Arjan Olsder
Arjan Olsder

F-Secure verplaatst IoT en computer beveiliging naar de router

F-Secure kennen we vooral als een software bedrijf. Met de F-Secure Sense verandert dit. Het bedrijf fabriceert haar eerste router. Het kastje ziet er niet alleen prettig uit, het doet wel heel bijzondere dingen met de beveiliging van apparaten in huis.

Voor we kijken naar de hardware, kijken we eerst naar de beveiliging van de Sense router. Daar lijkt F-Secure voor een 360-graden oplossing te gaan. De router is namelijk verbonden met de F-Secure cloud. Van daaruit controleert het bedrijf jouw netwerk op dreigingen.

We vroegen aan F-Secure hoe dit ongeveer werkt als het gaat om IoT apparaten. Er zijn er immers heel veel. Wat F-Secure doet is device profiling. Het houdt dus bij hoe bepaalde IoT apparaten zich horen te gedragen waarna de router actie kan ondernemen op basis van afwijkend gedrag. Naarmate er meer gebruikers zijn van deze cloud, wordt deze dus ook slimmer.

Om de veiligheid van mobiele apparaten te vergroten, levert F-Secure speciale apps mee. Daarmee worden telefoons bijvoorbeeld ook beschermd wanneer ze via 4G zijn verbonden in plaats van het WiFi netwerk thuis.

De technologie die F-Secure hier heeft ontwikkeld zal niet beperkt blijven tot de eigen routers. F-Secure werkt ook al aan speciale firmware voor routers die door internet providers worden ingezet. Zo kunnen die providers hun gebruikers meer veiligheid bieden en hoef je als gebruiker niet de F-Secure hardware aan te schaffen, of een abonnement.

De F-Secure Sense router is ontwikkeld op basis van een dual-core 1GHz chipset met 512MB aan DDR3 werkgeheugen en 1GB opslagruimte voor de firmware. Er zit een USB 3 poort op en in totaal vier gigabit LAN poorten waarvan je er één voor WAN moet gebruiken. Heb je veel IoT apparaten die fysiek verbonden moeten worden, kom je dus al snel aan een extra switch. Ook Bluetooth 4.0 is aanwezig al is niet helemaal duidelijk wat de Sense hiermee van plan is. Opvallend is het LED display dat vooral als klok gebruikt lijkt te worden, maar ook meldingen kan weergeven.

Voor gamers is het belangrijk om te weten dat F-Secure probeert de ping zo laag mogelijk te houden, maar dat dit geen bijzondere prioriteit heeft. F-Secure geeft zelf aan dat de ping, ondanks de beveiligingssoftware, prima is.

F-Secure is een bedrijf dat is gebouwd op abonnementsgelden en dat zien we ook terug in deze hardware. De beveiliging werkt namelijk maar een jaar. Daarna zal je het abonnement moeten verlengen voor €118. Dat is bijna de prijs van een extra router a €199. Met de snelheid waarop mobiele technologie zich ontwikkeld, zal het voor een bepaalde groep gebruikers wellicht interessanter zijn om na een jaar de complete router te upgraden. Mits F-Secure zo snel is met de ontwikkeling van nieuwe routers. F-Secure werkt in ieder geval wel hard aan de software. Zo rolt het bedrijf momenteel de mogelijkheid tot het opzetten van gastennetwerken uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.