Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nuheara IQBuds (intelligente oordopjes)

Wanneer je in een stad als Amsterdam loopt, is het je vast weleens opgevallen. Hoe ontzettend veel mensen in hun eigen wereldje over straat lopen. Muziek op en afgesloten van de buitenwereld. Een beetje The Walking Dead, maar dan met veel knappere zombies ;-). Met de Nuheara IQBuds kriijg je nu de keuze om de buitenwereld binnen te laten. Veilig en vooral ook een stuk socialer. Een feature waarmee deze oordopjes zich ver boven de rest plaatsen.

Unboxing

In de verpakking van de Nuheara IQBuds vinden we de oordopjes, een bewaardoosje dat dienst doet als powerbank, een enorme selectie eartips om de oordopjes op jouw gehoor aan te passen, een laadkabel en de nodige documentatie. Mooi compleet dus.

Design

Qua design zijn de Nuheara IQBuds geen heel opvallende verschijning. De zilver-zwarte kleurstelling doet het gewoon goed, maar niemand zal meteen doorhebben dat je echt iets bijzonders in jouw oor hebt. Totdat je de oordopjes gaat bedienen. Deze premium oordopjes maken namelijk toch al gebruik van een touch oppervlak.

De smarts van de Nuheara IQBuds

Maar het gaat niet zo zeer om design. Het gaat vooral om functie bij de Nuheara IQBuds. Bij de mogelijkheid om je af te sluiten van de buitenwereld en, met hetzelfde gemak, de wereld naar binnen laten.

De microfoons in de oordopjes van de Nuheara IQBuds maken het mogelijk om te horen wat er om je heen gebeurd. Gewoon door op het oordopje te tikken. Met hetzelfde gemak zet je de buitenwereld ook weer uit zodat je verder weg kunt dromen in de muziek waar je naar aan het luisteren bent.

Dit is een functie die we tijdens de IFA op meerdere hoofdtelefoons hebben gezien, maar dat waren allemaal grote on- en over ear modellen. Voor echt draadloze oordopjes is deze briljante functie gloednieuw.

Maar de Nuheara IQBuds gaan nog veel verder. Het is namelijk mogelijk om met de IQbuds app de microfoons van de Nuheara IQBuds af te stellen. Zo kun je puur inzoomen op spraak. Handig voor bijvoorbeeld in een restaurant. Je filtert het geroezemoes gemakkelijk weg en hoort veel duidelijker wat de persoon tegenover je tegen je zegt.

Dit is een functie waar ik heel veel mee heb gespeeld. Zelfs al op de IFA. Daar kon ik vanuit de paden tussen de stands, gesprekken op stands volgen. Gewoon door in te zoomen op stemgeluid. De geluiden van de mensen die om me heen liepen, vielen daarmee weg evenals het geluid van de ventilatie en andere omgevingsgeluiden. Nu is het bereik niet eindeloos, maar het is een waanzinnige beleving om dit zo mee te maken.

De geluidservaring

De IQBuds app laat het toe het geluid van de Nuheara IQBuds helemaal naar eigen smaak in te richten. Meer hoog? Prima. Meer laag? Prima. Je kunt de hele beleving echt aanpassen en de app zorgt ervoor dat je het aangepaste geluid hoort. Qua geluidskwaliteit op hoog en midden scoren deze oordopjes echt in het premium segment. De bass kan af en toe wat plat zijn, maar ook daar is voor de doorsnee gebruiker ruim voldoende van aanwezig. Alleen de ware basshead zal een beetje diepte missen.

Het grootste gemis is eigenlijk de ondersteuning voor aptX. De Nuheara IQBuds maken nog gebruik van het wat oudere A2DP protocol voor muziek over bluetooth. Hoewel niet iedere smartphone over aptX beschikt, is dit zeker voor liefhebbers van hi-res muziek een nadeel.

Qua stabiliteit van de bluetooth verbinding zijn de IQbuds ook echt toppers. Wanneer ik mijn smartphone in mijn broekzak hebt, valt ook bij deze oordopjes de verbinding weleens weg, maar dat is veel minder dan bij vele andere echt draadloze oordopjes die ik heb getest.

Conclusie: Nuheara IQBuds

Functioneel zijn de Nuheara IQBuds echt een must-have. Je kunt veilig sporten op straat doordat je auto’s om je heen gewoon hoort. Je kunt mensen in drukke omgevingen beter verstaan en… het geluid is zeer goed, mits je geen liefhebber bent van hi-res, 24-bit audio. Wat dat betreft zouden we graag een + model zien. Maar dat is het enige smetje op een verder perfecte ervaring.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.