Zet Apple, Intel aan de kant?

Chipfabrikant Intel krijgt in 2020 opnieuw een zware klap. Het bedrijft raakt zo’n 5% van haar afzetmarkt kwijt. Apple lijkt van plan het Amerikaanse merkt te dumpen.

Apple begon ooit met de PowerPC processor

In 1991 werd het bedrijf AIM opgericht. Een fabrikant van processoren. AIM stond voor Apple, IBM en Motorola. Deze fabrikant produceerde chipsets voor Apple computers, maar ook voor producten als de Sony Playstation 3, de Microsoft Xbox 360 en de Nintendo Wii en Wii U.

De unieke chipsets zorgden er voor dat Apple een flink eind vooruit kon lopen op de concurrentie in de PC wereld. Toen het gat kleiner werd in 2005, besloot Apple de overstap te maken naar de processors van Intel.

Van mobiel naar desktop

Sinds de lancering van de iPod Touch en de iPhone, bouwt Apple al eigen mobiele chipsets en doet het dus wat het vroeger al deed met de PowerPC. Alleen nu volledig zelfstandig voor het eigen platform. Apple leidde hierdoor ook de overgang van 32-bit naar 64-bit processors voor smartphones en tablets. Bovendien gaf het Apple de ruimte om de release van nieuwe chipsets gelijk te stellen aan het moment waarop het nieuwe hardware presenteert.

Voor de desktops en laptops gaat Apple vanaf 2020 hetzelfde doen, als we Bloomberg mogen geloven. Een logische stap want ook nu kan Apple de chipsetproductie afstemmen op de momenten waarop het nieuwe hardware op de markt gaat brengen. Maar er is nog iets dat speelt.

Ontwikkelaars van software, moeten voor iedere chipset een nieuwe versie van de software schrijven. Een iOS app kan dus niet optimaal draaien op een Intel chipset. Dat verschil zou nu kleiner kunnen worden. Zeer waarschijnlijk maakt Apple gewoon grotere en sterkere versies van haar mobiele chipsets. Doordat de architectuur in grote lijnen gelijk blijft, kunnen dezelfde apps hierdoor op zowel computers als mobiele apparaten draaien. Dat maakt het leven voor ontwikkelaars een stuk gemakkelijker.

De vervanging

Er is nog een belangrijk voordeel voor Apple. Een nieuw platform zou de verkopen een flinke boost kunnen geven. Oudere Intel apparaten zullen veel sneller waarde verliezen. Zeker wanneer nieuwe apps niet meer op Intel chipsets werken. Ditzelfde zien we ook bij de oudere 32-bit iOS hardware die Apple enkele jaren geleden al afsloot. Op dat moment zaten de tabletverkopen zo goed als op slot. Apple kon in één klap zo’n 40% van de gebruikte laptops in functie, dus waarde, verminderen.

Gaat dit in de PC markt gebeuren?

In de PC markt zijn twee globale spelers die vechten om de markt. Het gaat om AMD en Intel. Beiden werken echter met een vergelijkbare architectuur. Hierdoor maakt het niet uit wat je koopt. Windows en Windows software zal doorgaans prima werken. Hoe dit met Linux zit durf ik niet te zeggen. De Linux markt is traditioneel veel meer versnipperd tussen verschillende besturingssystemen.

In de PC markt is het vooralsnog Windows dat richting geeft aan waar de markt heen gaat. En Microsoft is al jaren een zeer stabiele partij. Hierdoor kunnen Intel en AMD goed concurreren. We hebben de laatste jaren wel een omslag gezien van 32-bit naar 64-bit, maar dat lijkt tot nu toe weinig tot geen problemen op te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram