Review: Ricoh Theta-V (4K 360-graden camera)

Hij werd al in september 2017 gepresenteerd, maar onlangs mochten we los met de Ricoh Theta-V. Een 360-graden camera met 4K resolutie. Een camera die zou moeten laten zien dat Ricoh sinds 2013 veel heeft geleerd. Beeldkwaliteit is inderdaad top, maar de software is nog steeds wat chaotisch.

Unboxing

We ontvingen de Ricoh Theta-V met een beschermhoesje, in bubbeltjesfolie. Geen consumentenverpakking, dus we kunnen je niet vertellen wat je bij de camera krijgt.

Design

Qua design zet Ricoh het ontwerp van 2013 nog steeds door. En waarom niet? Het is iconische en echt heel prettig wanneer je de camera uit de hand moet bedienen. Wel lijkt de coating die het plastic haar kleur geeft wat aan de dunne kant, gezien we al wel wat beschadiging zien. Maar misschien was de vorige reviewer gewoon heel lomp.

Bediening

De bediening gebeurd met de knoppen op de zijkant en de knop op de achterkant. De grote knop op de achterkant is de sluiterknop waarmee je foto’s neemt en video’s start en stopt. Aan de zijkant zit een modus om te kiezen tussen foto en video. We vinden er ook een knop om de WiFi aan of uit te zetten en de algemene power knop.

Aansluitingen

Onderop zitten de twee belangrijke aansluitingen. Een microfoon aansluiting zodat je er een goede, externe microfoon aan kunt hangen, een statief adapter en een micro-USB aansluiting. Ondanks dat deze nieuwe Theta-V hele strakke video’s in 4K schiet gaat de dataoverdracht nog steeds vermoeiend traag over een USB 2.0 aansluiting. Anno 2017 (toen werd hij gepresenteerd) had dit best USB-C mogen zijn. Maar dan moet er een duurdere chipset in en een duurdere plug op. Keuzes die je als fabrikant moet maken… Hoe dan ook, de microfoonaansluiting is zeer welkom.

Opnamen

Wat de Ricoh Theta-V technisch doet, is dat het de twee volle beelden van de lenzen op één 4K videobeeld zet. Dus op de video zie je twee bollen naast elkaar. Zo legt de camera al het beeld uit de twee lenzen vast. Wat irritant is, is dat de camera zelfstandig de witbalans bepaalt. Deels is dit goed te verklaren. Er zitten nauwelijks knoppen op en geen display. Een witbalans selector zou dus extra geld kosten. Als videobewerker kun je daar nog wel omheen tenzij… dit gebeurd midden in een opname. Heel lastig…

Android en iOS apps

Ga je deze bewerken op je smartphone, is er weinig aan de hand met de Theta apps. Die snappen het wel. Er is alleen wel een wildgroei aan Theta apps ontstaan bij Ricoh, dus het is een beetje uitvinden wat bij je past en wat je wilt.

Bovendien kun je niet met iedere app data overzetten. Ik moest de app voor de oudere Theta-S gebruiken om content van de Theta-V te halen. Daarbij is het zo dat je het overzetten niet op de achtergrond kunt doen. De WiFi chipetset lijkt enkel gebruik te maken van 2.4GHz. Dat is niet alleen goedkoper voor Ricoh om in te kopen, het is ook baggertraag. Zeker wanneer je de enorme 4K files om wilt zetten.

PC app

Ga je lekker power editen op de PC is dit een ander verhaal. Dan moet je deze video’s eerst converteren naar iets wat bijvoorbeeld Adobe Première snapt. Het eerste dat ik dan denk is dat je de Movie Converter App voor de Ricoh Theta-V moet hebben. Maar na installatie geeft die aan dat de video’s niet door de Theta-V zijn gemaakt. Huh, what!?

Het downloaden van de ‘Basic’ app blijkt de oplossing. Dit is een viewer voor de beelden, maar voor dat je ze kunt kijken gaat hij eerst de beelden omzetten. Deze omgezette beelden zijn de bestanden die je keurig in Adobe tools kunt bewerken. Overigens blijft de app tijdens het converteren op 0% staan tot hij klaar is met converteren. Dus hij lijkt vast te lopen… maar doet dit niet…

Het converteren

Let wel, zelfs op mijn Acer Predator laptop met een Intel Core i7 en Nvidia GTX1080 is dit best een traag proces en je kunt niet meerdere bestanden tegelijk laten converteren. Op de achtergrond een hele batch opnamen converteren zit er dus zeker niet in. Erg jammer voor de workflow.

De tool converteert de MP4 bestanden naar H.264. Dit is lekker gemakkelijk te bewerken in alle programma’s maar… je verliest echt wel wat scherpte ten opzichte van H.265. Waarom uitgerekend dit cameramerk kiest voor H.264 lijkt een raadsel, maar ook daar kan de prijs van de chipset een rol gespeeld hebben. Is het een enorm verlies, nee dat niet.

Nu zit er om de twee zwarte bollen natuurlijk veel zwarte ruimte. Die wordt nu opgevuld, dus effectief verlies je hier wel wat pixels natuurlijk. Niet getreurd, het eindresultaat is nog steeds erg scherp. Van de upscaling op met name de buitenste pixels merk je eigenlijk niets.

Waarom converteert de camera de beelden niet direct tijdens het opnemen? Ook dat is weer een stuk besparing aan de kant van Ricoh. De chipset zou veel meer rekenwerk moeten doen en wordt weer een stuk duurder. Bovendien, zou je als gebruiker door hebben dat dit een besparing is? Ricoh hoeft zich overigens niet te schamen. Een groot deel van de 360-graden camera’s werkt op deze manier.

Tip: Adobe Premiere

Voor Adobe Premiere kun je via het plusje rechts onder de viewer de knop om sferische beelden te bewerken toevoegen. Nu kun je direct bewerken en ook teksten en plaatjes toevoegen op een manier dat dit goed past in het sferische beeld.

Tip: Andere editors

Wanneer de beelden zijn geconverteerd, kun je eigenlijk iedere editor gebruiken voor het reguliere knip- en plakwerk. De meeste overloopjes komen ook goed zichtbaar door op deze video’s. Alleen moet je op het einde wat metadata toevoegen zodat YouTube snapt wat voor’n filmpje je probeert te uploaden. Hiervoor gebruik je de Spatial Media Converter. Top tool!

Tip: Wil je ook zo’n leuk logo onderop de video? Wij maakten hem met Nadir Patch.

Beeldkwaliteit

En dan de beeldkwaliteit. Die is best indrukwekkend. Zeker in donkere ruimten zien we het effect van de grote lenzen en grote beeldsensor erg goed. In onze video, die we tijdens de Dutch YouTube Gathering 2018 (#DYTG2018) hebben opgenomen zien we hoe enorm flexibel de camera met zowel volle zon als donkere partijen om gaat. Alleen scherpte is echt een probleem voor de camera. Wellicht omdat we het beeld enorm moeten dewarpen om het op ware 4K resolutie te zetten. Toch is het echt al veel beter dan wat de eerdere modellen wisten te presteren.

Accessoires (die we niet getest hebben)

Opvallend is dat Ricoh inmiddels een leuke lijn accessoires lijkt te hebben. Kwalitatief kunnen we er niets over zeggen maar… er is een onderwater behuizing. Hoewel er geen kleurfilters op zitten om het beeld te neutraliseren (mist het gros van de concurrenten ook), kun je er 30 meter de diepte mee in. Daarnaast is er een 3D microfoon waarmee je dus surround sound of spatial audio kunt opnemen. Die is maar iets goedkoper dan de camera, maar geeft de camera wel weer pluspunten ten opzichte van de concurrentie.

Conclusie: Ricoh Theta-V

De beeldkwaliteit die Ricoh met haar Theta-V 360-graden camera neerzet mag wat mij betreft de nieuwe benchmark zijn voor wat je als 360-graden filmer minimaal aan kwaliteit uit een camera wilt halen. Alle oude 4K 360-graden camera’s kunnen voor mijn gevoel meteen de deur uit. De beeldkwaliteit is top, maar…

De softwarematige ondersteuning van Ricoh is na 5 jaar nog altijd zeer rommelig. Het werkt, maar het werkt niet prettig. Ook zien we enorme besparingen op de hardware. Ricoh komt er mee weg omdat er gewoon niet veel goed aanbod is en uiteindelijk gaat het toch om de kwaliteit van het beeld. Dat is een enorme stap vooruit. Het relatief lage cijfer komt vooral door de rommelige apps en het verlies aan focus.

Ricoh Theta-V kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Het gebruiksgemak ligt hoog
  • De beeldkwaliteit maakt me echt enorm blij

THE BAD

  • Trage bestandsoverdracht over 2.4GHz WiFi
  • Trage bestandsoverdracht over USB 2.0
  • Niet alle apps werken
  • De rest werkt niet echt goed of duidelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ricoh Theta-V kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl