Review: TomTom Go 5200

Ik ben eb blijf een enorm fan van GPS systemen. Geen geklooi met apps, gewoon lekker in de auto laten zitten en… bij deze jongens gewoon 3G connectivity zonder dat ik daar in mijn abonnement rekening mee hoef te houden. Ja, zo’n TomTom Go 5200 is toch best wel comfortabel wanneer je veel op de weg zit.

Unboxing

In de unboxing zien we dat de TomTom Go 5200 keurig met houder, zuignap, lange micro-USB kabel en een 12v USB adapter wordt geleverd Netjes.

Vormgeving

Qua vormgeving is de TomTom Go 5200 echt een kleine TomTom Go 6200. Het mooie daarvan is dat het display onder de glasplaat aan de voorkant is geplaatst. Geen vieze stofrandjes onderin het display van jouw GPS systeem dus. Ideaal.

De TomTom Go 5200 wordt met een magnetische houder uitgeleverd. Door de vormgeving is deze gemakkelijk in de houder te klikken en daar weer uit te verwijderen. Hebben ze dus ook goed gedaan. Door het gebruik van kleuren en materialen past hij prima in ieder interieur.

Display

Met 5 inch is het display een inch kleiner dan de TomTom Go 6200. Dit maakt de TomTom Go 5200 geschikter voor kleinere auto’s omdat hij simpelweg minder ruimte inneemt op het dashboard. Maar het formaat is niet het enige verschil.

Leg ik de grotere ernaast, zie ik ook een verschil in resolutie. Minder pixels per inch en dat is ook een stukje besparing dat je terugziet in de prijs. Bovendien mag er daardoor een net wat goedkopere chipset in zonder dat het systeem langzamer aanvoelt. TomTom weet hier echt de balans te vinden om de lagere verkoopprijs te verantwoorden zonder echt op rijcomfort in te boeten.

Want; wat zie je nou van die lagere resolutie op het moment dat dit display ruim een armlengte van je verwijderd is? Niet zo gek veel als ik heel eerlijk ben. Het werkt gewoon goed.

Alles – lifetime & MyDrive

De TomTom Go 5200 is een luxepaardje van TomTom. Niet alleen omdat hij standaard al een eigen dataverbinding heeft, maar ook omdat alle abonnementen er standaard bij zitten. Standaard alle kaarten en altijd alle updates. Standaard alle flitsers en alle updates. En dus standaard internet. Top!

Het installeren en updaten is ook een stuk gemakkelijker geworden doordat de TomTom Go 5200 WiFi aan boord heeft. Geen geklooi met losse software op de computer, de TomTom regelt het gewoon allemaal zelf. Doordat ik parkeer in mijn eigen WiFi bereik, neem ik de TomTom zelfs niet mee naar binnen. Al adviseert TomTom mij een vaste stroomverbinding te hebben tijdens het updaten, ik laat de TomTom Go 5200 gewoon in de auto de update uitvoeren. Kan ik hem de volgende dag ook niet vergeten.

Bovendien is het nu ook eindelijk mogelijk om meerdere systemen op één account te beheren. Dus de gezinsauto en de werkauto zijn gesynchroniseerd en hebben hetzelfde adresboek aan boord.

Toch loopt die integratie nog niet helemaal door in MyDrive. Wat ideaal is aan MyDrive is dat je thuis ook alvast routes kunt plannen en naar het systeem kunt sturen. Je kunt alleen niet bepalen naar welk systeem. Hier moet TomTom dus nog even wat aan programmeren.

Handsfree

Heb je nog geen carkit in de auto? Dan is dit probleem met de TomTom Go 5200 meteen opgelost. Het GPS systeem doet dienst als volwaardige handsfree oplossing.

Spraakherkenning

Nog meer handsfree wordt het systeem door spraakherkenning. Tenzij ik echt iets in het menu moet doen, raak ik in de praktijk de TomTom Go 5200 helemaal niet aan tijdens het rijden. Vertrek ik van een ander punt dan thuis, vraagt TomTom me netjes of ik naar huis wil rijden en afhankelijk van mijn ja of nee, stippelt hij de route uit. Wil ik ergens naar toe, spreek ik het adres uit en TomTom volgt aardig zoals je in onderstaande video kunt zien.

De rijervaring in het algemeen

TomTom heeft ooit geroepen dat je, zelfs op voor jou bekende dagelijkse routes, gebruik moet maken van TomTom. En dat bewijst zich nogal eens. Zeker in deze periode. Regelmatig wordt ik onverwacht van de snelweg gestuurd en bespaar ik op maandbasis uren in de auto en dus ook uren benzine verstoken. Op die manier betaald het systeem zichzelf zeker terug.

Wat wel opvalt is dat het systeem na verloop van tijd erg traag wordt. Er lijkt een geheugenlek in de software te zitten. Wanneer je merkt dat de TomTom niet heel vlot op jouw spraakopdrachten reageert en menu’s traag lopen, moet je hem even helemaal opnieuw opstarten. Ik doe dit eenmaal per maand.

TomTom Go 5200 vs TomTom Go 6200

Ik dacht dat deze vergelijking altijd afhankelijk was van het schermformaat. Mijn vooroordeel was ook altijd dat groter beter was. Dat vooroordeel is weg. Wat mij betreft is de TomTom Go 5200 een prima keuze voor de kleinere auto en koop je de TomTom Go 6200 wanneer je een wat grotere auto hebt. Zeker wanneer je wat verder van de voorruit zit. Dan is die extra inch erg welkom.

Conclusie: TomTom Go 5200

TomTom heeft het moeilijk. Steeds meer mensen schakelen naar de smartphone voor navigatie. En iedere review van TomTom merk ik weer hoe veel beter deze systemen zijn dan wanneer ik mijn smartphone zou gebruiken. Zit je veel op de weg, is het investeren in de TomTom Go 5200 echt haar geld waard.

TomTom Go 5200 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Na twee en half jaar is het apparaat op. Kostte ruim € 300.
    Verkeerde investering. Slecht apparaat. Niet kopen. Geen TomTom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

TomTom Go 5200 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl