Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hands-on: Dyson V10

We zijn in Parijs, waar Jake Dyson gistermiddag de Dyson V10 presenteerde. Inmiddels hebben we al wat tijd gehad voor een hands-on. Niet met een laf handje rijst op de vloer, maar in opstellingen die de echte kracht van de machine moeten laten zien.

HEPA Filter

Natuurlijk heb ik, net als Jake zelf, wat linzen van verschillende vloeren mogen opzuigen. Maar de echte tests gaan veel verder. Bijvoorbeeld in onderstaande opstelling waarin we de kwaliteit van het HEPA filter hebben mogen ervaren. Dit in een speciale, transparante doos die wordt volgepompt met rook. Rook uit een rookmachine zoals deze ook in discotheken wordt gebruikt. Bij het leegzuigen ruik je de rook nog wel iets, maar er komt geen rook meer uit het filter. De rookvloeistof die is verneveld, wordt dus helemaal opgevangen door het filter.

Zuigkracht op de lange termijn

In een tweede test gaat het om de effectiviteit van de 14 cyclonen die in de machine zitten. Bij een stofzuiger met filter, neemt de zuigcapaciteit af naarmate de zak en het filter zich vullen met stof. Nog problematischer wordt het wanneer het stof de motor bereikt. Het systeem in de Dyson V10 zorgt er voor dat de zuigcapaciteit in stand gehouden blijft.

Zuigkracht in het algemeen

En dan de krachtmeting. Links een Dyson V8, rechts de Dyson V10. En de V10 heeft een MAX stand die nog een stuk sterker is dan die van de V8. In de waterkolommen zien we het verschil in zuigkracht. En laten we eerlijk zijn, die MAX stand heb je in de praktijk al lang niet meer nodig bij de snoerloze stofzuigers van Dyson. Maar het verkoopt lekker omdat je op papier een enorme zuigkracht hebt.

Hygiëne bij het legen

Wat ook opvallend is, is hoe het systeem wordt geleegd. De Dyson V7 en Dyson V8 waren al een enorme verbetering ten opzichte van het oude systeem. Voor het eerst werd het binnenste filter goed toegankelijk. Met de Dyson V10 is het systeem verder geperfectioneerd.

Eerste indruk

De eerste indruk van de Dyson V10 is zeer goed. Dat moet ook wel, want dit model gaat veel veranderen voor het bedrijf. Vanaf dit moment gaat Dyson niet langer investeren in de ontwikkeling van stofzuigers met snoer. De productie gaat nog door zolang de verkopen er zijn, maar de bekende enorme ballen krijgen geen opvolging meer. Dyson gooit haar strategie dus totaal om.

Als ik heel eerlijk ben, mis ik de klassieke stofzuigers al jaren niet meer in het huishouden. Het is Dyson all the way en met de V10 groeien ook mijn verwachtingen. Een nog schoner huis, maar vooral een nog langer uithoudingsvermogen en nog minder snel naar de container om het ding te legen. Binnenkort weet ik hoe het echt is. De tests in de opstellingen waren in ieder geval veelbelovend.

Dyson V10 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.