Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Eminent EM7680 (4K TV Streamer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Vrijwel alle beeldformaten
 • Vrijwel alle audioformaten
 • 4K in 60 FPS
 • Enorm snel
 • Gemakkelijk in gebruik

THE BAD

 • Behuizing verraadt niet de premium ervaring

Met haar Full HD mediaspeler wist Eminent vorig jaar al goed te scoren bij ons. Met de Eminent EM7680 zet Eminent deze lijn voort, maar dan op 4K met een nieuwe basis, want ze zijn over op LibreELEC.

De Eminent EM7680 is dan ook de eerste LibreELEC mediaplayer die we hier hebben ontvangen. Het voordeel van dit nieuwe OS is dat het nog meer op performance en entertainment is gericht en daardoor beter aansluit bij dit type product. Dat deze wisseling een slimme zet is van Eminent lees je verderop.

Unboxing

Maar eerst, wat zit er in het doosje. Qua uitrusting zijn de Hollanders van Eminent net Chinezen. Waar de Duitsers en Engelsen hun producten zo kaal mogelijk proberen te leveren, zorgt Eminent voor een goedgevulde doos. Een goede, grote afstandsbediening, een HDMI kabel, adapter en batterijen zijn allemaal aanwezig. Klaar voor gebruik dus en daar houden we van!

Design

Qua design is het doosje net zo simpel vormgegeven als de vorige. Nee, high-end straalt deze plastic behuizing al lang niet meer uit. Maar hoe belangrijk is dat? Uiteindelijk willen we een strakke gebruikservaring.

Aansluitingen

Achterop de Eminent EM7680 vinden we de stroomaansluiting, een optische uitgang, een LAN aansluiting en een HDMI aansluiting met meteen daaronder een micro-SD slot. Aan de zijkant zijn drie USB 2.0 poorten geplaatst. USB 2.0 is snel genoeg om 4K vanaf een externe drive te spelen.

Specs

De Eminent EM7680 is opgebouwd op basis van de AMLogic S905X-H chipset. Deze is ook in vele high-End Android mediaplayers terug te vinden. Op dit moment is dit de beste chipset die in de markt te vinden is en het is algemeen bekend dat AMLogic heel veel moeite heeft iets beters te maken.

De AMLogic S905X-H is een quad-core chipset met een Mali 450 GPU. De chipset biedt hardwarematige decoding van h.264 en h.265. Dit zijn de twee methoden waarop 4K/UHD beelden worden gecomprimeerd. Door deze te laten decoden in de hardware kan dit veel sneller dan wanneer Eminent software zou gebruiken. De chipset haalt in theorie moeiteloos 60 frames per seconde op 4K.

Wat ook een sterk punt is voor de Eminent EM7680, is de ondersteuning voor UHD TV met HDR 10. Daarnaast is er ondersteuning voor een automatische refreshrate. Dit zijn dingen waar Android mediaplayers het behoorlijk moeilijk mee hebben. Een sterk punt dus voor deze mediaplayer.

Qua audio weet de Eminent EM7680 ook echt alle registers open te trekken. AAC, Dolby Digital, DTS, Dolby Digital TrueHD en DTS Master Audio is allemaal geen probleem. Ook daar scoort hij beter dan de Android mediaboxen in de markt.

Software

In tegenstelling tot een Android mediaplayer, is op de Eminent EM7680 niet mogelijk om extra apps te draaien. Tenminste, dat is niet de bedoeling. De Eminent EM7680 wordt met maar één doel voor ogen ontwikkeld; het draaien van Kodi en dat zo optimaal mogelijk.

Onder Kodi wil je dan ook een zo licht mogelijk besturingssysteem hebben draaien. Dit is gevonden in het relatief jonge LibreELEC. Een uitgeklede versie van het OpenELEC Linux besturingssysteem. Alle onderdelen van dat Linux systeem die niet nodig waren, zijn er dus uitgehaald.

Kodi wordt afgeleverd zonder plugins. Zo voorkomt Eminent de discussie over de legaliteit van plugins die streams aanbieden. Daarnaast voorkomt Eminent dat ze zooi installeren waar jij niet op zit te wachten, maar waarvan de speler misschien wel langzamer wordt.

Afstandsbediening

Het type afstandsbediening dat Eminent mee levert, zien we ook veel bij verschillende Android boxen. Daar gaat het doorgaans om de ‘halve’ uitvoering. Minder knopjes, dus een stuk goedkoper. Eminent bespaart hier niet en dat verhoogt het gebruikscomfort. Ook hier dus bonuspunten voor deze mediaplayer.

Conclusie: Eminent EM7680

Een goed getunede mediaplayer is, net als een goed getunede auto, heel goed in één ding. In dit geval is de software bovenop de chipset van de Eminent EM7680 helemaal afgesteld op het perfect draaien van Kodi. Kodi is niet alleen enorm snel (ook in 4K op 60 frames per seconde), hij is enorm stabiel. Daarnaast kan hij met vrijwel ieder audioformaat en vrijwel ieder videoformaat overweg. Voor de Kodi liefhebber is de Eminent EM7680 pure perfectie.

Eminent EM7680 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

3 reacties

 1. Wat ik erg graag zou weten is of deze speler een “reeds afgespeeld”indicatie heeft zoals de oudere modellen.

 2. leuke recensie, ging ik ook op af.
  in een woord, deze speler is een (ramp)
  Speler loopt heel vaak vast bij het aanzetten met de afstandsbediening, moet dan met de hand(schakelaar achterop het apparaat) uitgezet en weer aangezet worden? doet dan de hele opstart met fraai logo (S 64 bit) opnieuw.
  Ook tijdens het spelen loopt de speler regelmatig vast. springt dan uit zichzelf naar het volgende bestand. gewoon simpel vooruit spoelen gaat niet dat gaat alleen door de afspeelsnelheid te verhogen.
  Ik had hiervoor een minix 6h+ een veel te ingewikkeld apparaat, beloofde ook van alles maar daar ging ook niet alles zo als men beschreven had,
  Ik gebruik nu mijn oude Ryan speler helaas zonder 4ktv, maar het scheelt wel een hoop frustratie.
  Kortom, niet kopen deze speler, weggegooid geld!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.