Bas
Bas

Review: Honeywell Lyric T6R Slimme thermostaat

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gebruiksvriendelijk
  • Handig
  • Kostenbesparend

THE BAD

Thuiskomen in een koud huis, niets is erger dan dat onbehagelijke gevoel. Gelukkig heeft Honeywell met de T6R een slimme oplossing om altijd fijn thuis te komen. Of deze slimme thermostaat de moeite waard is? Dat lees je hieronder.

Honeywell Lyric T6R

De Lyric T6R maakt onderdeel uit van de smart home lijn van Honeywell. Deze bestaat o.a. uit een beveiliging camera, een waterlekkage en vorstmeter en de T6(R) thermostaten. Honeywell is natuurlijk al jaren een gevestigde naam in verwarmingsland. De iconische gouden draaithermostaat heeft denk ik wel bij iedereen in huis gehangen. Met de T6R gooien ze het dus over een nieuwe boeg, deze wireless thermostaat is overal in het huis te plaatsen. Eventueel kan je de T6 versie aan de muur hangen.

De T6R wordt geleverd in een kubusvormige doos voorzien van afbeeldingen van de thermostaat, deze zender en afbeeldingen van de gratis te downloaden app. In de verpakking zit dus voor de volledigheid:

  •  T6R thermostaat
  • Zender
  • Ophangmateriaal voor het ophangen van de zender
  • Stekkermateriaal voor de zender
  • Handleiding en quick start in diverse talen

Het geheel ziet er zeer verzorgt uit en de eerste indruk is dan ook gelijk al goed.

Installatie

De T6R kan op zowel aan/uit als Opentherm cv-ketels worden aangesloten. De quickstart guide geeft een duidelijk overzicht van op welke wijze deze kabels aangesloten moeten worden op de CV. Wel is het handig om zeker te weten wat je doet, als je enigszins twijfelt zou ik het door een elektricien of ketelmonteur laten aansluiten. De bedoeling is dat je de zender koppelt aan de ketel en vervolgens kan je de T6R op een geschikte plaatst in het huis zetten. Belangrijk is om deze op een logische plaats neer te zetten, dus niet naast een raam, in de zon of een deur die vaak open en dicht gaat.

Eenmaal aangezet kan je de T6R installeren mede door de installatie van de Lyric app op je device. Je moet een account aanmaken en daarna kan je via de app de T6R verbinden met je thuis wifi netwerk. De installatie verloopt simpel, gebruiksvriendelijk en snel.

Gebruik

De thermostaat is natuurlijk in eerste aanleg voor het regelen van de temperatuur, dit kan op twee manieren. Je kan de temperatuur regelen door op deze in te stellen op het touchscreen van de T6R zelf of via de Lyric app. Maar dat is natuurlijk niet de reden waarom je een slimme thermostaat koopt. De Honeywell staat standaard op een reeds ingesteld schema. Dit schema loopt van maandag t/m vrijdag en het weekend apart. De basisinstelling is bijvoorbeeld: Verwarmen tot 20 graden van 06:30 tot 08:00 en daarna weer verwarmen van 17:00 tot 22:30. Uiteraard zijn al deze momenten zelf in te stellen naar eigen smaak. Afhankelijk van je voorkeuren kan het dus zelfs per dag instellen.

Een andere leuke feature is Geofencing, de T6R weet door de koppeling met je smartphone waar je bent natuurlijk. Je kan hem dus zo instellen dat als je binnen bijvoorbeeld een radius van 5 kilometer van je huis komt de thermostaat vast gaat verwarmen naar een aangename temperatuur. De Geofencing bepaalt aan de hand van je locatie en bewegingen of je thuis bent, slaapt of er helemaal niet bent. Op deze wijze kan de T6R dus altijd zorg dragen voor een aangename comfort en bespaar je geld door het uitschakelen van de verwarming als je er niet bent. Deze instelling is super simpel. Je geeft aan welke temperatuur je wilt hebben als je thuis bent, je slaapt of niet thuis bent en klaar!

Ook is er een aparte vakantiemodus, die kan je instellen als je je vakantie geboekt hebt en de Lyric regelt de rest. het enige wat je hoeft te doen is ook hier weer de gewenste temperatuur in te stellen. Nooit meer nadenken staat de verwarming nog aan en als bijkomend voordeel geen gas verspilling!

Connectiviteit

De Lyric T6R is te gebruiken met Apple homekit, Amazon Alexa, IFTTT en Google home. Bij de Apple homekit is deze dus helemaal te integreren in je smart home. Als je hem koppelt aan de Alexa of de Google home kan je de temperatuur regelen door dit tegen je Alexa of Google home te vertellen. De koppeling met IFTTT is natuurlijk ook erg handig, hier kan je diverse scaenario’s bedenken voor het gebruik van de thermostaat, bijvoorbeeld als het buiten onder de 10 graden is dan automatisch verwarmen naar 20 graden. Via IFTTT kan je mits compatible ook verschillende smart home producten aan elkaar koppelen in diverse scenario’s! Mocht je dit nog niet gebruiken ga het eens proberen het is echt handig en tof!

Conclusie

De T6R en daarbij de T6 van Honeywell zijn een handige en nuttige vervanging van uw huidige domme thermostaat. Eenmaal aangesloten op de CV ketel is het gebruik echt voor iedereen te doen. De app is intuïtief werkt gemakkelijk en het instellen van de diverse mogelijkheden is een een, twee drietje voor iedereen.

Honeywell Lyric T6R kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.