Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gaat Trump een eigen 5G netwerk aanleggen?

Al jaren wordt er gespeculeerd over afluisterpraktijken van Chinese telefonieleveranciers als Huawei. In China is de overheid aandeelhouder in ieder bedrijf waardoor overheden als de VS vrezen voor de dataveiligheid. Hoewel onderzoeken in volle gang zijn, lijkt de VS een vernieuwende strategie uit te rollen.

Het gevold is dat er in de VS een plan ligt waarbij niet de providers, maar de overheid een landelijk dekkend 5G netwerk op gaat zetten. De overheid bepaald dan wie de toeleverancier wordt en daarmee mede de veiligheid van het netwerk.

Momenteel is het zo dat de providers in de VS, net als hier in Nederland, licenties aanschaffen om hun netwerken op bepaalde frequenties uit te laten zenden. Met het nieuwe 5G netwerk zou dat model compleet veranderen. De overheid zou capaciteit op haar netwerk verhuren aan de providers.

Met deze stap zou de VS geen echte providers meer hebben op 5G, maar alleen zogenaamde MVNO’s. Mobile Virtual Network Operators. Providers zonder eigen netwerk. Als we die situatie vergelijken met Nederland, hier zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 echte netwerk providers. Ben, Simyo, Robin Mobile etc zijn de MVNO’s.

Met de nieuwe strategie wordt de overheid verantwoordelijk voor de dekking van het netwerk en bestaat de kans dat de winstmarge op dekking in bepaalde gebieden niet meer het belangrijkste argument is. Daarnaast zouden de traditionele providers weleens hele zware concurrentie kunnen krijgen vanuit de MVNO hoek. Als smartphonegebruiker kies je immers niet langer meer voor de kwaliteit van het netwerk, maar de deal en de diensten die erbij horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.