Logo GadgetGear.nl
Nokia 3310
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

HMD komt met Nokia 3310 op basis van 4G en Android

HMD heeft een nieuwe uitvoering van de Nokia 3310 gepresenteerd. Vorig jaar introduceerde het bedrijf al een 2G en 3G uitvoering. De nieuwe is geschikt voor 4G en draait op een variant van Android.

De originele Nokia 3310 2G die vorig jaar verscheen, draaide op het S30+ platform. Afgeleid van het oorspronkelijke Series 30 platform waar Finse Nokia jarenlang smartphones op bouwde. Niet al te lang erna verscheen al een 3G versie die draaide op een besturingssysteem genaamd FeatureOS. Dat kon al wat meer.

Nokia 3310 met ‘een vleugje’ Android

Maar nu is het dus de beurt aan een 4G versie. En meteen met een serieus OS erop. Het gaat om YunOS. YunOS. Is een afgeleide van het Android Open Source project waar Google ook op bouwt. De grote geldschieter achter YunOS is de Chinese internetgigant Alibaba.

In tegenstelling tot Android van Google, is de YunOS veel meer gebouwd op de cloud. De apps draaien zoveel mogelijk op servers en er wordt veel gebruik van opslag op Chinese cloud servers. Hierdoor hoeven de smartphones minder krachtig te zijn.

Door de verschillen in hoe de systemen werken, mag je er vanuit gaan dat het app aanbod op de Nokia 3310 heel anders is dan bij een smartphone met een reguliere Android versie.

Specs

Qua specs weten we nog niet echt veel. Behalve dat je er hier in Nederland niet veel aan hebt. De 4G banden die het toestel heeft worden hier vrijwel niet gebruikt. Het 2,4 inch display heeft een resolutie van 320×240 en zal daarmee wat grover zijn dan dat van een smartwatch.

De accu blijft met 1.200mAh gelijk en dat is wel spannend met nieuw besturingssysteem. De accuduur hoeft immers niet gelijk te blijven. Qua opslagruimte krijg je 512MB, een flinke upgrade ten opzichte van de 16GBMB in de oudere modellen.

Of het Chinese HMD de prijs van de Nokia 3310 in lijn houdt met de releaseprijs van de eerdere modellen is nog onbekend, maar wel aannemelijk.

Via Tweakers.net.

2 reacties

  1. “Qua opslagruimte krijg je 512MB, een flinke upgrade ten opzichte van de 16GB in de oudere modellen…” is niet echt een UPGRADE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.