Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de American Made met 4 sterren.

The Good
  • Lekker vlot verhaal
  • Veel actie en humor
  • Sluit mooi aan op Narco's
  • Veel interessante extra's
The Bad
  • Tom Cruise is niet zo heel overtuigend in drama

American Made kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Heb je, net als mij, naar Narco’s gekeken? Dan heb je gezien dat Pablo Escobar sterk afhankelijk was van succesvolle drugskoeriers. In American Made speelt Tom Cruise de rol van Barry Seal, één van de topcouriers voor Pablo.

Colombia was in die dagen één grote puinhoop. Pablo had zijn drugsimperium terwijl de CIA en de DEA politieke spelletjes speelden rondom de jacht op Pablo en het communisme. Het is deze jaren waarin Barry Seal goed geld verdient als piloot in de commerciële luchtvaart. Hij vliegt van metropool naar metropool en int keurig zijn loon.

Al snel zien we hoe Barry Seal benaderd wordt door de CIA. Ze hebben goede piloten nodig voor de strijd tegen Pablo Escobar. Ook de DEA krijgt hem snel op het oog en voor we het weten is Barry Seal een smokkelaar geworden. Voor de goede kant wel te verstaan. Of tenminste, dat denkt hij.

Het gaat namelijk fout wanneer hij in Colombia een noodlanding moet maken. Op dat moment zijn het de mannen van Pablo Escobar die hem vinden. De druglord heeft Barry’s zwak voor geld kennelijk meteen door. Barry krijgt een aanbod om voor Pablo drug terug te smokkelen naar de VS.

Het leventje lijkt Barry Seal voor de wind te gaan. Hij en zijn vrouw genieten van het enorme vermogen dat Barry’s stunts het gezin oplevert. Toch komt hij door zijn werk steeds dieper in de problemen. We zien hoe het verhaal omslaat en Barry moet vechten voor zijn leven. Hoe het afloopt weten we natuurlijk allemaal al.

Regisseur Doug Liman heeft echt iets bijzonders geprobeerd te maken van American Made. Aan de ene kant zien we hele spannende stunts, aan de andere kant de vlotte humor die prima past bij een acteur als Tom Cruise. Minder geloofwaardig is Cruise als drama acteur. Tegenslagen passen gewoon niet bij de acteur, maar dat is wel waar het in American Made om draait. Dit maakt het lastig om de film echt een perfecte score mee te geven. Tom was gewoon niet de beste keus.

Extra’s

Vooral voor liefhebbers van de verhalen over de Colombiaanse kartels, is American Made een heerlijke film om in huis te halen. Op de Blu-Ray zitten zo’n 30 minuten aan extra’s. Daarbij is niet alleen veel aandacht voor het stuntwerk, maar ook voor de echte Barry Seal en het onrustige periode in Colombia. Een lekker half uurtje nagenieten dus.

Conclusie: American Made (Blu-Ray)

American Made is zeker luchtiger en spannender dan Narco’s, maar sluit verder perfect aan op die serie. We zien hoe de verleiding voor het grote geld een goede man op spectaculaire wijze de afgrond in trekt en hoe zijn verhaal op trieste manier tot een eind komt. We zien vuil spel, we krijgen de nodige humor. Heerlijk.

American Made kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.