Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de Exynos 8910 chipset voor de Galaxy S9 en Note 9

Samsung heeft vandaag haar nieuwste toevoeging aan de 9-series chipsets gepresenteerd, in de vorm van de Exynos 8910. Deze nieuwe chipset zal naar alle waarschijnlijkheid de Samsung Galaxy S9 en de Galaxy Note 9 series gaan aansturen. Dat wil zeggen, de versies die niet naar de VS gaan.

De versies van deze toestellen die Samsung in de VS gaat verkopen, zullen worden aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 845 chipset. Dé directe concurrent die ook in vele smartphones van andere fabrikanten zal zitten. De reden hiervoor heeft alles van doen met patenten. Moet je hier rouwig om zijn? Zeker niet. Samsung produceert namelijk ook de SnapDragon 845. De Exynos heeft doorgaans wat extra features waar we hier alleen maar blij van worden. Denk aan een betere audioprocessor om maar iets te noemen.

Hoewel Samsung vorig jaar al riep dat het klaar was om processors op basis van 7nm (nanometer) te fabriceren, is de Exynos 8910, net als de SnapDragon 845, opnieuw gefabriceerd op basis van 10nm technologie. Weliswaar de tweede generatie die iets beter is, maar de extreme winst op performance en energieverbruik van een 7nm procedé zullen we dus nog even niet ervaren. Hoe kleiner de technologie, hoe minder energie er nodig is en hoe meer transistors (de rekenmachientjes) er op een enkele kubieke millimeter geplaatst kunnen worden.

Net als de Snapdragon, zal de chipset over een Gigabit LTE Cat.18 modem beschikken. Hiermee zit Samsung niet langer op de theoretische maximale datasnelheid van 1Gb per seconde, maar gaat Samsung hier dwars doorheen. Een theoretische maximale datasnelheid van 1.2Gb per seconde is nu mogelijk. Net als op de nieuwe Snapdragon chipset.

Veen details over de chipset zijn nog onbekend, evenals over de Qualcomm Snapdragon 845 chipset. We verwachten dat er snel wat eerste benchmarks zullen verschijnen die de kracht van deze nieuwe chipset zal laten zien. Zullen ze sterker zijn dan Apple’s A11 chipset? Waarschijnlijk niet, maar iOS is toch een heel andere wereld dan Android, dus is het een relevante vraag?

Naar verwachting zal Samsung haar Galaxy S9 en Galaxy S9+ ergens rond het Mobile World Congress presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.