Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dyson’s V10 snoerloze stofzuiger met krankzinnige specs

We zijn in Parijs, op een prachtige locatie. Hier laat Dyson zien dat het stofzuigen compleet gaat veranderen. De nieuwe V10 motor is het einde van de stofzuiger met snoer… in ieder geval voor Dyson.

De evolutie van snoerloos zuigen

Sinds de eerste modellen, volgen we de snoerloze stofzuigers van Dyson al en zijn we verbaasd over wat het bedrijf weet neer te zetten. De laatste jaren volgen de nieuwe digitale motoren elkaar in rap tempo op. Zagen we vorig jaar de introductie van de V6 en V8, zijn dit jaar de V7 en nu de V10 aan de beurt.

Het einde van de sledestofzuiger

En die V10 is waar het vandaag allemaal om draait in Parijs. Dé reden dat Dyson de pers uit heel Europa heeft ingevlogen. De V10 luidt het einde in van Dyson’s stofzuigers met snoer. Hoewel Dyson bestaande modellen voorlopig wel blijft produceren, komen er geen nieuwe modellen meer van de traditionele sledestofuiger. De V10 heeft de toekomst.

De V10 digitale motor

Het draait vandaag dus allemaal om die nieuwe V10 motor. Een motor die een enorme sprong maakt vanaf de V8 motor die in de gelijknamige snoerloze stofzuigers van Dyson te vinden was. De motor die de snoerloze stofzuiger voor ons gevoel al gelijkwaardig maakte. Niet dus. Het kan beter.

Met 125.000 rotaties per minuut, loopt de V10 een stuk harder dan de oudere motoren van Dyson. Dit terwijl de motor in gewicht met de helft is gereduceerd. Hierdoor loopt hij gemakkelijker. Een groot deel van het geheim van de zuigkracht zit echter om de motor heen.

Dyson heeft de nieuwe V10 Cyclone stofzuiger voorzien van temperatuur- en luchtdruksensoren. Deze luchtdruksensoren zorgen ervoor dat de motor zich aanpast aan de luchtdruk in huis. Hierdoor moet het zuigresultaat consistent zijn of je nou op een berg of in een dal woont. Hoe dit precies zit, vragen we nog na aan één van de designers. Hier lees je morgen meer over.

Omdenken in design

Voor het eerst sinds de lancering van Dyson’s (toen nog) DC snoerloze stofzuigers, heeft Dyson het ontwerp grondig aangepast. De cyclonen worden 90-graden gedraaid. Hierdoor maakt de luchtstroom een snelheid tot 190 kilometer per uur. Hierdoor kunnen de cyclonen de lucht nog effectiever filteren. Het nieuwe systeem filtert tot 99,97% van de allergenen en fijnstof tot 0,3 micron. Het stofreservoir is nu 40% vergroot.

Enorme accuduur

Met de V8 waren we blij dat we 45 minuten gebruiksduur konden behalen. Uiteraard zonder de MAX stand te gebruiken. De nieuwe V10 haalt een uur gebruiksduur op een enkele acculading. Een deel van dit langere uithoudingsvermogen zal mogelijk niet uit de verbeterde accu komen, maar uit de motor. Deze is de helft lichter gemaakt. Er is in theorie dus minder energie nodig om deze te laten draaien.

Accessoires

Het lijkt erop dat Dyson nog niet meteen met nieuwe accessoires komt. We zien op het oog dezelfde (gemotoriseerde) zuigmonden die we op de V7 en V8 modellen hebben gezien. Die zijn daarmee uitwisselbaar.

Beschikbaarheid

Bij Hudson’s Bay zijn de V10 stofzuigers per vandaag te koop. Andere winkels volgen vanaf 12 maart. Er komen vier modellen met een prijsrange van €529 tot €629.

Bol.com kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.