Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Supersonic (Föhn)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer veilig
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Relatief stil
  • Fijne luchtstroom
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Slim gebruik van mondstukken

THE BAD

  • Hoewel zeer geschikt om haren te drogen, zijn er de nodige klussen die je als man niet meer met deze föhn kunt uitvoeren ;-)

Kan een man een inhoudelijk goede review over een föhn schrijven? Als man van een vrouw en vader van een dochter hoor en zie ik natuurlijk alles dat ik moet weten, maar ik ben ook een klusser. Dus ik heb de Dyson Supersonic haardroger ook meegenomen naar de schuur om te kijken wat ik nog meer met deze föhn kan doen.

Unboxing

Het is misschien wel de mooiste gadget om deze kerst cadeau te doen aan een vrouw, maar wat krijgt jouw vrouw, vriendin, dochter of minnares wanneer ze de prachtige Dyson doos opent? Natuurlijk de Dyson Supersonic zelf met een verlengde kabel (2,7 meter). Er zitten twee mondstukken in om gewoon te blazen, één enorm diffuser mondstuk om haar met een soort van massagewerking te drogen (hier mis ik het vrouwelijk vocabulaire een beetje), een siliconen anti-slipmat om te voorkomen dat hij van jouw wastafel valt, een soort van sleutelhangerkoordje waarmee je de supersonic aan een haakje kunt hangen (een veel beter idee, volgens deze man dan) en een keurig verpakte handleiding. Een keurige opbergdoos ontbreekt, maar die is nu ook verkrijgbaar bij Dyson. Veelal in een combinatiepakket.

Dyson Supersonic vs. Dyson Supersonic Professional Editie

Dyson heft ook een speciale versie voor kappers op de markt gebracht. Deze is nikkel/zilverkleurig. Het verschil zit hem enkel in de accessoires. Bij de Professional versie krijg je de professionele concentrator mee, samen met de diffuser. Het opzetstuk voor glad haar ontbreekt in het professional pakket.

Air Multiplier technologie

Wanneer je Dyson al een beetje kent van de ventilatoren, zie je dat de SuperSonic eigenlijk een kleine uitvoering is van de Dyson Air Multiplier ventilatoren met verwarmingselement. Lucht wordt van onderuit het handvat aangezogen om boven vanuit de ring, met de juiste temperatuur, te worden uitgeblazen. Aan de voorkant ontstaat een hoge luchtdruk, achter een lage luchtdruk. Hierdoor wordt extra lucht van achter de föhn automatisch meegezogen en vermengd met de verwarmde lucht. Bovendien wordt door de constructie, de lucht geladen met negatieve ionen. Hierdoor zal het haar minder snel statisch worden.

Dyson V9 motor

Als man kennen we de V-series verbrandingsmotor. En weten we ook dat de enige V9, een motor is voor motorfietsen. Voor auto’s is er nooit echt een V9 geweest. De V staat bovendien voor de hoek waarin de cilinders staan. Als ontwikkelaar van elektromotoren hoef je helemaal niet stil te staan bij deze historie. De Dyson V9 heeft geen cilinders, laat staan een V opstelling. Het is de negende versie van Dyson’s eigen elektromotor. Overigens kondigde James Dyson twee maanden geleden nog aan in 2020 een eigen elektrische auto op de markt te brengen. Het bedrijf weet immers heel veel over accu’s en motoren.

Deze negende versie lijkt een hybride te zijn tussen de motoren die gebruikt worden in de Air Multiplier ventilatoren en die in de snoerloze stofzuigers (de V6). Daarbij heeft Dyson ook een deel van de kennis over lawaaionderdrukking gebruikt om de Dyson Supersonic zo stil mogelijk te maken. Je wilt immers wel kunnen kletsen tijdens het föhnen of gewoon de laatste uitzending van GTST nog een keertje kunnen checken op je smartphone. En ja , daar is hij stil genoeg voor. Knap werk.

De Dyson V9 motor trekt 1.600 Watt uit het stopcontact en brengt een luchtstroom op gang van 41 liter per seconde. Dat is dus 2.460 liter per minuut dat er door je haren stroomt. De snelheid is in drie standen instelbaar.

De problemen van de föhn

De ontwikkelaars van Dyson hebben zich volledig gestort op dé problemen van de klassieke föhn. Omdat het zo lekker negatief klinkt (en ik eigenlijk vol lof ben), ga ik deze review vooral vanuit praktische problemen schrijven.

Verbrande haren

Haar is dood materiaal, dat weten we. Je kunt revitalising shampo’s gebruiken om het weer tot leven te wekken, maar dan krijg je een soort van living dead verhaal op je kruin. Een goede föhn kan ook wonderen doen. Tenzij jouw föhn andere plannen heeft met dat dode uitgroeisel. De meeste föhns bevatten geen thermische beveiliging. Deze overdaad van warmte maakt de klassieke föhn een gewilde klustool om bumpers uit te deuken, verf af te krabben etc. Maar daar kom ik later op terug.

Bij De Dyson Supersonic is dit probleem handig opgelost. Er zit een thermische beveiliging in die de temperatuur van de luchtstroom 20 keer per seconde meet en het warmtecircuit daarop bijstelt. Op deze manier voorkomt de föhn dat de haren verbranden. De temperatuur is in vier standen instelbaar (28°C, 60°C, 80°C en 100°C)

Vastzittende mondstukken

De klassieke föhn kent al jaren verschillende mondstukken om optimaal te functioneren. Deze mondstukken zijn doorgaans van hetzelfde plastic als de rest van de body en worden op de föhn geklemd.

Door de hoge temperatuur die langs het mondstuk stroomt, verwarmt deze sneller dan het plastic van de rest van de body (dat heeft een soort van koelelement op basis van de rest van de föhn). Hierdoor zet het materiaal anders uit en kan het flink klemmen tot beide delen weer ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Koelen voor het verwisselen dus en dat is onhandig.

Dyson lost dit op door gebruik te maken van een magnetische sluiting voor de mondstukken. Deze vallen in een iets ruimere ring. Dus niet moeilijk doen met een juiste manier van plaatsen en al helemaal niet klemmen na gebruik. Bovendien heeft het nog een voordeel. Je kunt de accessoires vrij draaien en daarmee kiezen voor de juiste stand bij de natuurlijke manier waarop jij de föhn vasthoudt.

Slim is ook dat de opzetstukken van de Dyson Supersonic dubbelwandig zijn. Hierdoor warmt de buitenkant zo langzaam op dat de mondstukken eigenlijk nooit echt heet zullen worden.

Valschade

Dyson claimt dat de Dyson Supersonic wordt getest op valschade. Die test hebben we herhaald. We hebben de föhn bewust enkele keren van de wastafel laten vallen, zonder blijvende schade. Knap gedaan.

Brandgevaar

De traditionele föhn wil nog weleens een vlam naar buiten werpen. Doorgaans veroorzaakt door stofophoping tussen de draden die heet worden om de lucht te verwarmen.

Dyson lost dit niet alleen op met de thermische sensoren in de Dyson Supersonic, maar ook met een metalen luchtfilter. Deze zit onderin het handvat en is gemakkelijk te reinigen. Ook wanneer je niet al teveel weet van technologie.

Klussen met de Dyson Supersonic

Als man gebruik je de Dyson Supersonic misschien niet voor jouw korte coupe, je kunt er doorgaans wel prima andere dingen mee doen. De föhn is een niet te onderschatten hulp in het klussen. Wij hebben de meest populaire klussen proberen uit te voeren.

Bumpers uitdeuken

Heb je een deuk in je bumper gereden? Die lelijke deuk valt het een föhn doorgaans wel bij te werken. Je zal hem altijd blijven zien, maar het kan gewoon net wat minder erg. Kwestie van het gedeukte oppervlak flink verwarmen en terug in vorm laten ploppen. Dit verwarmen kan prima met een föhn, maar bewaar daarvoor dan wel die oude, gevaarlijke van jouw vrouw, vriendin, dochter of minnares. De Dyson is thermisch beveiligd en wordt net niet heet genoeg.

Krimpkousen bevestigen

Bij het solderen en het waterdicht maken van de verbindingen tussen mijn kerstverlichting, gebruik ik al jaren krimpkousen. Die dingen kosten geen donder en zijn daardoor superhandig. Helaas krimpt dit materiaal pas vanaf 100°C, dus ook hier is het de oude föhn die je wilt gebruiken en niet deze Dyson supersonic. Daar staat tegenover dat krimpfolie wel werkt met de Dyson Supersonic, maar dat zal je wat minder in en om huis vinden.

Diepvries ontdooien

Het ontdooien van de diepvries is geen enkel probleem. Doordat de Dyson Supersonic niet te heet wordt, voorkom je thermische scheuren in de wand wanneer je deze droog blaast.

Waterleiding ontdooien

Hoewel je dit als ervaren klusser prima op hoge temperatuur kunt doen, is het voor de beginnende klusser best een gevaarlijke klus. Door het opwarmen van de leiding ten opzichte van de bevroren inhoud zou je een scheur kunnen krijgen. Ook hier is de thermische begrenzing erg handig.

Verf verwijderen

Verf verwijderen is vrijwel onmogelijk met de Dyson Supersonic. Door de maximale 100°C schiet dit klusje echt niet op. Gebruik dus een oude föhn of beter nog, een heteluchtpistool.

Creatief met de Dyson Supersonic

Ben je een beetje creabea, dan wil je de föhn natuurlijk ook gebruiken om mee te knutselen. Een paar ideeën van wat je wel en niet met de Dyson Supersonic kunt doen;

Wasco smelten

Het blijkt populair te zijn om wasco te smelten. Of dit wel of niet met deze föhn kna, hangt af van het merk en zelfs de kleur van de wasco. Het smeltpunt ligt ergens tussen de 90°C en 170°C. Ook hier dus gewoon de oude föhn gebruiken, want de Sueprsonic is te veilig.

Stickers verwijderen

Als professioneel unboxer weet ik er alles van; irritante stickers die plakresten op mooie producten achterlaten. Bloedirritant. Met de Dyson Supersonic op 60 graden heb ik een prima luchtstroom om de plaklaag van stickers zacht te maken en deze los te trekken zonder dat de hete luchtstraal mijn vingers verbrandt. Overigens werkt dit ook prima bij het verwijderen van raamfolie.

Postzegels drogen

Nog zo’n leuk klusje is het drogen van belangrijke papieren wanneer één van de kinderen hier water overheen heeft laten vallen. Voor kassabonnetjes en ander thermisch papier moet je er wel aan denken dat je de Dyson Supersonic op maximaal 80°C zet, anders slaan deze zwart uit.

Conclusie: Dyson Supersonic

De föhn is een apparaat waar de innovatie al jaren achterwegen lijkt te blijven. Met de Dyson Supersonic zet Dyson de nieuwe standaard in gebruiksgemak, veiligheid en comfort. De gevestigde merken zullen even tijd nodig hebben om de inhaalslag te maken. Voor nu is de Dyson Supersonic dé ultieme föhn.

Dyson Supersonic kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

2 reacties

  1. Heb er een en na een paar maanden al kapot. Stoot je per ongeluk met het mondstuk licht tegen je hoofd, dan valt het er af. Aangezien ik de factuur niet kan vinden, zal het ws wel een hoop weggegooid geld zijn.

    1. Hallo, beetje late reactie, maar toch: kassabon is niet nodig om aanspraak te maken op garantie. Met een (kopie van ) het bankafschrift kan het ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.