Logo GadgetGear.nl
Picture of Michiel Schuur
Michiel Schuur

Review: Zidoo X9S (4K Android Media Player)

Michiel Schuur beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Top Design, Geheel aluminium
 • 4K Beeldresolutie
 • HDR10 ondersteuning
 • SATA aansluiting
 • HDMI-in

THE BAD

 • Geen backlight op remote
 • Micro-USB aansluiting op achterzijde

Wie heeft er niet zo nu en dan behoefte aan een avondje onderuitgezakt op de bank? De voeten op tafel, zak chips in de linker en de afstandsbediening in de rechterhand. Ik in ieder geval wel! Ik vermaak mij de zondagavond tussen 7 en 8 uur en de GP weekenden prima met het reguliere aanbod op televisie. Maar veel te vaak zap ik eindeloos van zender naar zender zonder een programma te vinden die mijn interesse voldoende wekt om de televisie niet nogmaals van kanaal te veranderen. Hierom is op doordeweekse bankavonden mijn mediaplayer mijn beste vriend. Series, films, docu’s en eigen video’s on demand. Op de Zidoo.

Zidoo

In een overvolle markt met gevestigde spelers en een ontwikkelingssnelheid waar je eng van wordt is Zidoo een vreemde eend in de bijt. Naast grote jongens als Google met de Chromecast, Apple met de Apple-TV en MINIX met de NEO probeert Zidoo de concurrentie het lastig te maken met hun eigen lijn mediaplayers. Als ik de heren van Zidoo moet geloven behoort deze Zidoo tot het hogere segment mediaplayers… Ik ben benieuwd!

Design

De Zidoo X9S is geheel vervaardigd uit Aviation Aluminium, een aluminiumsoort die zeer corrosiebestendig is en goed te lassen is. Niet echt essentieel op een mediaplayer maar het is goed om te weten dat deze mannen van Zidoo A-kwaliteit materialen voor zijn producten gebruikt. De mediaplayer ziet er door deze materiaalkeuze erg stijlvol uit. De gekozen grijze kleur is onopvallend en zal in geen enkel interieur misstaan. Als je Zidoo X9S draadloos aansluit op je thuisnetwerk steken de twee WIFI antennes vanachter de rookgrijze behuizing vandaan. Bij mij is de Zidoo X9S via de kabel op mijn netwerk aangesloten, hierdoor zijn deze antennes niet nodig. Gelukkig zijn deze los te schroeven van de behuizing en wordt het strakke uiterlijk van de Zidoo niet gedegradeerd door twee uitstekende zwarte voelsprieten.

Aansluitingen

De Zidoo X9S is rondom van allerlei aansluitingen voorzien. Naast de noodzakelijke Power en HDMI uitgang heeft de Zidoo legio mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten. Om te beginnen is de X9S voorzien van één USB 3.0 en twee USB 2.0 aansluitingen. Handig voor het aansluiten van USB drives en een USB Air Mouse… Maar daarover later meer.

 

Mocht je de audio van je Zidoo direct op de versterker willen laten binnenkomen dan kan dit met de optische uitgang. Ik zal dit, mits er een versterker aanwezig is, altijd aanraden! Zeker als dit een 5.1 systeem is. Door de audio niet via je televisie te laten lopen heb je minder vertraging in je audio en loopt deze ten opzichte van de video beter in sync. Daarnaast kan je je muziekbestanden afspelen zonder dat hiervoor je 55 inch energieslurper voor ingeschakeld hoeft te blijven. Wel zo groen… Toch?

Via een kleine sleuf aan de achterzijde van de Zidoo is een Micro-SD kaart van maximaal 32GB te koppelen. Ideaal om de vakantiefoto’s te bekijken die op je telefoon staan! Wel had het mij handiger geleken, aangezien je niet zo snel een Micro-SD als vast geheugen voor de Zidoo gebruikt, om deze aansluiting aan de voorzijde of zijkant te plaatsen.

En dan nu de pièce de résistance! Naja, het zijn er twee! De Zidoo X9S laat je een externe harde schijf aansluiten op een SATA 3.0 verbinding. Op zichzelf is dit niet revolutionair. Maar er is meer. Waar het gebruikelijk is dat de SATA verbinding op mediaplayers de harde schijf enkel van een data verbinding voorzien, en de voeding dus alsnog extern moet worden aangeleverd, voorziet de SATA kabel van de Zidoo jouw externe harde schijf van beiden. -1 stopcontact dus!

Daarnaast, en hier ben ik echt enthousiast over, heeft de Zidoo X9S een HDMI-in poort. Om een beeld te schetsen: door middel van de Zidoo als een soort hub tussen mijn PS4 en mijn televisie te plaatsen kan ik alles wat uit mijn PS4 stroomt en via de Zidoo op het scherm wordt weergegeven, met één druk op de knop opnemen. De resultaten worden op mijn SATA schijf weggeschreven en zijn direct op de PC te bewerken. Supercool, en super easy!

Gebruik

De Zidoo X9S is voorzien van de RDT1295 quad-core processor en 2GB aan DDR3 geheugen. Hierdoor is er voldoende rekenkracht aanwezig om soepel het menu te doorlopen en diverse 4k mediabestanden vloeiend weer te geven. Met 16 GB aan interne opslagruimte is er genoeg ruimte voor de nodige Apps welke je vanuit de google play-store kan installeren. De mediaplayer draait op Android 6.0 marshmellow. Dit besturingssysteem heeft mij na het installeren van de nodige updates nog niet teleurgesteld. Het menu is overzichtelijk en duidelijk. Zelfs ik snap het…

Het infrarood signaal van de afstandsbediening wordt enkel door de mediaplayer opgepikt als je het nadrukkelijk richting de IR receiver op de Zidoo richt. Daarnaast is de afstandsbediening enkel voorzien van cijfer- en pijltjestoetsen. Als ik op de titel van mijn favoriete serie wil zoeken ben ik vrij lang bezig om naar links en recht te navigeren op het toetsenbord dat op het scherm verschijnt. Dit alles terwijl de ik met de afstandsbediening in de richting van de Zidoo moet blijven wijzen. Nu is dit type afstandsbediening standaard bij dit type mediaplayers, maar hier ligt wel een kans op verbetering. Om terug te komen op de eerder genoemde Air Mouse, een volledig toestenbord en muis in één welke via een USB dongle met je apparatuur te verbinden is lost dit probleem op. Een kleine investering, maar wel een die het gebruikersgemak aanzienlijk verbeterd. Oh ja! Neem er wel een met backlight. Dan zit je in het donker ook niet meer onnodig lang naar de pauze knop te zoeken.

Conclusie

De Zidoo X9S is een prima mediaplayer. Hij heeft voldoende rekenkracht en meer dan voldoende aansluitmogelijkheden om met deze Zidoo veel plezier te beleven. Zeker als je naast de Zidoo een air mouse aanschaft.

2 reacties

 1. Beste Michiel ,

  Heb met veel belangstelling jou review gelezen van de Zidoo X9S. ik ben dan ook voornemens om er een aan te schaffen. ik heb alreeds diverse websites bezocht en benaderd waar men de Zidoo X9S zou verkopen. het resultaat is bedroevend, er wordt slecht of helemaal niet gereageerd op mijn mails / vragen en telefoons worden niet opgenomen. weet jij voor mij een betrouwbaar adres waar ik de mediaspeler kan kopen??

  Bij voorbaat dank en groet,

  Nico Koorn

 2. SOS solutions in Eindhoven,ik heb er al diverse keren spullen gekocht waaronder laatst
  Een Zidoo Z2000.
  Zeer vakkundig geholpen tel 040-8442149.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.