Review: Alfawise S60 Ramenlap robot

Robots voor in huis , het klinkt futuristisch maar er zijn er steeds meer. We hebben jullie natuurlijk al een paar stofzuigrobots laten zien. Nu stuurde Gearbest.com ons de Alfawise S60 ramenlap robot. Of deze robot een absolute musthave is lees je natuurlijk in de onderstaande review op Gadgetgear.nl

Alfawise S60

Alfawise is een groot Chinees merk van elektronica , stofzuigers, tablets, tandenborstels, beveiligingscamera’s you name it, they make it. Een van de producten is natuurlijk deze ramenlapper. Die wordt geleverd in een keurige doos met daarin de volgende onderdelen:

 • De Robot
 • Spanningsadapter
 • Verlengsnoer
 • 16 microvezel doeken
 • 4 ringen om de doekjes overheen te spannen
 • Zekeringskabel
 • Quick start guide
 • Afstandsbediening

Het geheel ziet er netjes en compleet uit, er is duidelijk aandacht besteed aan de verpakking en de inhoud. Ook fijn dat er gewoon een normale stekker aan de adapter zit en we niet hoeven te prutsen met omvormers.

Installatie

De robot zit voor geinstalleerd in de de doos, dit betekent eigenlijk alleen dat de doekjes over de ringen gespannen zijn en op de S60 gemaakt zijn. Je bent eigenlijk ready to go. Wel adviseert Alfawise de interne accu even goed op te laden. Deze zorgt in geval van een stroomstoring dat de S60 nog een half uur aan je raam blijft kleven. Daarna zal deze het vacuüm verliezen en ter aarde storten. Handig is dus de zekeringskabel voor als je de ramen boven laat lappen.

Daarna is het een kwestie van de stekker in de S60 steken, hem op het raam te drukken en hem aan te zetten. De Alfawise zal door een vacuüm aan het raam kleven en e kiest met de afstandsbediening het gewenste programma. Als een soort wonder begint de S60 over te raam te kruipen en vuil te verwijderen.

Gebruik

Alfawise adviseert om een van de twee borstelkoppen in te sprayen met wat ramenreiniger. Niet te nat maken want dan kan de S60 geen vacuüm meer trekken op je raam. De afstandsbediening heeft een drietal knoppen voor de programma’s. Van links naar rechts, van rechts naar links en van beneden naar boven. Ook zijn er een mogelijkheid de robot zelf diverse richtingen op te sturen.

De S60 gaat in principe volledig autonoom je ramen over en herkent de kanten en begrijpt wanneer hij het volledige raam gelapt heeft. Het geheel is echt een bijzonder gezicht, je hebt het gevoel dat je in de toekomst leeft. En eigenlijk leven we daar al toch?

Belangrijk is dat je maar een van de twee borstels insprayed met schoonmaakmiddel, anders gaat de droge doek niet over het raam en krijg je strepen. Helaas is deze redacteur door schade en schande wijzer geworden.

Over het raam wat je in de gebruiksvideo ziet doet de Alfawise S60 ongeveer vijf minuten, dit klinkt lang, maar als je het zelf niet hoeft te doen valt het natuurlijk mee. De S60 maakt overigens een geluid van een kleine stofzuiger.

Alfawise heeft gelukkig een behoorlijk lang verlengsnoer meegeleverd met de S60. Hierdoor zijn grote ramen ook geen probleem. Eventueel zou je het geheel natuurlijk wel nog aan een verlengsnoer kunnen pluggen. In de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn om dat je boven vaak ook nog wel een stopcontactje over hebt.

Resultaat

Het resultaat van de rammenlapperij is bijzonder goed te noemen, hoewel eerst erg sceptisch viel mij dit heel erg mee. Er zijn geen strepen en de ramen zijn echt schoon. Wel heeft de S60 het wat moeilijk met echt grote dikke vlekken denk bijvoorbeeld aan vogelpoep. Het enige echt nadeel zijn de hoeken van de ramen, het is ook Alfawise niet gelukt iets ronds in een hoek te krijgen en helaas worden de hoeken van de ramen dan ook niet schoon. Wel is het bijzonder om te zien hoeveel vuil er van de ramen afgehaald wordt. De doek met het schoonmaakmiddel is behoorlijk vies al de S60 met het raam klaar is.

Missen we iets?

Nog mooier zou het natuurlijk zijn als de S60 zich zonder de stekker ook over het raam zou voortbewegen Helaas is denk ik het gewicht van een grotere accu een beperkende factor hiervoor. Aansluitingen op Wifi en smart home systemen lijkt me in deze niet echt wat toevoegen.

Conclusie

Alhoewel eerst erg sceptisch is de Alfawise S60 toch eigenlijk stiekem best een leuk apparaat. Hij reinigt de ramen zeer goed en is voor sommige woningen met grote ramen of appartementen echt een uitkomst. Je plakt hem even op je raam (vergeet hem niet te zekeren als je op een appartement woont) en drukt op een knop. Ramenlappen is nog nooit zo makkelijk geweest. Wel denk ik dat als dit doorontwikkeld wordt de resultaten nog beter zouden kunnen zijn. De Alfawise S60 is te koop bij o.a. Gearbest.com

kopen


→ Check de laagste prijs bij Gearbest.com

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Futuristisch
 • Handig
 • Hoef het niet meer zelf te doen

THE BAD

 • Stekker
 • Hoeken niet schoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Gearbest.com