Review: MrSafe Smart Home Socket Set 3 Pack

Het Belgische MrSafe duikt in de wereld van het smart home met de MrSafe Smart Home Socket Set. Een zet van drie stopcontactschakelaars die via WiFi te bedienen zijn en daarbij is ook aan het stroomverbruik gedacht.

Unboxing

In de dozen vinden we de stopcontactschakelaars en een handleiding. De dozen beschrijven prima wat de functie van het product is.

Design

Qua design zijn de stopcontactschakelaars relatief groot. Daarbij heeft MrSafe gelukkig gekozen voor een lang ontwerp in plaats van een breed ontwerp. Hierdoor zal het in veel gevallen mogelijk zijn meerdere stopcontacten naast elkaar op een wandcontactdoos of stekkerblok te prikken.

Het ontwerp heeft ook als voordeel dat alle stopcontactschakelaars een eigen aan-uit knop meekrijgen. Je hoeft de app dus niet te starten en je kunt geprogrammeerde in-uitschakelingen altijd negeren. Verder zijn ze wit en strak, dus niets op aan te merken. Positief detail is dat de stopcontacten allemaal zijn voorzien van een kinderbeveiliging.

 

Ingebruikname

Het in gebruik nemen van de stopcontactschakelaars gaat best gemakkelijk. Het begint met de Base aan te sluiten op jouw WiFi. Dit doe je met de app. Houdt er rekening mee dat het systeem alleen de 2.4GHz WiFi band gebruikt en dat je de eerste keer vlak op de router moet zitten. Daarna kan de afstand prima worden vergroot.

De ‘Extra’ stopcontactschakelaars moeten nog aan de base worden gekoppeld. Je kunt er maximaal 5 koppelen, dus het lijkt erop dat MrSafe in de toekomst nog met grootverpakkingen zou kunnen komen. De aanwijzingen in de app kloppen niet helemaal. Die gaat er vanuit dat de ‘Extra’ schakelaars meteen in koppelstand starten, maar die moet je zelf even activeren. Dit doe je door de knop een paar seconden in te drukken, tot de rode LED’s gaan knipperen.

Bij de plaatsing van de ‘Extra’ stopcontacten mag de afstand tot de base behoorlijk groot zijn. De lage band is misschien traag, hij heeft een enorm bereik en niet al teveel storing veroorzakers. Zelfs een verbinding tussen twee verdiepingen met een betonnen vloer gaat best goed. Het is een kwestie van proberen, maar hierin vallen de stopcontactschakelaars echt op.

Hoe smart zijn ze?

De app geeft je al behoorlijk veel mogelijkheden om de stopcontactschakelaars te configureren. Natuurlijk kun je programmeren op vaste tijdstippen, maar ook op basis van voorwaarden als temperatuur buiten, luchtvervuiling buiten en zonsopgang / zonsondergang. Hiervoor lijkt de app te leunen op een internationale weerdienst. Natuurlijk zijn de schakelaars op afstand te gebruiken met behulp van de app.

Echt samenwerken met andere producten kan nog niet. Toch is MrSafe ambitieus. Zo werkt het op dit moment bijvoorbeeld aan IFTTT certificering en dat zou een wereld aan mogelijkheden openen… maar daar moeten we nog even op wachten. We kunnen dit dus nog niet meenemen in de review en de score.

MrSafe vs. Belkin WeMo

Beiden bieden feitelijk een stopcontactschakelaar systeem aan op basis van WiFi. Het grote nadeel van WiFi is dat het relatief veel stroom verbruikt en dat de elektronica ook niet goedkoop is. Ga je meerdere Belkin WeMo stekkers in jouw huis plaatsen, lopen de kosten flink op, maar heb je wel 100% betrouwbaarheid en een zeer solide smart home ervaring doordat je de status van de stopcontacten kunt uitlezen en er o.a. met IFTTT op kunt sturen.

Met MrSafe is alleen de WiFi stopcontactschakelaar in staat om haar aan-uit status weer te geven. De twee extra stopcontacten kunnen dit niet doordat 433MHz niet gemaakt is voor tweeweg communicatie. Ben je niet thuis, heb je nooit 100% zekerheid dat de schakelopdracht is uitgevoerd. Daar staat tegenover dat de 433MHz systemen goedkoper zijn in aanschaf en goedkoper in stroomverbruik.

Wat qua stroomverbruik wel opvalt is dat de hub in standby slechts 0,8 Watt verbruikt en de extra's 1 Watt. Je zou verwachten dat dit andersom zou zijn. Sterker nog, dat de base veel meer stroom zou verbruiken. Hoe MrSafe dit voor elkaar heeft gekregen is voor ons onbekend, maar knap is het wel. Het totale verbruik van de hele set is dus 2,8 Watt.

MrSafe vs. KlikAanKlikUit / Chacon DI-O

We kunnen een prima vergelijking trekken tussen MrSafe en KlikAanKlikUit of Chacon DI-O. De twee ‘extra’ stopcontactschakelaars in de Smart Home Socket Set 3 Pack zitten immers op dezelfde 433MHz band en hebben qua bereik en betrouwbaarheid echt dezelfde beleving. Mrsafe heeft er niet voor gekozen compatible te zijn met de twee merken. Sterker nog, het heeft er voor gekozen om zelfs de hardware anders op te bouwen. Zo heb je op de MrSafe stopcontactschakelaars wel een knop waarmee je deze handmatig in- en uit kunt schakelen.

Nu zijn de doosjes met KlikAanKlikUit en Chacon schakelaars relatief goedkoop verkrijgbaar ten opzichte van het Smart Home Socket Set 3 Pack pakket. Wat je niet over het hoofd moet zien is dat je voor de twee andere merken zelf nog een hub moet aanschaffen terwijl deze er bij het pakket van MrSafe al bij zit. Gebruik je meerdere setjes, heb je meerdere hubs en kun je deze inzetten waar ze het hardst nodig zijn voor een goed bereik. Je bent onder de streep wat meer kwijt, maar waarschijnlijk bouw je een stabieler systeem.

Conclusie: MrSafe Smart Home Socket Set 3 Pack

Natuurlijk moeten we het product beoordelen naar wat je nu koopt. De MrSafe Smart Home Socket Set 3 Pack doet precies wat het moet doen, maar nog niet meer dan dat. Bij een echt smart home product verwachten we integraties en die zijn er NOG niet. Ook zien we nog de nodige vertaalproblemen in de app en teksten die nog in het Engels staan. De afwerking van de app is dus nog niet op het niveau dat we dit gewend zijn. Dit maakt dat de MrSafe Smart Home Socket Set 3 Pack het voor nu met zilver moet doen, maar we houden het product in de gaten. Komt de IFTTT integratie er, zullen we de score zeker verhogen en deze review updaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Smal ontwerp, dus goed naast elkaar te plaatsen
  • Het comfort van WiFi, de energiezuinigheid en het bereik van 433mHz
  • App werkt vlot
  • Het is mogelijk slimme schakelingen te programmeren

THE BAD

  • Vertalingen in de app zijn niet top
  • Mist aansluiting bij andere Smart Home producten
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram