Review: Acer Chromebook Spin 11 R751T

Google is alom bekend als de beste zoekmachine; maker van het smartphone besturingssysteem Android en natuurlijk de browser Chrome. Google doet veel meer, maar de Chrome browser was de basis voor een nieuw concept: een laptop die enkel met een browser werkt. Zo zijn de Chromebooks ontstaan. Diverse merken maken Chromebooks. Acer is er één van. Wij waren al eerder onder de indruk van de Acer Chromebook prijs/prestatie verhouding. Nu is er dan een nieuwe Chromebook die werkelijk heel veel kan en aankan. De Spin 11.

Vormgeving

Het eerste wat opvalt aan de Spin 11 is de vormgeving. Het is een kleine laptop gemaakt van materialen die een stootje aankunnen. De boven en onderkant zijn extreem stevig. Rondom zit een rubberen rand die stoten moet opvangen. Het toetsenbord bestaat uit één stuk. Hierdoor kunnen toetsen nooit losraken en is een glas water over de toetsen geen enkel probleem. De Spin 11 is namelijk gemaakt om stoten en water te kunnen weerstaan. Natuurlijk is het niet de bedoeling om de laptop in een zwembad te gebruiken, maar een val in het zand of plas is geen enkel probleem. De Spin is gemaakt voor kinderen en studenten die iets minder voorzichtig met hun spullen omgaan. Wij hebben de laptop meegenomen op een zeilreis en er veel plezier aan beleefd. Nooit is er de angst dat er per ongelijk regen op de laptop komt of als ie van de bank valt dat de laptop direct kapot is. Officieel voldoet de Spin 11 aan de militaire standaard MIL-STD 810G. Voorzichtig doen blijft raadzaam, maar de Spin 11 kan erg veel hebben. 
De Spin dankt zijn naam aan het volledig kunnen draaien (spinnen) van het scherm. Hierdoor is deze als laptop, tablet en staand scherm te gebruiken. Wij hebben de Spin bijvoorbeeld achter een richel kunnen klemmen in de ‘tent’ modus om zo naar Ziggo TV via de webbrowser te kunnen kijken. Dat kan je echt niet met welke tablet dan ook. De veelzijdigheid in plaatsingsmogelijkheden in combinatie met de robuustheid maken de Spin echt uniek.

Techniek

De Spin 11 Chromebook is compleet uitgerust. Tweemaal USB, tweemaal USB-C, hoofdtelefoon, micro-sd reader en een slotaansluiting maken de MacBook Pro gebruikers zonder twijfel jaloers. Acer toont dat al deze aansluitingen in een minimale behuizing geen probleem zijn. Apple kan hier een voorbeeld aan nemen. Voor draadloze verbindingen is de Spin uitgerust met wireless 2X2 MIMO 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 4.2. De USB-C poorten zijn te gebruiken voor laden, ethernet verbinding en aansluiten van een scherm of projector. Een adapter is dan vaak wel noodzakelijk. Net voor publicatie van deze test ontvingen wij de Moshi USB-C reader. Een card-reader en USB adapter. Maar inclusief HDMI. Misschien bedoeld voor MacBook gebruikers, maar ook perfect voor deze Chromebook. Thanks Moshi!
De voeding is werkelijk subliem voor reizigers. Een USB-C kabel is voldoende. De meegeleverde voeding levert meer stroom voor sneller laden, maar wij hebben de Spin 11 zonder problemen met een USB-C kabel aan een USB stekker in een nacht weer opgeladen. De accu is zoals je mag dromen. Dagen gebruik zonder opnieuw opladen en continu stand-by stand is geen probleem.
Het scherm is Corning® Gorilla® Glass met een antibacterieel laag. Wel zo handig voor de kinderdoelgroep die graag in de neus peutert om vervolgens het touchscherm te bedienen. Die bediening is trouwens ook mogelijk met de meegeleverde Wacom® EMR Stylus. De pen is dun en hoeft niet van stroom voorzien te worden. Het gebruik is werkelijk magie. Het gebruik is responsief en accuraat. Een Apple iPad Pro pen is iets beter, maar vergt voeding. Het gebruiksgemak van de pen is werkelijk wat je van een schermpen verwacht. Wij zijn erg enthousiast. Helaas is het aantal apps wat de pen ondersteunt nog beperkt. Ook is Acer vergeten een gleuf in de laptop te maken om de pen in op te bergen. Je vergeet m snel. Kinderen zijn m gegarandeerd snel kwijt.

Onderstaand filmpje is Acer reclame, maar zegt alles…

https://youtu.be/c3tcfxx1zR8

Chromebook

Je moet leren leven met Google apps en Chromebooks. Wij kunnen iedereen aanraden het echt eens te doen. Gratis tekstverwerken, presentaties, spreadsheets etc. Het zit allemaal in ChromeOS via de browser. Je hoeft ook niet altijd met het internet verbonden te zijn om even een document te bewerken. Het uitgangspunt is wel dat je altijd online bent. Sinds kort is het mogelijk om Android apps te installeren op Chromebooks. Eigenlijk is dat alleen handig met apps die bedoeld zijn voor een tablet of Chromebook. Een klein percentage van het aanbod van honderdduizenden apps werkt maar echt lekker op een Chromebook. Daarbij hebben Chromebooks standaard weinig lokale opslag. Het uitgangspunt is immers dat alles online in de cloud gebeurt. Android apps hebben overigens weinig opslag nodig. En daar komen we op de enige echte beperking die wij ervaren hebben. Allereerst is het ons enkel gelukt Android apps te installeren omet een gratis gmail account. Met onze betaalde Gsuite account weigert de Play Store Android apps te installeren. Wat een bummer. De vraag staat uit bij Google over het waarom. Onder de gmail account hebben we Netflix, SimpleMind, Spotify etc kunnen installeren. Erg handig en maakt de Chromebook veel meer inzetbaar. Voor kids zijn de Android spelletjes een uitkomst.
Wanneer we video beelden willen uploaden is dit werkelijk met de Spin 11 ondoenlijk. Na meer dan een dag is de gehele GoPro folder van de micro-sd kaart nog niet geupload. Via een MacBook is het binnen anderhalf uur gepiept. Google/ Acer dit kan echt niet… Enkel bij dit soort situaties loop je tegen de beperkingen van een Chromebook.

Conclusie

Wij zijn verliefd op de Spin 11. Zo zeer dat we er zeker één gaan aanschaffen. Robuust, veelzijdig en optimaal voor gebruik met Google apps zolang je maar geen betaalde Gsuite account hebt…. De pen is een welkome bonus. Voor aanschaf gaan we wel nog uitzoeken waarom de Android apps maar niet willen installeren en zullen we een update plaatsen. Stay tuned.

De Acer Chromebook Spin 11 R751 is online te koop en kost 449 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • robuuste hardware
 • waterproef
 • veelzijdige plaatsing
 • goed scherm
 • aansluitingen
 • Wacom pen
 • Android apps

THE BAD

 • Android apps niet op betaalde Gsuite account
 • uploaden video files traag

3 reacties

 1. ik ( 80 jr) heb ook een spin en ben er erg tevreden over. Allen krijg ik hem met geen mogelijkheid aan het afdrukken via een Canon MG 4250. Oplossing??
  jaak meijer

 2. ik heb inderdaad Canon een mail gestuurd en die melde dat PIXMA MG4250 niet compatible is !
  Dus opgelost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com