Review: Sangean WFR-30 (DAB+ Internetradio)

Sangean WFR-30 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

De Sangean WFR-30 is een internetradio met een houten kast. Met dit apparaat heb je de beschikking over meer dan 15.000 internetradiozenders, maar ook DAB+, Spotify en FM behoren tot de opties.

Discussie; Is een internetradio van deze tijd?

Een wat uitzonderlijk begin voor een review, maar het is simpelweg een punt dat aangesproken dient te worden. Het is een legitieme vraag om te stellen of een internetradio wel van deze tijd is, in een tijd dat we ook gebruik kunnen maken van zeer degelijke alternatieven als bluetoothspeakers (van een wat groter formaat), multi-roomspeakers en de functionaliteit die we hebben via smarttelevisies en de decoders van onze TV-providers. De nadelen van de decoders en televisies zijn makkelijk te verzinnen (o.a. stroomverbruik, bediening waarvoor de televisie aan dient te staan, niet te verplaatsen), echter in de prijsklasse van de Sangean WFR-30, wat toch een optie is uit een hoger segment onder de internetradio’s, zijn een paar zeer degelijke opties te krijgen onder de multiroom- en bluetoothspeakers.
De reden dat we ervoor hebben gekozen een internetradio onder de loep te nemen, was simpelweg omdat we merken dat er nog altijd een behoefte is onder een groep mensen om een toegewijd apparaat te hebben dat toegepast wordt voor één specifiek doel. Deze (veelal een oudere) groep mensen heeft geen behoefte aan bediening via een app op een telefoon of tablet en wil gewoon een apparaat aan kunnen zetten en naar muziek luisteren.

Nu kun je uiteraard stellen dat je net zo makkelijk een app kan opstarten en een zender kan selecteren vanaf een telefoon welke ook beter te bekijken is voor een gebruiker met bijv. slechte ogen. Daarnaast is de ervaring is meer ergonomisch omdat het op afstand kan; dus vanaf de bank, in bed, in bad, noem maar op. Onbekend bij velen is echter het gegeven dat deze draadloze speaker-functie ook door veel internetradio’s (waaronder de WFR-30) geboden wordt via de Undok-app (zie verderop in de review). Wat internetradio’s niet hebben is zoals multiroom-speakers, de mogelijkheid om via meerdere apparaten dezelfde audio uit te geven. Daar staat echter voor internetradio’s de mogelijkheid tegenover dat het apparaat puur als zelfstandige internetradio gebruikt kan worden.

Deze specifieke radiofunctionaliteit is populairder dan velen denken. Veel gebruikers hebben niet eens een smartphone of tablet, of vindt men het enkel interessant om te bellen en te appen en wil specifiek nièts meer doen met het toestel dan alleen dat. Een smartphone is voor hen een telefoon welke geen centrale functie inneemt in hun digitale leven voor meer dan alleen functionaliteit die zij eraan toeschrijven. De Undok-app wordt door velen onder deze groep derhalve niet eens gebruikt.
Dus is een internetradio van deze tijd? Jazeker. Na ervaring met de WFR-30 durft uw reviewer zelfs de stelling aan dat voor een veel bredere groep dan hierboven omschreven het interessanter kan zijn dan andere draadloze speaker-oplossingen.

Unboxing

In de doos vinden we:
- Handleiding in papiervorm en op CD
- Introductiefolder voor Spotify premium
- Verklaring dat het apparaat voldoet aan alle Europese richtlijnen omtrent straling
- Adapter
- En het apparaat zelf.

WFR-30

Het apparaat is sober vormgegeven en zou in ieder interieur moeten passen. Het formaat van het apparaat is 171 mm x 249 mm x 118 mm (resp. hoogte, breedte, diepte) en het gewicht 1,7 kg. De case is vervaardigd van hout, terwijl de voorkant bestaat uit plastic elementen. Er is gekozen voor een soort plastic laag aan de voorzijde welke naar mijn idee moet lijken op ‘brushed’ aluminium, een keuze waar we persoonlijk geen groot fan van zijn. Niet alleen is het kwetsbaar en krast het snel, het laat ook snel vlekken zien. De knoppen zijn eveneens van plastic en voelen prima aan. De feedback is degelijk en er is geen geratel wanneer je met je vingers over de knoppen glijdt.

Het scherm komt prima over. We hadden liever gezien dat men gekozen had voor een wat bredere rand rondom het veld waarin de tekst en afbeeldingen getoond worden, omdat wanneer je enigszins van de zijkant naar het scherm kijkt, dus onder een niet al te scherpe hoek, de uiterste zijden wat wegvallen, inclusief het laatste cijfer van de tijd.

De weergave is echter prima. Er is een duidelijke kleur-waas te zien wanneer onder een bepaalde hoek naar het scherm gekeken wordt. Bekeken van de ene kant is een tekst geel, terwijl wanneer je naar de andere kant loopt, deze oranje wordt. Op zich niet de bedoeling, maar aangezien de weergegeven tekst duidelijk blijft, kan ik me er niet aan storen. Persoonlijk vind ik het eigenlijk wel een grappig effect.

Vanaf links oranje, vanaf rechts geel

De gekozen weergave voor het wifi-bereik moesten we even aan wennen. Zoals op de foto’s te zien is, kiest Sangean voor een witte basis en vervolgens donkere bogen (maximaal twee) om het aantal golven te maken waarmee de sterkte van het bereik weergegeven wordt. In eerste instantie dachten we dat dit wilde zeggen dat het witte puntje een minimaal bereik betrof dat de WFR-30 ontving, en de twee donkere golven erboven, niet-ingevulde golven waren die wit zouden worden wanneer het bereik wèl goed was. Het blijkt echter dat die donkere golven gewoon onderdeel zijn van de reguliere weergave.

De WFR-30 ondersteunt naast de reguliere 2,4 GHz wifi-frequentie ook de minder druk bezette 5 GHz-frequentie. Voor een apparaat dat voortdurend gebruik maakt van de verbinding, een belangrijke positieve eigenschap, omdat deze zo niet interfereert met de drukker bezette 2,4 GHz frequentie waar de meeste andere draadloze apparaten op zullen werken. Op deze manier wordt bijv. de snelheid van het downloaden op een bijvoorbeeld notebook of tablet via het wifi-netwerk niet negatief beïnvloed wanneer ook de radio aan staat (tenzij het downloadende apparaat ook via de 5 GHz band werkt uiteraard).

Functionaliteit

De primaire functionaliteit van de WFR-30 zal voor de meeste gebruikers de internetradio-optie betreffen. 15.000+ zenders die je tot je beschikking hebt, van over de hele wereld. Verder is er de optie voor FM (met RDS) en DAB+ als het om de radiofunctionaliteit gaat. Voor alle drie de radioprotocollen is het mogelijk om vijf zenders op te slaan.

De WFR-30 biedt echter ook stream-mogelijkheden via Spotify en de ondersteuning van DLNA, wat betekent dat je via je computer of de Undok-app (verkrijgbaar voor iOS en Android) muziek naar de WFR-30 kan streamen. De DLNA-functionaliteit kan ook vanaf het apparaat zelf gebruikt worden om audiobestanden af te spelen die in het netwerk te vinden zijn. Inloggen op een met een wachtwoord beschermde locatie is echter niet mogelijk.

Aan de achterzijde van het apparaat vinden we een aux-in-aansluiting (om bijv. een telefoon of mp3-speler aan te sluiten waarmee via de speaker van de WFR-30 het geluid weergegeven kan worden), line out (om bijv. een versterker of opname-apparaat aan te sluiten waarbij de WFR-30 als geluidsbron dient) en hoofdtelefoon-aansluiting.

De software op de WFR-30 biedt verder de mogelijkheid voor het instellen van twee verschillende wekkers.

Werking

Ok, klinkt allemaal erg goed, maar werkt het allemaal wel een beetje? Eerst het slechte nieuws. Het wifi-bereik van de Sangean laat het nodige te wensen over. De verbinding is niet altijd stabiel te krijgen en ondanks dat de router in mijn geval in dezelfde kamer staat als het apparaat zelf, is het ontvangst niet altijd maximaal.
Het verbinden met een radio-zender verloopt soms erg traag en dat proces valt verder niet te annuleren, zelfs niet met de standby-knop. De gebruiker moèt dus wachten totdat het apparaat verbinding heeft of bevestigt dat deze mislukt is; tot die tijd accepteert het apparaat geen input.

De Undok-app maakt het een en ander wat makkelijker, maar ook de connectie tussen de Undok-app en de WFR-30 is niet betrouwbaar te noemen. Verder lijkt het snel navigeren door de app de verbinding ook van de wijs te brengen. Dit maakte voor uw reviewer het instellen van de Sangean een frustrerende bezigheid. De meldingen ‘re-connecting’ en ‘connection lost’ zijn tijdens het testen te vaak gezien. Twee verschillende routers zijn geprobeerd, op zowel 2,4 als 5 GHz, beiden in dezelfde kamer als de WFR-30.

Maar goed, op een bepaald moment hebben we de WFR-30 toch aan het werk gekregen. Onduidelijk is hoe, aangezien er niets veranderd is in de configuratie van zowel de WFR-30 als het betreffende wifi-netwerk, maar het werkt. Op het moment dat de Sangean naar behoren werkt biedt het een prettige ervaring. In de Undok-app is alles te vinden (de noodzaak om niet te snel door de app heen te navigeren blijft echter bestaan), en het toevoegen van zenders is als je een beetje bekend bent geraakt met de app, een fluitje van een cent. De connectie met nieuwe zenders is binnen een paar seconden bewerkstelligd en is gewoon stabiel.
DAB+ en FM werken naar behoren en zonder problemen. Het bereik van de WFR-30 is in dit opzicht alles wat je ervan kan verwachten.

Interface

De interface van de Sangean WFR-30 zal weinig gebruikers echt verwarren wanneer er even de tijd voor genomen wordt. Wel moeten uiteraard eerst zaken als het wifi-netwerk geconfigureerd worden. Maar wanneer een gebruiker hiertoe in staat is, zou deze eveneens in staat moeten zijn de WFR-30 verder te configureren. Ook is het uiteraard mogelijk dat een ander dit voor de uiteindelijke gebruiker doet en de eindgebruiker simpelweg uit de favorieten kiest of zich een specifiek onderdeel van het menu eigen maakt en daarmee nieuwe zenders benadert.

Feitelijk wordt in het menu dezelfde structuur gebruikt als die we in alle internetradio’s tegenkomen. Zoals met de meeste internetradio’s kan er ook gebruik gemaakt worden van de Frontier Silicon Radio Portal. Dit is een website waarmee je al je favoriete internetradiostations kan organiseren en ook toe kan voegen aan een internetradio die je thuis hebt staan. Radiozenders die niet via de interface te vinden zijn, kunnen handmatig toegevoegd worden. Dit vergt echter wel enige technisch inzicht in hoe de adressen van die streams in elkaar zitten.

Uiteindelijk blijft de beste tip echter wel om gewoon te leren omgaan met de Undok-app. Dicht bij de radio gaan zitten om middels de knoppen en het kleine schermpje te rommelen is een ervaring waar zeker op de langere termijn niemand vrolijk van wordt.

Geluidskwaliteit

Het geluid dat uit de WFR-30 komt is gewoon erg prettig te noemen. De houten case dient als klankkast voor de speaker en woofer en deze laat duidelijk van zich spreken. De audio klinkt vol en warm en over het gehele bereik van lage naar hoge tonen, presteert het apparaat zeer goed. De prestaties blijven over het volumebereik ook vrij constant. De signatuur zou ik omschrijven als neutraal. Er is wel een equalizer aanwezig waarmee een geluidsprofiel ingesteld kan worden, waarmee de signatuur aangepast wordt voor jazz, rock, film, klassiek, pop of nieuws. Daarnaast kan de bas en trebble in een los profiel aangepast worden naar eigen voorkeur.

Conclusie

De conclusie na de uitgebreide ervaring die we hebben kunnen opdoen met de Sangean is een meerledige.

Binnen de normen die gelden voor wat een internetradio moet zijn, kan de Sangean WFR-30 als een prima optie gezien worden. Ja, bij het initieel opzetten van het apparaat hadden we connectieproblemen. Echter toen dit eenmaal voor elkaar was, heeft het apparaat zelden nog een krimp gegeven in dit opzicht. Het geluid is meer dan prima (en kan de competitie prima aan met multiroomspeakers in hetzelfde prijssegment) en het apparaat laat zich makkelijk bedienen middels een toegankelijke interface en de Undok-app die op zich prima werkt, zolang er maar niet te veel van de connectie verwacht wordt (lees: er rustig aan gedaan wordt met het kiezen van opties en veranderen van zenders). Dus binnen dit kader kan de WFR-30 gewoon als een aanrader genoemd worden.

Betekent dit dat de WFR-30 ook een betere optie zal zijn dan een multiroomspeaker in dezelfde prijsklasse? Zoals met zoveel zaken gaat het hier om afwegingen die van de persoon afhankelijk zijn. Uiteraard heeft de WFR-30, anders dan de multiroomspeakers, niet de optie om samen met meerdere apparaten tegelijkertijd hetzelfde af te spelen. Verder zijn andere systemen minder afhankelijk van een specifieke app zoals de WFR-30 afhankelijk is van de Undok-app. Daarnaast is de verbinding tussen mobiel apparaat en multiroomspeakers stabieler en biedt het meer functionaliteit zoals de compatibiliteit met specifieke apps die uitgaan van standaardprotocollen als Chromecast Audio.

Echter, wanneer het puur en alleen gaat om het op afstand kunnen spelen van muziek, dan is er een grote kans dat de WFR-30 100% van je draadloze speaker-behoeftes weet in te vullen middels de Undok-app. En dan heb je voor het geld niet alleen een apparaat dat qua audio goed presteert, maar ook de mogelijkheid biedt om als zelfstandig apparaat gebruikt te worden, waarbij de tussenkomst van een telefoon of tablet en voor de bediening en een specifieke app voor de content, niet perse nodig is.

Sangean WFR-30 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Degelijke geluidskwaliteit
  • Internetradio, DAB+, FM èn streamingmogelijkheden van eigen audiocontent over wifi met één apparaat
  • Sober uiterlijk geschikt voor iedere omgeving

THE BAD

  • Mogelijk problematische connectie
  • Kwetsbare uiterlijke afwerking voorpaneel
Rajesh S. Chaitram

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram