Review: Espressions Raclette Set ”SQUARE” (Gourmetstel)

Espressions EP1310 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Het zijn met name de kleinere merken die durven te spelen met de vormgeving van hun raclette setjes, maar kwaliteit blijkt daar toch echt een uitdaging. Bij de Espressions Raclette Set ”SQUARE” zien we toch echt de kwaliteit waar we op hoopten.

Unboxing

De verkopende websites kunnen wat onduidelijk zijn. Die vermelden met regelmaat dat de Espressions Raclette Set ”SQUARE” een set is voor 4-8 personen en laten ook twee units op één foto zien. Een doos bevat echter maar één Espressions Raclette Set ”SQUARE”, voor 4 personen dus. Met 4 pannetjes en met 4 gourmetlepels. Maar… als je er twee hebt, kun je ze aan elkaar knopen en kom je dus wel op 8 personen. Denk hier dus even aan bij aanschaf.

Design

Bij Espressions zijn ze duidelijk sterk in design. De Espressions Raclette Set ”SQUARE” is heel degelijk en praktisch vormgegeven. Stevig materiaalgebruik zorgt er bovendien voor dat alles premium aanvoelt.

Dit slimme design begint al bij een extra ‘verdieping’ op het gourmetstel. Bovenop gril je (dus daar zet je NIET je pannetjes neer), en meteen daar onder gril je in de pannetjes. Het echte raclette. Dus kaas smelten voor over het vlees dat er bovenop ligt. Of een pannenkoekje maken, een omeletje, uitjes fruiten etc. Hier in Nederland weten we hier wel raad mee natuurlijk.

Maar nog een stukje naar onder is nog een ruimte waar je pannetjes in kunt zetten. Echter is die niet verhit. Ideaal dus voor wanneer iemand het pannetje niet gebruikt of klaar is. Geen geklooi meer aan tafel met vieze, hete pannetjes. Heerlijk!

Dan nog een voordeel in dit design. Deze Espressions Raclette Set ”SQUARE” is een set voor vier personen. Ook met een hele kleine tafel, kun je hier compact om het gourmetstel heen zitten. Zeker wanneer je hem een achtste slag draait. Op een kleine vierkante tafel ga je dan veel slimmer met de ruimte om.

Thermisch

De grillplaat lijkt wat dikker dan we van verschillende merken gewend zijn. Hoewel hij iets langer lijkt op te moeten warmen, houdt hij zijn warmte langer vast. De warmtestraling omlaag, naar het pannetje, is niet mis. Spullen verbranden niet snel, maar het gaat wel hard. Wel zie je dat de punt die naar het midden van het gourmetstel zit, het snelst gaart. Het kan dus lonen om het pannetje tijdens de bereiding een kwart slag te draaien. Ook op de grillplaat weten de ingrediënten lekker vlot gaar te bakken.

Dat het vlot gourmetten is op de Espressions Raclette Set ”SQUARE” is alleen maar fijn. Niet dat ik zo snel mogelijk, zo vol mogelijk wil zitten (of van de familie aan tafel af wil). Nee, het gaat me om de gaarheid van het vlees. Hoe langzamer een grillplaat vlees verwarmt, hoe groter het risico dat kinderen genoegen nemen met vlees dat nog niet helemaal gaar is. Dit maakt het gourmetten dus een stukje veiliger.

Slim, slimmer, slimst

Maar het slimst is de mogelijkheid om de gourmetstellen met elkaar te verbinden. De Espressions Raclette Set ”SQUARE” gebruikt modulaire stroomstekkers zoals we deze van de computers kennen. Met randaarde dus. Doordat ieder stel een in- en uitgang heeft, kun je meerdere stellen aan elkaar knopen en zo, op één stopcontact voeden. Handig. Mocht je een flink langere stekker nodig hebben, kun je die in de meeste elektronicazaken ook wel vinden.

Een enkele Espressions Raclette Set ”SQUARE” verbruikt 680 Watt. De handleiding en de fabrikant geven aan dat je maximaal 2 setjes aan elkaar kunt koppelen. Gezien de meeste groepen in huis meer aan kunnen dan de 1.360 Watt die je dan trekt, zou je voorzichtig kunnen experimenteren met een derde. Voor ons was dat helaas niet mogelijk. En lukt het niet… kun je hem natuurlijk altijd nog op een andere stroomgroep in huis aansluiten. De modulaire gedachte is op deze manier echt heel interessant. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er geen stroom wordt doorgegeven wanneer een stelletje wordt uitgezet. Wordt het eerste setje uitgezet, schakelt het tweede dus ook uit. Jammer als daar net die ene vent zit die niet van stoppen weet ;-).

Schoonmaken

Helaas, de pannetjes en grillplaat zijn niet geschikt voor in de vaatwasser. Hebben we wel gedaan. Een aantal keer zelfs. Optisch lijken de pannetjes niet te worden aangetast, maar je voelt het verschil wel tussen een pannetje dat een paar keer in de vaatwasser heeft gezeten en een pannetje dat met de hand is gewassen. Ook de grillplaat laat een verschil zien. In beide gevallen wordt hij met gebruik wat doffer, maar met de vaatwasser is de degradatie veel beter te zien. Het is niet zo dat de materialen meteen uit elkaar spatten. Het heeft dus enkel met de duurzaamheid te maken.

Conclusie: Espressions Raclette Set ”SQUARE”

We zochten een slimmer gourmetstel voor aan tafel en eisten kwaliteit. Het Australische Espressions levert, moeiteloos. De Espressions Raclette Set ”SQUARE” is innovatief, maar vooral heel handig. Ga je aan de gourmet, dan is dit setje een heel goede investering en heeft zeker de voorkeur boven grotere systemen.

Espressions EP1310 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Handig, compact ontwerp
  • Handige plek om de hete pannetjes af te laten koelen
  • Goed schoon te maken
  • Handig te positioneren op tafel

THE BAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.