Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nanoleaf Aurora Smarter Kit (slimme verlichting)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk te bedienen
  • Zeer intense kleuren
  • Compatible met IFTTT
  • Compatible met HomeKit

THE BAD

  • Het systeem is best prijzig, zeker als je snel met meer driehoeken gaat werken.
  • Animaties zijn niet uitwisselbaar tussen controllers
  • Animaties voor een enkele leaf zijn niet om te zetten naar een groepsanimatie

Ik ben er helemaal van in de ban; de Nanoleaf Aurora Smarter Kit. Een slim verlichtingssysteem op basis van met LED verlichte driehoeken. Oké, ze bleken wat uit op de foto, maar in het echt raak je overdonderd door de intense kleuren en animaties.

Unboxing

De creativiteit met licht begint met het unboxen van de Nanoleaf Aurora Smarter Kit. Een leuke woordspeling omdat dit eigenlijk een starterkit is.

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit bestaat uit 9 driehoeken, 28 3M tapes om ze mee op de muur te plakken, tien verbindingsstukken en één controller.

Monteren

Nanoleaf Aurora Smarter Kit is één van de weinige verlichtingsvormen die je echt de volledige controle geeft over de presentatie van het licht. Jij bepaalt zelf in welke vorm je de driehoeken samenstelt en op de muur plakt. Koop je de optionele flexibele verbindingsstukken, kun je zelfs een hoekje om. Helaas zitten die er standaard niet bij.

Plak je een driehoekje verkeert, kun je deze met een plamuurmes loswrikken. Je zal mogelijk de muur wel wat beschadigen, maar dat hangt een beetje van het materiaal van de muur af. In mijn geval kwam dat voor op een gipswand.

Tenslotte moet je de controller nog monteren om alle lampen aan te sturen. Per controller kun je maximaal 30 driehoeken aansturen. Ik heb uiteindelijk een tweede Nanoleaf Aurora Smarter Kit van SimpelDomotica.nl ontvangen. Ook één van de goedkoopste aanbieders van deze sets. Zo heb ik één opstelling van 6 driehoeken en één opstelling van 12 driehoeken kunnen maken. Beiden dus op een eigen controller.

De controller heeft 230v nodig. Daarvoor krijg je een heerlijk lang snoer, maar op mijn blauwe wand, wilde ik dit snoer niet zichtbaar hebben. Dit heb ik opgelost door simpelweg een gaatje achter de controller te boren en daar het snoer doorheen te laten lopen. De ruimte achter de muur was een trapkast daar heb ik de lamp op 230v aangesloten. Hierdoor zit het er extra strak uit.

Op de plek van mijn kleine opstelling was dit helaas niet mogelijk. Daar heb ik het witte snoer dus wel over een witte muur lopen en wil ik de boel nog een keer afwerken met een kabelgootje. Toch wacht ik daar nog even mee. Ik verwacht nog meer driehoekjes te gaan plakken ;-).

Het mooie is dat de controller wel twee plekken heeft waar de draad uit kan lopen. Zo kun je de draad net iets strakker laten hangen. Maar het heeft allemaal te maken met planning natuurlijk.

Installatie

Wanneer je de app start, maakt deze verrassend snel en gemakkelijk verbinding met de Nanoleaf Aurora Smarter Kit hubs. Ook ziet de app meteen wat jouw opstelling is. Hij zal alleen nog even vragen wat de oriëntatie op de muur is. Zo worden animaties dan aangepast.

Animaties

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit app laat een serie aan complexe animaties zien die standaard zijn ingesteld en echt allemaal uniek zijn. Eigenlijk zit er voor iedereen wel iets bij. De echte kracht zit hem echter in het zelf animeren.

In tegenstelling tot wat ik vreesde, hoef je niet frame voor frame te animeren. Je animeert door kleurpaletten te kiezen, een animatiestijl en animatiesnelheid toe te voegen. In weinig tijd, weet je dus iets unieks te maken.

Wanneer je meerdere controllers in jouw WiFi netwerk hebt hangen, is het dus mogelijk om ook met groepsanimaties te maken, zoals te zien in de Unboxing Review video. Helaas is het niet mogelijk om animaties van een enkele Aurora naar een groepsanimatie te verplaatsen en andersom. De animaties lopen wel netjes synchroon.

 

Kleuren

De kleuren zijn erg lastig op foto te krijgen. Wat je ziet op mijn foto’s en video’s is erg verbleekt. De camera moet immers tegen het licht in fotograferen. De LED panelen zijn behoorlijk fel voor deco verlichting. Daarom hier nog even een paar video’s van Nanoleaf zelf. Je moet mij maar op mijn woord geloven dat de kleuren echt zo intens zijn als zij ze hebben laten vastleggen.

Slimme verlichting

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit is ook een heerlijke aanvulling op Philips Hue. Het systeem is geïntegreerd met IFTTT en daardoor compatible met enorm veel smart devices in en om huis.

Wat enorm goed is uitgewerkt, is hoe het lichtsysteem reageert op IFTTT acties. Wanneer een bepaalde actie de Aurora vraagt om even in een bepaalde kleur te knipperen, onderbreekt de Aurora gewoon even haar programma en gaat daarna weer verder. Als de lamp uit stond, gaat hij dus ook weer uit na de actie te hebben uitgevoerd. Erg goed gedaan.

Het systeem is ook volledig compatibel met Apple HomeKit.

Slimme scenario’s

Ik heb via IFTTT de nodige, handige koppelingen gemaakt. Bijvoorbeeld met mijn Netatmo regensensor. Detecteert die regen, knippert de Nanoleaf Aurora Smarter Kit even blauw. Dan weet ik dat ik even naar buiten moet lopen om de kussens binnen te halen.

Mijn Siemens Home Connect oven is ook verbonden met de Nanoleaf Aurora Smarter Kit. Zijn op zondagochtend de broodjes klaar, knippert de Aurora even groen op.

Op kantoor zit ik regelmatig met mijn hoofdtelefoon op. Belt iemand aan, dan knippert de Nanoleaf Aurora Smarter Kit op kantoor even rood. Visuele bevestiging dat iemand aan de deur staat.

Voor mij zijn deze scenario’s erg handig, maar er is vast nog veel meer te verzinnen. De samenwerking met IFTTT is echt waardevol voor de Nanoleaf. Bovendien kun je zo ook scenario’s maken waar de Aurora bijvoorbeeld samenwerkt met Philips Hue lampen om samen een mooi geheel te vormen.

Conclusie: Nanoleaf Aurora Smarter Kit

Ik was erg sceptisch over de Nanoleaf Aurora Smarter Kit. De video’s zagen er qua kleur en intensiteit te goed uit. Toen ik de bedenkers tegenkwam op de IFA en zag dat het product echt zo mooi kleurt, wilde ik er meteen aan de gang. Inmiddels hangen er al twee sets aan de muur en heb ik het idee dat ik nog lang niet klaar ben. Niet klaar met plakken en ook niet met de integratie in mijn Het Innovatieve Huis. Het is verslavend. Ik wil meer en meer en meer driehoekjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.