Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus 5JCC+ (Android Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goede camera achter, met RAW
  • Extreem snel voor gamers
  • Lekker snel voor gewoon gebruik
  • Erg speelse vormgeving
  • Handige niet-storen schuif
  • Veel software updates

THE BAD

  • Full HD display
  • Besparing op de selfie camera resolutie
  • Geen optische beeldstabilisatie
  • Geen laser autofocus

Ineens was hij er; de meest expressieve smartphone van het jaar. In ieder geval naar mijn mening; de OnePlus 5 JCC+. Een speciale uitvoering van de Chinese prijsvechter die in onze benchmarks toch wel heel dicht tegen de prestaties van de Galaxy Note 8 aankruipt, voor heel veel minder geld. Oké, er is ook op een paar andere plekken bespaard.

Waarom deze OnePlus 5 JCC+ uitvoering? Het komt regelmatig voor dat fabrikanten nieuwe kleuren van hun smartphones naar de markt brengen. Een goede reden voor weer eens een persberichtje, maar zeker ook een life extender. Je koopt de smartphone wat later, maar hebt dan wel een exclusief kleurtje. De reden dat we deze review toch schrijven terwijl de 5 al wat ouder is, is dat deze OnePlus 5 JCC+ uitvoering toch wel heel bijzonder oogt. De specs liggen gelijk aan de OnePlus 5.

Unboxing

De unboxing is heel anders dan verwacht. OnePlus levert met haar toestellen veel voor weinig, maar de verpakking is meer premium dan die van de Galaxy Note 8 die ik op dezelfde dag mocht unboxen. Een mooie Android smartphone verpakt in een doosje waarbij mooie materialen zijn gebruikt om de beleving premium aan te laten voelen.

In de doos vinden we ook echt een stevige snellader met bijbehorende dikke USB kabel. Geen half werk bij OnePlus. Leuk detail is dat de laadkabel fel rood is, net als de USB pluggen. En dat past weer lekker bij de opvallende kleuren op de smartphone zelf en op de vrolijke doos.

Let op; zoals je in de video ziet, plakt OnePlus standaard een screenprotector op de smartphone. Door de vorm dacht ik dat dit een standaard vliesje was. Pas bij het eraf trekken merkte ik dat dit de screenprotector was. Het is niet de mooiste screenprotector, maar zelf wil je hem er misschien wel op laten zitten ;-).

Design

Het ontwerp van de OnePlus 5 is op een aantal plekken aangepast voor deze OnePlus 5 JCC+ uitvoering. De Franse designer Jean-Charles de Castelbajac mocht helemaal los gaan van het bedrijf en ontwikkelde niet alleen een nieuwe look voor deze smartphone. Hij ontwierp een complete ‘callection’ zoals T-shirts en tassen die ook in de schappen liggen.

Het meest opvallende dat Jean-Charles de Castelbajac bewerkt heeft, is de achterkant van de smartphone. Daar staat een uitgebreide tekst op waarin hij een beetje aan het bazelen is over artistiek gedoe. Het zal wel, het ziet er leuk uit.

Nog opvallender zijn de knoppen op het toestel. Zo zit linksboven een schuif waarmee je snel de volume settings kunt aanpassen van beltoon naar niet storen en stil. Een erg handig stukje innovatie vanuit OnePlus. Daaronder vindt je de rode volumeknop en aan de andere kant van de Android Smartphone zit een blauwe powerknop. Ook de vingerafdrukscanner lijkt anders te zijn van kleur. Meer donkergrijs dan zwart. Hoe dan ook, de smartphone wordt er lekker vrolijk van.

Display

OnePlus heeft voor deze Android smartphone gebruik gemaakt van een AMOLED display dat in het zonnetje nog prima bruikbaar blijft. Het display meet 5,5 inch. De screen to body ratio is met 73% wat laag ten opzichte van vlaggenschepen als de LG G6 en Samsung Galaxy S8, maar we hebben het nog steeds over een wat oudere smartphone.

Waar OnePlus duidelijk probeert te besparen, is toch dit display. Ondanks dan het een AMOLED display is, kiest OnePlus er nog wel voor om dit een Full HD 1920×1080 model te maken. Met 401 pixels per inch is dat wel mooi scherpt, maar voor VR gebruik toch net wat minder interessant.

Chipset en benchmarks

En dan nu waar het geld wel in is gaan zitten; de chipset. De QualComm Snapdragon 835 waarvan begin dit jaar meerdere vlaggenschip smartphones zijn voorzien. OnePlus heeft ons daarnaast het 128GB model gestuurd. Deze heeft niet alleen 128GB aan opslagruimte, maar ook 8GB aan werkgeheugen. Het opslaggeheugen maakt gebruik van een dual-lane architectuur. Hierdoor worden bestanden sneller opgeslagen. Met 8GB aan werkgeheugen en de lagere Full HD resolutie hoopte ik hier toch echt de snelste smartphone van dit moment in mijn handen te hebben. Dat klopt maar ten delen.

Opvallend is namelijk dat AnTuTu de in de benchmark de OnePlus 5 JCC+ toch wat lager positioneert dan bijvoorbeeld de Galaxy Note 8. OnePlus meet op basis van algemeen gebruik waaronder 3D voor games. Kijk ik naar een pure gaming benchmark als 3DMark, dan zien we dat de smartphone substantieel hoger scoort. Gamers zijn dus beter af met de OnePlus 5 JCC+, mits ze genoegen nemen met een FHD display.

Draadloos natuurlijk niets te klagen. Het is dé topchipset van Qualcomm, dus dualband WiFi is aanwezig en dan hebben we het natuurlijk over WiFi op 2.4GHz en 5GHz. Bluetooth 5.0 zit er al op met ondersteuning voor aptX HD streams. NFC is ook aanwezig en zit heel mooi boven de camera weggewerkt. Opvallend is dat de USB-C plug in onze tests een USB 2.0 poort blijkt te zijn. Ook daar weer een stukje besparing. Dit merk je vooral in de snelheid waarin je data overzet.

Android

De OnePlus 5 JCC+ draait nog op OxygenOS (Android 7.1.1. als basis). Een besturingssysteem dat vanuit de hackers scene komt en grotendeels door diezelfde hackers verlaten is. Het rommelt er dus, maar OnePlus blijft wel netjes updates uitbrengen en met hoge regelmaat. Hierin zitten ook de security patches van Android zelf. Alleen al in 2017 heeft deze smartphone 11 updates ontvangen sinds juni. Ze werken dus hard bij OnePlus.

Camera

De camera’s van de OnePlus 5 JCC+ zijn meer dan gewoon goed. Ze maken me enthousiast. Al is het maar omdat ik lekker in RAW formaat kan fotograferen om zo de foto’s tot in de puntjes te finetunen. Overigens heb ik de voorbeeldfoto’s wel gewoon op de automaatstand geschoten. Dan kun je deze beter vergelijken met foto’s van andere smartphones.

Hoewel er geen laser autofocus in zit, valt op dat de camera toch redelijk vlot kan scherpstellen door data van de twee lenzen achter te combineren. Ook bij schemer gaat dit prima. Het f/1.7 diafragma zorgt ook voor behoorlijk wat licht in de lens, wat gewoon weer een mooier plaatje oplevert.

Ga je filmen, gebruik je natuurlijk de 2160p/4K HDR mogelijkheden van de chipset. Ik heb een demofilmpje voor je gemaakt dat ik heb gerenderd op 4K. Bedenk je wel dat het selfie deel niet in 4K is geschoten. De selfie camera komt niet verder dan Full HD. Ook daar dus een stukje besparing van OnePlus. Ook qua beeldstabilisatie merken we weinig van de OnePlus. Ook daar lijkt niet in te zijn geïnvesteerd.

Conclusie: OnePlus 5 JCC+

Of je nou voor een Honor, Huawei of OnePlus gaat, het mag duidelijk zijn. De Chinezen zijn klaar om de markt op basis van prijs te veroveren. Zo ook bij de OnePlus 5 JCC+. Het toestel is enorm goedkoop in vergelijking tot andere met dezelfde chipset. Bovendien werkt OnePlus hard aan een goede serviceorganisatie voor Europa, dus ook dat lijkt wel goed te zitten.

Toch zal ook deze Android smartphone niet onder haar prijs verkocht worden. OnePlus heeft wel een paar besparingen om te overwegen. De belangrijkste is het display. Wel goed, maar ‘slechts’ Full HD. En ook de selfiecamera is een stuk lager in resolutie dan wat we bij enkele andere smartphones op deze chipset zien. Het is dus maar de vraag wat belangrijk is. Waar het voor de gemiddelde gebruiker echt telt, stelt de OnePlus 5 JCC+ echt niet teleur. Ondanks dat hij al wat langer op de markt is, nog steeds een prima aankoop. Zeker gezien de actuele verkoopprijs van deze OnePlus 5 JCC+ en de directe concurrenten.

De OnePlus 5 JCC+ kopen

Check de links onder en boven dit verhaal voor de beschikbaarheid van de OnePlus 5 JCC+.

OnePlus 5JCC+ kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.