Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WD My Cloud Home Duo (NAS)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Zeer gemakkelijk in gebruik te nemen
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Prima performance, zeker ook bij streaming
 • RAID zorgt er voor dat je altijd een backup hebt

THE BAD

 • De Sonos app is niet beschikbaar buiten de VS, maar is met Plex ook compleet onnodig
 • De Alexa app is helaas ook in Beta, maar ook deze functionaliteit kan Plex overnemen
 • De WD Discovery app is niet zo heel duidelijk over hoe je de My Cloud Home erin integreert

Het is misschien wel de mooiste NAS die ik in de laatste jaren heb gezien, de WD My Cloud Home Duo van Western Digital. Een NAS met twee WD RED harddrives erin gericht op iedereen die niet al te technisch is.

Unboxing

In de doos van de WD My Cloud Home Duo vinden we de NAS, een adapter en een netwerkkabel. De documentatie bestaat eigenlijk uit één papiertje dat aangeeft dat je naar mycloud.com/hello moet gaan met de browser. Daar heb je als fabrikant een enorm vertrouwen in jouw eigen product voor nodig en dat waardeer ik wel.

Installatie

De WD My Cloud Home Duo is echt gemaakt voor dummies. Terwijl jij nog aan het overwegen bent om via jouw PC, tablet of smartphone de installatie te starten, heeft jouw NAS zich al lang aangemeld bij mycloud.com. Jouw IP adres is dus al bekend. Wanneer jij op de site jouw code op het papiertje invult, is het een kwestie van een paar vragen beantwoorden. Daarna staat de NAS al voor je klaar.

Aan het einde van installatie krijg je overigens een aantal download voorstellen. Daar praten we je verderop doorheen.

De rol van WD RED drives

Natuurlijk rust WD haar eigen NAS systemen met haar eigen harddrives uit. En natuurlijk pakken ze dan de WD RED drives. Deze drives bevatten een eigen firmware waarmee ze geoptimaliseerd worden voor gebruik in NAS systemen. Performance, energieverbruik en slijtage worden in lijn gebracht met wat je van een NAS verwacht; een lang uithoudingsvermogen en lage kosten. Wij hebben in het verleden alleen de Pro versie van deze drive getest. Je mag binnenkort een test van deze reguliere 4TB WD Red drive verwachten.

Design

Maar eerst, hoe ziet de WD My Cloud Home Duo eruit? Qua vormgeving wijkt WD totaal af van het design dat ze voor haar andere NAS systemen gebruikt. Niet de sierlijke ronde vorm van de My Cloud Expert series en al helemaal niet het industriële uiterlijk van de My Cloud Expert series.

De WD My Cloud Home Duo is mooi. Vormgegeven naar de My Passport serie die eind 2016 een compleet nieuwe vormgeving kreeg. Het is allemaal plastic, maar wel erg mooi plastic.

De status LED gloeit aan de voorkant ook prachtig tussen de twee delen van de NAS. De enige knop die je nodig hebt, zit aan de achterkant weggewerkt, ook heel sierlijk. Van alle kanten mooi dus.

WD My Cloud Home of WD My Cloud Home Duo

Tegelijk introduceerde Western Digital de WD My Cloud Home en de WD My Cloud Home Duo. Het verschil tussen de twee is het aantal lades voor harddrives die erin zitten. Bij de WD My Cloud Home Duo zijn dit er twee, bij de WD My Cloud Home is dit er maar één.

Heb je slechts één drive, moet je zelf aan backups denken. Als jouw WD RED harddrive dan kapot gaat, is er geen tweede meer die het overneemt.

Bij de duo staan de twee drives standaard in een RAID opstelling. Dat wil zeggen dat ze elkaar spiegelen. In ons geval testen we de 8TB versie. Die heeft twee harddrives van 4TB. Standaard spiegelen die elkaar. De daadwerkelijke gebruikscapaciteit is dus 4TB. Ik kan daar wel 8TB van maken, maar dan moet ik dus zelf aan een backup denken.

Ben je van plan een My Cloud Home NAS in gebruik te nemen voor bestanden die je niet wilt verliezen, raden we je altijd aan de Duo te kopen en de twee drives in de standaard RAID instelling te blijven gebruiken.

Android App

Aan het einde van de installatie krijg je de mogelijkheid een Android of iOS app te downloaden. De Android app laat het toe om Plex te installeren en om bestanden op de WD My Cloud Home Duo te beheren. De app werkt snel en intuïtief. Ook het overzetten van bestanden van jouw smartphone naar de WD My Cloud Home Duo verloopt gesmeerd. Een prima ervaring dus.

PC app

Voor de PC laat de installatie wizard je de WD Discovery app installeren. Juist bij de WD Discovery app is het handig als WD wel een stukje documentatie zou bijvoegen. De focus van WD Discovery ligt namelijk op externe USB drives. Alle apps die je krijgt aangeboden, werken dus niet met de WD My Cloud Home Duo.

Wanneer je inlogt via het hamburger icoontje rechtsboven, veranderd het verhaal. Na inloggen verschijnt jouw WD My Cloud Home Duo in het overzicht. Ook is het mogelijk om populaire cloud diensten en sociale netwerken toe te voegen.

Zo is het mogelijk om automatisch foto’s en video’s van Dropbox, Google Drive, OneDrive, Amazon Drive, Facebook en Instagram te synchroniseren naar de WD My Cloud Home Duo. Voor aanpassingen in de configuratie stuurt de app je gewoon door naar de Mycloud website en dat is prima. Van daaruit kun je gebruikers en apps als Plex instellen.

Media

WD biedt een enorm simpele gebruikservaring aan, dus het aanbod aan apps is ook echt gericht op het gezin en enigszins beperkt. Een bewuste keuze die prima bij het product past.

Om media te streamen vanaf de WD My Cloud Home Duo levert WD de mogelijkheid om een Plex app en een Sonos app te installeren. Let op; de Sonos app is in beta in de VS. Hebben we hier nog even niets aan.

Maar Plex kunnen we wel gebruiken. Wanneer je Plex gebruikt voor muziek, kan Sonos daar ook bij. Maar, Plex wil je natuurlijk vooral voor het beheer van jouw videocollectie. Geen enkel probleem voor deze slimme streaming dienst. Als je geen ondertitels laat mee streamen, kan Plex zelfs 4K videobeelden zonder al teveel problemen over het netwerk streamen.

Smart Home

Western Digital richt zich met haar WD My Cloud Home Duo ook al duidelijk op smart home integraties. De meest basale is de ondersteuning voor IFTTT. Daarmee is het mogelijk om vanuit verschillende andere diensten content automatisch naar de NAS te sturen. Handig!

Enkele voorbeelden zijn het sturen van foto’s van de Netatmo Welcome camera naar de NAS, maar ook Gmail bijlagen of foto’s van andere Facebook gebruikers waar jij in voorkomt.

Nog interessanter is de ondersteuning voor Alexa skills. Alexa heeft het er maar moeilijk mee om muziek vanaf een traditionele NAS te streamen, maar WD maakt het mogelijk. Maar ook nu weer alleen in de VS. Ook deze app is nog in beta en hebben we nog niet kunnen testen. Jammer, want Alexa is gewoon in Nederland en een hele hoop andere landen verkrijgbaar. Van de andere kant, ook hiervoor kun je Plex inzetten. Plex beschikt al langer over Alexa skills voor muziek.

Conclusie WD My Cloud Home Duo

In het NAS landschap zien we, ook voor consumenten, doorgaans toch best complexe producten. Je moet een beetje van netwerken afweten om die aan het werk te krijgen. Met de WD My Cloud Home Duo zien we iets totaal anders. Kun je gewoon met jouw smartphone installeren zonder al teveel na te hoeven denken. Bovendien is hij mooi genoeg voor een plekje in de woonkamer. Ja, er is eindelijk een NAS voor iedereen.

WD My Cloud Home kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

 1. Het lijkt allemaal heel mooi te zijn. Ik heb nu een ‘oude’ WD MyCloud die ik moet vervangen wegens het be-eindigen van ondersteuning. De auto upload [vanaf camera of ‘gallery’] heeft nooit goed gewerkt ‘in de wijde wereld’ alleen als je vebonden ben met je eigen lokale netwerk worden je genomen fotos [filmpjes, whats app bestanden e.d.] geupload. In deze review staat daar niets over, het zou perfect moeten lopen [volgens WD] maar is dat zo?

 2. Ik wil mijn WD TV Live hub (eindelijk) vervangen.
  Ik gebruik deze vooral voor (opslaan en) weergeven van foto’s, film(pje)s en muziek op mijn smarttv.
  Wat is voor mij de beste oplossing ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.