Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Ravensburger ScienceX Elektrohuis

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Een hele mooie, educatieve set
  • Verschillende projectjes
  • Spelen met geleiding, maar ook met licht

THE BAD

  • Voor eenmalig gebruik

Als volwassen persoon vind ik het heel leuk om met mijn smart home bezig te zijn; alles zoveel mogelijk integreren. Zo slim mogelijk laten reageren. Met het Ravensburger ScienceX Elektrohuis kunnen kinderen zelf hun eerste stappen op dit gebied zetten.

Unboxing

Het Ravensburger ScienceX Elektrohuis is vooral een bouwpakket. Daarvoor krijg je heel wat onderdelen van hoogwaardig karton met een goede bedrukking. Daarnaast krijg je een printplaatje, batterijenhouder, speakertje, LED’s, schakelaars en lensjes. Heel bijzonder is de flinke flacon geleidende inkt waar kinderen mee kunnen experimenteren. Wat je wel zelf nog moet meebrengen is een stevige lijm. Die zit er niet bij, maar solderen is dus niet nodig.

Design

Ik noemde het al een beetje; Ravensburger gebruikt hoogwaardig karton om de onderdelen van haar ScienceX Elektrohuis op af te drukken. Hetzelfde karton dat we kennen van de bordspelen. Relatief slijtvast dus. De tuin van het huis is verhoogd om gemakkelijk de componenten te kunnen verstoppen. Erg slim. In het huis zijn overal kleine gaten gemaakt om componenten gemakkelijk met elkaar te kunnen verbinden. Kinderen leren dus meteen om kabels een beetje uit het zicht weg te werken.

Projecten

Binnen het huis gaan kinderen verschillende projecten bouwen. Van een simpele deurbel tot een soort van alarmsysteem. Ook erg leuk is het spelen met de LED verlichting en halfdoorlatende folies. Het is vooral leuk dat de experimenten op een hele praktische manier bij elkaar komen in dit pakket.

Klaar… en nu

Het Ravensburger ScienceX Elektrohuis heeft wel één klein probleem. Hoe trots het kind ook op het huis is, af = af. Het is dé ultieme combinatie tussen een experimenteerdoos en een bouwpakket. Zeker door het intekenen van elektrische leidingen met de inkt is het huis zelf niet echt herbruikbaar.

Een idee voor kinderen zou kunnen zijn om de gebruikte componenten in een poppenhuis te plaatsen, maar ook de huizen van Playmobil hebben doorgaans ruimte genoeg om de elektronica op een nette wijze te huisvesten. Er is dus wel het één en ander te verzinnen.

Voor (basis)scholen die deze set willen kopen; doe dat dus niet. Wanneer het huis wordt volgekalkt met de geleidende inkt, heb je daar niet zo gek veel meer aan.

Conclusie: Ravensburger ScienceX Elektrohuis

Het Ravensburger ScienceX Elektrohuis is een heel leuk startpakket om kinderen kennis over elektrotechniek bij te brengen. Vooral het spelen met de geleidende inkt wordt erg leuk gevonden. Bedenk je wel dat de doos eigenlijk maar éénmalig te gebruiken is. Het kind dat met onze testdoos speelde liet het uit achterwegen en begon de elektronica in ander speelgoed in te bouwen. Je koopt dus niet zo zeer een doos om mee te spelen, maar je koopt een stuk kennis en kunde voor een kind.

Ravensburger ScienceX Elektrohuis kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.