Review: Monopoly Extreem Bankieren

Jaren geleden kocht ik een Monopoly game waarbij je speelde met een bankpasje in plaats van flappen geld. Wat bleek? Dat was niet leuk. Er was minder overzicht op hoeveel cash spelers hadden en er waren minder handelingen. Het voegde niets toe, het haalde zelfs wat van de sfeer weg. Bij Monopoly Extreem Bankieren is dit niet zo. Hier zorgt de pinautomaat voor een heel nieuwe speldynamiek.

Unboxing

In de doos van Monopoly Extreem Bankieren vinden we vier speelstukken met bijbehorende bankpassen, twee dobbelstenen, straatkaarten, gebeurteniskaarten en de pinautomaat.

Een heel ander Monopoly

Het eerste dat opvalt is dat de kans en algemene fonds kaarten zijn vervangen voor gebeurtenis kaarten. Een aantal gebeurtenissen van kans en algemene fonds zijn hierin van een moderne variant voorzien.

Ook anders is het speelbord. Deze is nog maar 9x9x9x9 vakjes groot. Dit is even wennen. De gevangenis, vrij parkeren en start zijn wel gewoon gebleven. De hotels zijn eruit, net als de vele huisjes. Nu heb je er nog maar één en iedere straat heeft standaard al een huisje.

Ook het onderhandelen is eruit. Door de gebeurteniskaarten zijn er wel momenten waarop spelers straten kunnen ruilen. Tenslotte is ook de mogelijkheid om zelf spelregels te bedenken eruit. De pinautomaat houdt alles bij, en zou dan de tel kwijtraken….

De pinautomaat is de boekhouder van Monopoly Extreem Bankieren

Alles draait nu om de pinautomaat. Die houdt voor iedere speler bij wat de bezittingen zijn. Zowel qua geld als straten. Ook is de pinautomaat verantwoordelijk voor betaling van de start premies en het afbetalen van de gevangenis. Alles ligt vast en dat is even wennen.

Koop je een straatje, moet je die dus scannen en aan jouw bankpas toe laten voegen. Sta je op de straat van een medespeler, scan je de straat en is de boete meteen duidelijk. Bovendien, de boete wordt iedere keer dat je op die straat staat, hoger. De bankautomaat houdt het allemaal keurig bij. Het gaat er dus niet meer om hoeveel vastgoed je op een straat hebt staan.

Ook de bonus voor het hebben van complete plaatsen is aangepast. Heb je als één speler de kleur compleet, krijgt je een dikke bonus. Heb je met twee spelers alle kaarten van een kleur, deel je die bonus. Heb je met drie spelers de kleur compleet, gefeliciteerd en daar blijft het bij. En die bonus komt maar één keer. Strategisch kopen en hopen dat je een keer mag ruilen, is dus interessant.

En dan zijn er nog de prijsfluctuaties. Iedere keer dat iemand op de straat van een ander staat, gaat de prijs een stap omhoog. Er zijn gebeurteniskaarten waardoor enkele straten, hele plaatsen en zelfs hele delen van het spelbord een stapje omhoog of omlaag gaan. En dan zijn er nog kaarten waardoor de straten van één kleur omhoog gaan en de omringende kleuren omlaag. Dit maakt het spel echt enorm dynamisch.

Zit je zonder geld? Dan is Monopoly Extreem Bankieren onverbiddelijk. Dan moet je straten verkopen en dan gaat het hard. En ook dit is leuk. Een potje Monopoly met twee personen speel je in een uurtje. Is het gros van de straten verkocht, begint echt het leeglopen van de spelers al. Doordat je niet meer kunt onderhandelen is er ook weinig tot geen spraken van uitstel van executie. En ziet de pinautomaat dat de boete die je moet betalen groter is dan het totaal aan cash en de waarde van jouw straten? Dan hoef je niet moeilijk te rekenen. De pinautomaat verklaart je per direct failliet. Top!

Het scannen van straten en gebeurtenissen gebeurt via een optische code. Een unieke barcode voor iedere straat, iedere gebeurtenis en iedere bankpas in het spel. De codes werken ontzettend nauwkeurig. We hebben verschillende keren geprobeerd het systeem te neppen, maar dit lukt niet. Wel bestaat het gevaar dat iemand de codes voor de gebeurteniskaarten uit het hoofd leert. Die zitten namelijk achterop. Maar wat maakt het uit. Het is niet zo dat je invloed hebt op het moment dat je de bovenste kaart mag trekken.

Wat wel bij onze eerste spelavond opviel is dat de namen van de gebeurteniskaarten niet altijd duidelijk zijn. Als je een belangrijke prijs hebt gewonnen en dus een kaart mag ruilen, voelt dit vreemd aan met twee spelers. Speel me met drie of vier, dan is de titel duidelijker. De andere twee mogen immers niet met elkaar ruilen en ruilmomenten zijn schaars.

Conclusie: Monopoly Extreem Bankieren

De sensatie van papiergeld bij Monopoly is voor mij altijd enorm belangrijk geweest. Maar met Monopoly Extreem Bankieren heeft de pinautomaat ineens een plekje in het spel veroverd. De pinautomaat is de baas en zorgt ervoor dat iedereen weet welke bezittingen hij of zijn heeft, maar ook dat er niet valsgespeeld of onderhandeld kan worden. Het is een nieuwe manier van spelen die Monopoly veel leuker maakt voor tussendoor.

Monopoly Extreem Bankieren kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Pinautomaat houdt echt alles bij in het spel
  • Iets kleiner speelbord
  • Veel kortere speeltijd

THE BAD

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Monopoly Extreem Bankieren kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com