles wat je deze PX voor zijn voeten werpt wordt uitstekend in balans aan je gehoorgang aangeboden. Natuurlijk klinkt deze PX niet zo ruimtelijk als gewone HiFi speakers, maar het verschil dat de in een hoek van 15º geplaatste drivers teweeg brengen is duidelijk te horen.

Alle instrumenten zijn stuk voor stuk van elkaar te onderscheiden en ook bij een wat hoger volume weigert deze PX de muziek te laten vervormen tot een warrige mengelmoes. Yes mannen van Bowers & Wilkins. Dit is grote klasse!

Comfort

Leuk dat geluid, maar zo’n headset moet ook nog voor een heel poosje lekker op je hoofd zitten. Geen enkel muziekstuk is ultiem te beleven als er een koptelefoon hinderlijk van weerskanten op je schedel drukt. Een headset moet zachtjes op de bovenkant van je schedel en oren rusten. Een dat doet de PX heel aardig.

Het zachte leer van de oorkussen omsluiten je oren prettig en verdelen de druk gelijkmatig over het oppervlak rond de oren. De brede hoofdband met eenzelfde bekleding rust comfortabel op je kruin en irriteert mij totaal niet.

Het luistercomfort wordt verder verhoogd voor de active noise-cancelling eigenschappen waarmee de PX is uitgerust. Je hebt de mogelijkheid om omgevingsgeluiden weg te filteren of juist versterkt te laten horen. Door middel van de drie vooraf ingestelde profielen “Office”, “City” en “Flight” die je kan kiezen in de handige app kies je ervoor om bepaalde geluiden weg te filteren of juist door te laten.

“Office” filtert kantoorgeluiden en gesprekken op afstand weg maar laat in je nabijheid gevoerde gesprekken juist door.

In de stand “City” wordt hinderlijk stadsgeluid geblokkeerd, maar laat je de aankomende vrachtwagen weer wél horen.

“Flight” blokkeert motor- en cabinegeluid. Heb je zelf liever de touwtjes in handen: dan kan je ook gewoon zelf kiezen door middel van een handige slider hoeveel van je omgevingsgeluid je weg wil filteren. Handig als je vriendin verderop besluit tegen haar vriendinnen aan te gaan kibbelen…

Is het dan alleen maar halleluja met deze Bowers & Wilkins PX? Nee. Niet alleen maar. Als je geen muziek draait maar wel de noise cancelling aanzet is er een zachte ruis te horen.

Conclusie

Kunnen we hiermee stellen dat de £ 10.000,- die 52 jaar geleden door Miss Knight werd nagelaten goed is besteed?

Yes! Deze PX is een erg fijne koptelefoon met uitmuntende prestaties als het gaat om draagcomfort, geluid en materiaalkeuze. Muziek krijgt een extra dimensie en je hoort geluiden in bekende muziekstukken die je nog niet eerder bewust hebt kunnen waarnemen. De headset irriteert nooit en door het uitstekende design en duurzame materialen is dit een headset die écht in het oog springt en bij normaal gebruik je van jarenlang luisterplezier gaat voorzien.

Oke, de noise-cancelling kent een licht ruisje . Maar onder aan de streep hebben de heren van B&W een koptelefoon gemaakt waar ze trots op mogen zijn. Ik ben dat in ieder geval zonder enige twijfel!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Michiel Schuur beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goed gebouwd
  • Erg Comfortabel
  • Super geluid
  • Noise Cancelling
  • Stijlvol

THE BAD

  • Ruisje bij Noise Cancelling zonder iets af te spelen
Michiel Schuur
nom nom nom.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram