Het zijn de Russen die het als eerst hebben gedaan; een nucleaire energiecentrale bouwen die op zee drijft. Verschillende landen stoeien met het idee om zo wel nucleaire stroom op te wekken, maar de mens veilig te houden bij rampen.

Het ship waarop de energiecentrale is gebouwd heet de Academik Lomonosov. Het schip is gebouwd in St. Petersburg en is onderweg naar de Russische havenstand Murmansk. Daar zal het schip worden gevuld met radioactief materiaal zodat de reactors aangezet kunnen worden.

Eenmaal gevuld, vertrekt het schip richting de Noordpool. Het schip heeft een capaciteit van 70 Megawatt waarmee het een stad van 100.000 inwoners van voldoende energie kan voorzien. Het doel is de Russische stad Pevek van stroom te voorzien. In die regio is Rusland fossiele brandstoffen aan het winnen en de huidige nucleaire reactor in de stad is afgeschreven.

Hoewel misschien veiliger voor de mens, is Greenpeace heel wat minder vrolijk over de ontwikkeling. Een ramp met deze centrale kan het Noordpoolgebied zwaar beschadigen. Het ecosysteem is er erg fragiel.

Via Engadget foto door Anton Vaganov/TASS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.