We gaan weer een prachtig techbedrijf afschrijven aan het buitenland. Het machtige NXP Semiconductors valt in handen van het Amerikaanse Qualcomm.

NXP is een belangrijke chipmaker, zeker in de mobiele industrie. Zo is het bedrijf bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een groot deel van de productie van NFC chips voor smartphones. Daarnaast is het de eigenaar van Mifare, een systeem dat verschillende OV bedrijven in Europa gebruiken om reizigers te laten betalen.

Deze week heeft de Europese Commissie (EC) goedkeuring gegeven voor de overname. Er waren wel wat zorgen. Bijvoorbeeld over NFC. Vrijwel alle onderdelen van de techniek zijn nu in handen van de twee bedrijven. Daarmee zouden ze andere chipsetmakers zoals Samsung, Huawei en MediaTek de toegang kunnen ontzeggen. Qualcomm heeft een contract getekend waarin het laat weten 8 jaar lang de techniek compatible te houden voor de concurrenten.

Ook zal Qualcomm een deel van de NXP patenten op het gebied van NFC niet overnemen. Deze komen in een ander bedrijf na de overname. Dat bedrijf moet drie jaar lang het wereldwijde gebruik van de patenten toestaan voor het een vergoeding gaat vragen.

Van een aantal patenten die Qualcomm wel overneemt, moet het die kostenloos, wereldwijs beschikbaar stellen.

Tenslotte moet Qualcomm ook het Mifare systeem de komende 8 jaar voortzetten onder de voorwaarden die NXP met verschillende organisaties heeft afgesproken.

NXP is een grote vangst voor Qualcomm. Omgerekend legt Qualcomm 40 miljard euro op tafel voor het Nederlandse techbedrijf. Maar er zijn al kapers op de kust. Antennemaker Broadcom uit de VS heeft al een bod op tafel liggen om Qualcomm en NXP in één klap over te nemen. De drie zouden samen net achter Samsung en Intel staan als grootste chipsetmakers ter wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.