Review: Pure Highway 600 (DAB+ Autoradio Upgrade)

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Toen ik mijn auto kocht, was DAB+ er al, maar in mijn Prius zat alleen een DAB ontvanger. Daar heb je dus niets aan in Nederland. Wat voor’n autoradio je ook hebt, met de Pure Highway 600 bouw je jouw auto snel om naar een auto met DAB+. Daarnaast heeft deze ontvanger nog een aantal leuke functies aan boord zoals handsfree, bluetooth streaming en Google Assistant ondersteuning.

Unboxing

Het doosje van de Pure Highway bevat niet eens zo gek veel componenten. Geen enorm lange antennes die je moet spannen op het dashboard, geen moeilijke kabelbomen. Gewoon een antenne, een microfoon en de interface die je op het dashboard moet plakken.

Design

Er zijn twee dingen die je echt terugziet in de auto, wanneer je het systeem hebt geïnstalleerd. Ten eerste de antenne rechtsboven op het raam. Zeker niet mooi, maar wel een hele vooruitgang ten opzichte van vergelijkbare systemen. Vooral het feit dat het grootste deel een strip is die vlak op de ruit wordt geplakt, is een enorme vooruitgang.

Het tweede ding dat je zal zien is eigenlijk de interface voor de Pure Highway 600. Het display en de knoppen. Om op accuvoeding (en mogelijk kosten) de sparen, is het LCD display erg simpel. Daarbuiten is wel heel veel aandacht besteedt aan het maken van een ontwerp dat er erg mooi uitziet in de auto. Bovendien, het display staat alleen aan als je de unit aan het bedienen bent. Je ziet er dus weinig van.

Aansluiten

Het hele systeem bestaat eigenlijk uit twee delen. Het belangrijkste is de platte antenne en de aangesloten ontvanger waarin een groot deel van de logica zit. Op deze ontvanger sluit je ook jouw nieuwe handsfree microfoon aan en met een hele lange analoge audio- en USB kabel sluit je het systeem aan op het dashboard.

Kun je niet bij de analoge ingang van jouw autoradio? Dan kun je de FM zender gebruiken om via FM met de radio te verbinden maar… dan haal je natuurlijk wel iets van de superieure audiokwaliteit van DAB+ af. Via FM is dus de gemakkelijke weg, maar het loont zeker om de audio analoog aan te sluiten. In het geval van mijn Prius ben ik drie uur bezig geweest om het dashboard helemaal los te maken zodat ik ook de kabels netjes kon wegwerken ;-). Het is dus net zo ingewikkeld als je het zelf maakt. Tenslotte plak je de controle unit op het dashboard, plaats je de batterijen en koppel je de twee.

Google Assistant en Siri

Wanneer je de Pure Go app hebt geïnstalleerd krijg je via de Pure Highway 600 toegang tot jouw digitale spraakassistent op de smartphone. Handig omdat je dan zonder te klooien met de knoppen toch een telefoongesprek kunt starten of bepaalde informatie ophalen. Heel handig zelfs.

Rijden met DAB+

Naast dat de DAB+ band heel veel meer radiostations bevat dan de FM band, is de geluidskwaliteit echt stukken beter. Ik rijd veel in midden Nederland en vooral in de regio Arnhem-Nijmegen ervaar ik altijd enorm veel storing op de FM band. Met de Pure Highway 600 zijn deze storingen compleet weg.

Daar staat wel iets tegenover. Het ontvangst in tunnels is zo goed als nul. Ook in het grensgebied is het ontvangst sterk wisselend. Zo verloor ik rond Sittard regelmatig bereik terwijl ik in Aken pas bereik verloor in de stad. Tegelijkertijd was het ontvangst tussen Dieren en Zutphen ook een ramp. Landinwaarts gaat het prima.

Daarnaast is het handig om in gedachten te houden dat je DAB+ niet in alle landen kunt gebruiken. In België en Duitsland is DAB+ prima te gebruiken voor lokale zenders. In Engeland gebruikt men DAB en dat is weer incompatible.

Bluetooth Handsfree en audio streaming

De Pure Highway 600 legt ook een bluetooth verbinding met jouw smartphone. Vanaf dat moment kun je bluetooth audio naar jouw radio streamen en handsfree bellen. Wat opvalt is dat het volume een factor vijf lager ligt dan bij DAB+ ontvangst. We hebben hier nog geen oplossing voor gevonden. Ook navraag leverde niets op. Hopelijk komt er een firmware update die dit oplost. Dit maakt handsfree bellen voor nu minder comfortabel dan het hoeft te zijn. Zonde. Er kunnen maximaal 3 smartphones tegelijk aan de Pure Highway 600 gekoppeld worden.

Pure Go biedt ondersteuning voor streaming over 4G via Spotify. Daarbij gebruikt hij natuurlijk wel jouw smartphone. Via een speciaal abonnement is het mogelijk om via een speciale knop favorieten vast te leggen wanneer ze op de radio langs komen. Dan wordt er een playlist op Spotify aangemaakt. De Pure Highway 600 heeft hiervoor een speciale knop, maar je moet voor deze dienst wel een abonnement afsluiten.

Conclusie: Pure Highway 600

De Pure Highway 600 is de eerste DAB+ ontvanger voor in de auto die relatief gemakkelijk te installeren is. Het feit dat ik er 3 uur over heb gedaan heeft vooral te maken met dat ik de kabels wilde wegwerken in het dashboard; geen noodzaak dus. Radiotechnisch is het gebruik van de Pure Highway 600 echt een enorme vooruitgang. Langs de landsgrenzen kan het ontvangst dan wel beter, in de rest van het land is DAB+ echt een enorme vooruitgang. De enorme volumeverschillen weerhouden deze DAB+ ontvanger ervan een perfecte score van me mee te krijgen.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk gemakkelijk te installeren
  • Simpel in gebruik
  • Veel meer keuze
  • Handsfree met goede microfoon
  • Ondersteuning voor Siri en Google Assistant

THE BAD

  • Enorme volumeverschillen tussen DAB+ ontvangst en Bluetooth ontvangst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events